Trump-nyhet gir optimisme: – Et veiskille

6 hours ago 4



Kortversjonen

  • Donald Trump annonserte tirsdag at USA vil oppheve sanksjonene mot Syria.
  • Beslutningen ble møtt med jubel og gir håp om gjenoppbygging etter 13 års krig.
  • Syria-ekspert Brynjar Lia kaller dette et viktig veiskille, men peker på mulig politisk motstand fra Kongressen.
  • Trump møtte Syrias nye leder Ahmed al-Sharaa, som fortsatt står på USAs terrorliste.

Dagen før, tirsdag kveld, kom Trump med en historisk nyhet, under en tale i et Midtøsten som brenner og der alt står på spill.

For fra scenen i Saudi-Arabia, ble det annonsert at USA ville løfte sanksjonene mot Syria, som ble iverksatt mot det tidligere Assad-regimet og som har holdt hele det økonomiske systemet i Syria nede i over et tiår.

Nyheten fra Trump er til stor glede for både syrere, eksperter og bistandsorganisasjoner som VG har snakket med, og gir dem håp om et Syria som kan løftes ut av ruinene etter 13 år med krig.

Men kunngjøringen sees også som et stikk mot Israels statsminister, Benjamin Netanyahu og et mulig tegn til at de to lederne er på vikende front.

 Brian Snyder / Reuters / NTBFoto: Brian Snyder / Reuters / NTB

Nyheten fra Trump ble fulgt av langvarig og stående applaus fra arabiske leder og andre tilhørere.

– Dette vil være en nydelig start for nabolaget her, skriver Sanie Jalbota (26) på melding til VG.

I februar møtte VG henne da hun og faren forsøkte å få TV-signalene tilbake til sitt utbombede hus i Damaskus. Nå håper de at gjenoppbyggingen kan begynne.

 Kyrre Lien / VGFoto: Kyrre Lien / VG

– Det er syrernes tid til å stråle. Å lette på sanksjonene vil gi dem en sjanse til å oppnå storhet, sa Trump da han annonserte at sanksjonene skulle heves.

Beslutningen ble møtt med jubel i syriske gater, der folk skjøt opp fyrverkeri, veivet med flagg og tutet fra biler.

For i desember i fjor ble det brutale regimet til Bashar al-Assad veltet fra makten, og den kontroversielle opprøreren Ahmed al-Sharaa tok over styringen av landet.

Han er nå utnevnt som landets midlertidige president, men han står fortsatt på USAs terrorliste for sin bakgrunn i terrororganisasjonen al-Qaida.

 Kyrre Lien / VGBashar al-Assad og hans familie styrte landet med jernhånd i 50 år. I desember i fjor ble regimet veltet, og bildene av lederen lå knust over hele Syria. Foto: Kyrre Lien / VG

Men landet opprørerne tok over, lå i ruiner etter 13 år med krig, der byer, infrastruktur og samfunnsinstitusjoner lå ødelagt. 90 prosent av syrere levde i fattigdom, ifølge FN.

De nye myndighetene har tryglet om at sanksjonen skulle løftes, for å kunne betale offentlig ansatte, utføre helsehjelp og få strøm til beboerne.

Men USA har sagt nei.

Så snudde de, da Trump tirsdag annonserte lettelsene på scenen i Riyadh.

– Lykke til, Syria, uttalte han.

 Kyrre Lien / VGI Syria er ødeleggelsene enorme, som her i Damaskus i februar. Foto: Kyrre Lien / VG

– Et veiskille

Trumps beslutning om å lette på sanksjonene mot Syria kan få store konsekvenser for landet som har vært preget av krig og økonomisk krise i mange år.

– Dette betyr veldig mye. Det har vært det største enkelthinderet for gjenoppbygging og økonomisk vekst i Syria, det er veldig, veldig viktig. Det er et veiskille, det ingen tvil om det, sier Brynjar Lia.

Han er professor i Midtøsten-studier ved Universitetet i Oslo, og er blant Norges ledende Syria-eksperter.

Han påpeker at det foreløpig er noe usikkerhet om Trumps avgjørelse må gjennom Kongressen eller ikke, noe som i så fall kan forsinke eller stoppe prosessen.

Les også: En søppelsekk med penger, takk!

 Omar Albam / AP / NTBI Damaskus ble det full jubel da nyheten om sanksjonslettelser nådde dem. Foto: Omar Albam / AP / NTB

Ifølge Lia er beslutningen også et stikk til Israels statsminister Benjamin Netanyahu, som i flere måneder har bombet nabolandet Syria, okkupert syrisk land med militære styrker og kalt det nye styret for jihadister.

Israels forsvarsminister Israel Katz har karakterisert al-Sharaa som «en jihadistisk terrorist».

Det at Trump onsdag møtte al-Sharaa, mener Syria-ekspert Brynjar Lia er et tegn på at forholdet mellom Israel og USA ikke er godt.

– Nå hører han mer på Erdogan og Mohammed bin Salman. Han reiser til Midtøsten, men besøker ikke Israel. Det er et signal om at han ikke er fornøyd med Netanyahu.

Benedicte Næss Hafskjold er landsjef i Kirkens Nødhjelp og jobber i Syria. Når VG snakker med henne på onsdag, er hun i hovedstaden Damaskus.

– Dersom sanksjonene nå løftes, er det utrolig gode nyheter. Det er et viktig steg for Syria for å få økonomien på rett kjøl.

Hun sier at sanksjonene har gått hardt utover deres arbeid. Selv om sanksjonene har vært rettet mot myndighetsapartet i det gamle Assad-regimet, er det den vanlige sivilbefolkningen som har kjent de negative konsekvensene aller mest på kroppen.

– Vi vil kunne få mer investering inn i Syria som får i gang økonomien igjen og vil således lette vårt arbeid og styrke den lokale valutaen. Så dette vil ha veldig viktige og positive konsekvenser for Syria og vanlige folk, forteller hun.

 Kyrre Lien / VGSanie Jalbota (26) flyttet hjem til bydelen Al-Yarmouk i Damaskus, et nabolag som er knust til ruiner. – Alt var bare grått, forteller hun om synet som møtte henne. Foto: Kyrre Lien / VG

Også Sanie Jalbota og familien er nå utrolig glade for annonseringen. Samtidig mener de at det må følges nøye opp.

– Dette vil oppmuntre til gjenoppbyggingen av landet vårt, og at menneskene som har flyktet fra Syria har et håp om å investere her igjen.

Men bare å løfte sanksjonene, er ikke nok.

– Det må følges av kontroll og ansvarlighet, slik at ressursene kommer det syriske folket til gode – at det ikke er korrupsjon eller undertrykking.

Hun sier hun nå håper flere vil komme tilbake til hennes utbombede nabolag.

– Kanskje de vil komme tilbake og bygge opp husene sine og åpne butikkene igjen. Vi håper dette vil være et godt steg for oss.

Read Entire Article