Trump hevder at Biden og FBI ville henrette ham

3 weeks ago 22



Anklagen fra Donald Trump er så spesiell at FBI brøt sitt eget prinsipp om å ikke kommentere nyhetshendelser.

 POOL / NTB
KAN BLI PRESIDENT IGJEN: Donald Trump risikerer fengselsdom i fire kriminalsaker og anklager nå den sittende presidenten for å konspirere med FBI for å ta livet av ham. Tross dette ligger han godt an til å vinne presidentvalget i USA i november. Foto: POOL / NTB

Publisert 23.05.2024 01:51

– Dette er kjempefarlig, sier TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen.

Bergesen går med en konstant tro på at ingenting lenger kan overraske eller sjokkere ham med Trump, bare for å bli motbevist gang på gang.

– Jeg må si at jeg lar meg, utrolig nok, igjen forundre, overraske og skremme, konstaterer Bergesen.

Trussel

I en epost hvor Trump ber tilhengerne sine om penger til valgkampen, hevder han at Biden var klar for å «ta ham ut» da FBI i august 2022 ransaket Mar-a-Lago. Eposten viste til saker i høyrevridde medier, skriver ABC News

Deretter la 77-åringen ut en melding på plattformen Truth Social hvor han hevdet at han hadde sett rapporter om at Bidens justisdepartement autoriserte FBI til å bruke dødelig makt da de fant hemmeligstemplede dokumenter på Mar-a-Lago.

– Nå vet vi med sikkerhet at Biden er en trussel mot demokratiet, skriver Trump.

Denne feilaktige påstanden bygger på en beskrivelse av FBI-aksjonen på Mar-a-Lago 8. august 2022. Beskrivelsen ligger i rettsdokumenter som nylig ble offentlig tilgjengelig.

Bergesen mener at Trumps påstand passer inn i budskapet han selger tilhengerne sine, om Joe Biden bruker politiet og rettsvesenet som redskaper mot ham.

– Det er kjempefarlig, fordi Trumps tilhengere er konspiratoriske av natur. Vi kan jo le av dette, men det er en helt utrolig påstand, sier Bergesen.

FBIs policy er at byrået ikke kommenterer saker i nyhetsbildet, men den elleville påstanden fra Trump førte til at FBI gjør et unntak.

FBIs agenter er som kjent alltid væpnet under slike aksjoner. 

Var ikke i Florida

Donald Trump var dessuten ikke i Florida da ransakingen foregikk. Dette fremkommer også i rettsdokumentene.

The Washington Post skriver at dette på ingen måte var tilfeldig, men at FBI helt bevisst valgte en dag for ransakingen hvor Trump ikke var til stede på Mar-a-Lago.

 Justisdepartementet / AFP / NTB
ULOVLIG: Påtalemyndighetene mener at Trump ikke hadde lov til å ta med seg disse dokumentene fra Det hvite hus. Foto: Justisdepartementet / AFP / NTB

Utgangspunktet for anklagen er én side i rettsdokumentene hvor FBI omtaler hva som er standard prosedyre ved slike ransakinger.

– Det inkluderer en standard beskjed om at dødelig makt skal begrenses. Det var ingen avvik fra normalen i dette tilfellet, sier FBI.

Dette bekrefter en ekspert ABC har snakket med.

– Hver gang FBI utfører noe sånt som ransakingsordrer, er det en policy på plass for bruk av dødelig makt. Hvis det er fare for andre menneskeliv og det ikke er annen utvei, har de lov til å bruke dødelig makt. Dette er standard, sier Sarah Isgur, som tidligere jobbet i Justisdepartementet.

Ber om riksrett

Kongresskvinnen Marjorie Taylor Greene, kjent som tilhenger av QAnon og konspirasjonsteorier, har kastet seg på i sosiale medier.

– Bidens justisdepartement og FBI planla å henrette Trump og ga grønt lys, hevder Greene.

Hun ber nå om at FBI-direktør Christopher Wray og justisminister Merrick Garland skal stilles for riksrett for dette.

Og dette er altså at FBI ransaket Mar-a-Lago mens Trump ikke var til stede, og fulgte sine standardprosedyrer mens det ble gjort.

– Dette er den reneste galskap. Republikanerne har klart å stå imot Greene frem til nå, men når dette kommer direkte fra Trump, får det en tydelig grobunn og det er ekstra skummelt. Å snakke om et politisk attentat, er kjempefarlig, sier Bergesen.

 Patrick Semansky / AP / NTB
FBI-SJEFEN: Christopher Wray er direktør i FBI. Greene mener han må stilles for riksrett. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Trump har for øvrig erklært seg ikke skyldig i tiltalen for brudd på spionasjeloven. Han anklages for å ha tatt med seg 102 hemmeligstemplede dokumenter fra Det hvite hus etter at hans presidentperiode var over.

Det er foreløpig ikke satt en dato for når denne rettssaken skjer. 

Trump kan få dom i den første kriminalsaken mot seg i neste uke. Sluttinnleggene i den såkalte hysjpengesaken holdes førstkommende tirsdag.

Presidentvalget i USA går av stabelen 5. november.

Fakta om kriminalsakene mot Trump

Dette er de viktigste sakene der Donald Trump er saksøkt, tiltalt eller dømt. Totalt omfatter sakene 88 tiltalepunkter.

Kongresstorming/valgpåvirkning

* Trump er tiltalt på fire punkter: Sammensvergelse for å bedra USA, sammensvergelse for å hindre en offisiell prosess, hindring og forsøk på hindring av en offisiell prosess, sammensvergelse for å hindre noen i å utøve grunnlovfestede rettigheter.

* Ifølge tiltalen utnyttet Trump og hans hjelpere kaoset rundt stormingen av Kongressen 6. januar 2021 til å komme med usanne påstander om valgfusk og forsøke å få Kongressen til å utsette godkjenningen av valgresultatet.

* Ifølge tiltalen var mange av demonstrantene villedet av Trump til å tro at visepresident Mike Pence kunne sette valgresultatet til side.

* Ifølge tiltalen løy Trump bevisst da han i tiden etter valget i november 2020 kom med gjentatte påstander om omfattende valgfusk. Han la aldri fram dokumentasjon for påstandene og visste godt at han hadde tapt, ifølge tiltalen.

* Tiltalepunktene om å hindre en offisiell prosess har en strafferamme på 20 års fengsel. Punktet om å hindre noen i å utøve rettighetene sine kan gi ti års fengsel.

* Trump har erklært seg ikke skyldig på alle punktene.

* Rettssaken ble berammet til 4. mars, men er utsatt på ubestemt tid.

Undergraving av valgresultatet i Georgia

* Donald Trump er tiltalt i delstaten Georgia for forsøk på å undergrave valgresultatet i 2020. Flere andre omfattes også av tiltalen.

* Etterforskningen ble utløst av en telefonsamtale til delstatens valgansvarlige, Brad Raffensperger, i januar 2021. Der ba Trump ham «finne» det antall stemmer han trengte for å vinne.

* Rettssaken i Georgia er ekstra interessant, fordi presidenten i USA kun kan gi benådninger i føderale saker. Det er altså ikke mulig her. Heller ikke guvernøren i Georgia har makt til å benåde noen. Det gjøres av et eget panel, men en straffedømt kan uansett ikke benådes før vedkommende har sonet fem år.

* Høyesterett skal avgjøre hvorvidt Trump som president har immunitet mot anklagene i denne saken.

Besittelse av hemmeligstemplede dokumenter

* Trump er tiltalt for brudd på spionasjeloven for å ha tatt med seg 102 hemmeligstemplede dokumenter etter at han gikk av og flyttet ut av Det hvite hus.

* Dokumentene ble funnet hjemme hos Trump på Mar-a-Lago i Florida.

* Rettssaken var berammet til 20. mai 2024 i Florida, men er utsatt til juli.

* Trump har erklært seg ikke skyldig i saken.

Hysjpenge-saken

* Trump er tiltalt for regnskapslovbrudd i forbindelse med betaling av hysjpenger til pornoskuespilleren Stormy Daniels.

* Hysjpengene ble ifølge tiltalen betalt for at påstander om utenomekteskapelige forhold ikke skulle komme ut.

* Aktoratet mener Trump har gjort seg skyldig i brudd på 34 punkter i regnskapsloven, og ønsker å bevise at triksingen er brudd på valgkampfinansierings-lovgivningen.

* Trump nekter straffskyld. Saken er pågående. Sluttinnleggene holdes tirsdag 28. mai. Deretter er det opp til juryen.

Read Entire Article