Trump og Putin i telefonsamtale om Ukraina-krigen i dag: – Putin må gi noe

5 hours ago 2



Kortversjonen

  • Trump og Putin skal snakke på telefon om Ukraina-krigen i dag.
  • Samtalen skjer etter at Russland gjennomførte sitt største droneangrep mot Ukraina.
  • Eksperter har lave forventninger til samtalens resultat.

Donald Trump og Vladimir Putin skal snakke sammen på telefon i dag mandag, annonserte Trump på sitt sosiale medium Truth Social søndag.

Samtalen skal skje klokken 16 norsk tid, og temaene er å få slutt på «blodbadet» i Ukraina-krigen og handel, ifølge Trump.

– Forhåpentligvis blir det en produktiv dag, en våpenhvile vil finne sted, og denne svært voldelige krigen, en krig som aldri burde ha skjedd, vil ta slutt, skriver Trump med store bokstaver på Truth Social.

Kreml bekrefter mandag at samtalen vil finne sted, melder nyhetsbyrået Reuters.

Hovedlærer ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen Tom Røseth har lave forventninger til hva som kan komme ut av samtalen mellom Trump og Putin.

– Russland står veldig fast på sine maksimalistkrav når det gjelder Ukrainas muligheter til å overleve som selvstendig stat, egentlig. At Putin vil komme til å gi betydelige innrømmelser til Trump, det tror jeg ikke. Men slik som vi har sett, dessverre, så er det små innrømmelser som gjør at amerikanerne blir håpefulle og fortsetter prosessen på russiske premisser med uthalingstaktikk, sier Røseth til VG.

Bilde av Tom Røseth Tom Røseth

Hovedlærer ved Forsvarets høgskole/Stabsskolen

USA-ekspert og professor ved Høgskulen på Vestlandet Hilmar Hjelde beskriver telefonsamtalen som en ønskesituasjon for Putin.

– Han vil mye heller forholde seg en-til-en med Trump, uten europeerne og Zelenskyj. Han ser Trump som en han kan manipulere, skriver Mjeldet til VG.

Bilde av Hilmar MjeldeHilmar Mjelde

Professor ved Høgskulen på Vestlandet og USA-ekspert

Telefonsamtalen kommer bare dager etter at delegasjoner fra Russland og Ukraina møttes ansikt til ansikt i Istanbul for første gang på over tre år. Partene ble enige om å utveksle 1000 krigsfanger fra hver side, men møtet førte ikke til noe gjennombrudd for en våpenhvile.

 Murat Gok/Turkish Foreign Ministry / Reuters / NTBDen russiske delegasjonen under møtene i Istanbul. Foto: Murat Gok/Turkish Foreign Ministry / Reuters / NTB

Isteden skal de russiske forhandlere ha kommet med nye krav om ukrainsk tilbaketrekking fra russisk-okkuperte områder, skriver nyhetsbyrået AFP.

Trump hadde tilbudt seg å reise til Tyrkia for samtalene mens han var i de arabiske gulfstatene i forrige uke hvis Putin også ville delta, men den russiske presidenten sendte isteden en delegasjon på lavere nivå.

Slik reagerte Trump:

I dag prater Russland og USA sammen på aller høyeste nivå.

– Trump er irritert over at han ikke har fått en våpenhvile. Putin strekker virkelig strikken med Trump nå. Trump har gitt og gitt, mens Putin uthaler og manipulerer Trump, skriver Mjelde.

– Når de først snakker sammen, så må Putin gi noe. Og det er sikkert akkurat nok til at Trump holder momentum, og kanskje økt press på Ukraina igjen, sier Røseth.

Etter samtalen med Putin skal Trump også snakke med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj og flere NATO-ledere.

 Remo Casilli / Reuters / NTBUkrainas president Volodymyr Zelenskyj deltok under pave Leos innsettelsesmesse i Vatikanet søndag. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB

– Hva er den største risikoen for Ukraina i denne prosessen nå?

– Det er det at Trump gir våpenhvile på billigsalg. At han på Ukrainas og Europas vegne gir mye til Putin, fordi amerikanerne egentlig bare ønsker å komme seg vekk fra Europa, altså styrkemessig og ønsker ikke å bruke penger på denne krigen, sier Røseth.

Røseth mener Ukraina kunne kommet i en bedre forhandlingsposisjon med sterkere amerikansk støtte.

– Ukrainerne har mye å tape, fordi de må hele tiden prøve å fremstå som den som vil ha en våpenhvile og en fred. Men med veldig steile fronter på russisk side og ettergivenhet på amerikansk side, så er jo selvfølgelig det en ekstremt utfordrende posisjon. Og hvordan håndtere en Trump som får plutselige innskytelser. Så det er krevende, sier Røseth.

 Pablo Martinez Monsivais / AP / NTBTrump og Putin møttes sist i Helsinki i 2018. Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP / NTB

Trump lovte gjentatte ganger under presidentvalgkampen å få slutt på Ukraina-krigen på sin første dag som president. I et intervju med Time i forbindelse med hans 100 første dager som president, sa Trump at løftet var «billedlig talt og en overdrivelse».

– Trump vil først og fremst bare ha krigen ut av verden, så han kan gå videre til andre ting. Han ser det som Obama og Biden sin krig og han vil helst slippe å måtte forholde seg til den. Trump vil ha noe han kan kalle en våpenhvile, en «deal». Han bryr seg ikke om hva som er i «dealen» bare det er en «deal», så han kan gå videre, skriver Mjelde.

Frankrikes president Emmanuel Macron skriver på X at han søndag kveld hadde samtaler med Trump, Storbritannias statsminister Keir Starmer, Tysklands forbundskansler Friedrich Merz og Italias statsminister Giorgia Meloni.

 JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / NTBFranrikes president Emmanuel Macron. Foto: JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / NTB

–⁠ I morgen må president Putin vise at han ønsker fred ved å godta den 30 dager lange ubetingede våpenhvilen som er foreslått av president Trump og støttet av Ukraina og Europa, skriver Macron på X.

USA-ekspert Mjelde tror samtalene med de europeiske lederne kan ha noe innflytelse på Trump.

– Statsledere han har et godt personlig forhold til kan ha en viss påvirkning. Trump lytter ofte til den siste han snakker med, skriver Mjelde.

Russland kontrollerer nå rundt en femtedel av Ukraina. Søndag gjennomførte Russland sitt største droneangrep mot Ukraina siden krigen startet, og droneangrepene fortsatte natt til mandag, skriver nyhetsbyrået Reuters.

 Valentyn Ogirenko / Reuters / NTBEn kvinne bærer en katt i ødeleggelsene etter et russisk droneangrep mot utkanten av Kyiv søndag. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters / NTB

– Noe vi ofte ser i forhandlinger, er at partene ønsker å vise styrke. Og russerne har handlingsrom til det. Ukrainerne må være litt forsiktige. Amerikanerne legger press på dem, mens russerne har fritt spillerom til å vise at de kan demonstrere makt, sier Røseth.

Les også: Ukrainske kilder: - Russland krever mer territorium

Read Entire Article