USAs president Donald Trump kom med særdeles rosende ord om både Jonas Gahr Støre, Jens Stoltenberg og Norge da han tok imot den norske delegasjonen i Det hvite hus torsdag kveld.
– Norge er et utrolig land, sa Trump.
– Det er virkelig en ære å ha den høyt respekterte statsministeren av Norge her, la han til.
Trump stoppet heller ikke der, men serverte flere rosende ord (Les mer her) .
Dette står i skarp kontrast til da Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for et par måneder siden var på besøk i Det hvite hus, og det hele endte med en krangel for åpent kamera.
– Åpenbart glad i Norge
TV 2s USA-ekspert Eirik Bergesen mener at Støres første fysiske møte med Donald Trump fikk en optimal start.
– Støre kunne ikke håpet på en bedre start på møtet med USAs president. Rosen ville på en måte ingen ende ta. Både av Støre og Stoltenberg og det norske folk. I tillegg avslutter Trump seansen med å si at han vil til Norge og stå på ski, sier Bergesen.

– Jeg tenker det er en god start. Han er åpenbart glad i Norge, legger han til.
USA-eksperten påpeker at Trump tidligere har hyllet Norge for å være gode handelsmenn og best i verden når det gjelder utdanning, blant annet.
– Så i Trumps verden så er vi jo på en måte et type idealland, sier Bergesen.
– Hørtes ut som Ap-mann
Fredrik Græsvik har dekket USA i mange år som TV 2-reporter. Han bet seg merke i måten Trump snakket på.
– Det hørtes nesten ut som Donald Trump er en Arbeiderparti-mann. Han sier at Norge er under et veldig godt lederskap, spesielt nå i disse tider.
– Så vet jeg ikke hva Erna Solberg har å si til det. Hun var forrige statsminister som møtte ham i 2018, legger Græsvik til.
Både Støre og Stoltenberg fikk personlig ros av Trump.
Statsminister Støre fikk også spørsmål fra pressen om både Ukraina-krigen og om hvorvidt Donald Trump burde få Nobels fredspris.

Græsvik mener Støre oppførte seg smart i møtet med det som er verdens mektigste mann.
– Han var nikkende og smilende, og så var Støre smart i måten han håndterte Ukraina-spørsmålene han fikk på, sier Græsvik.
Støre svarte at «begge parter ønsker at krigen skal stanse».
– Men så er det måten den skal stanse på, og det kom han ikke inn på i det hele tatt. Det gir en spire til en forståelse hos Donald Trump av at Norge og USA har de samme interessene, nemlig at krigen i Ukraina må stanses. Det tenker jeg er godt utgangspunkt for en samtale om akkurat den krigen, forklarer Græsvik.
På spørsmål om hvordan Støre forholdt seg til Trump, svarer Bergesen slik:
– Jeg merker meg at Støre prøver å skryte litt tilbake. Han trekker fram at Trump har tatt initiativ når det gjelder krigen i Ukraina. Men han sier ingenting om at det initiativet, innholdet i initiativet, ikke er så veldig realistisk eller mulig å bygge en fred på.
Vet aldri med Trump
Hilmar Mjelde, som er professor i statsvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, er klar på at det viktigste er de statlige relasjonene, og ikke de personlige relasjonene.
– Selv om Trump tenker at personlige relasjoner er det samme som forholdet mellom land, så er det ikke det i realiteten, sier Mjelde til TV 2.
Han mener at man sjelden kan stole på Trump, selv om stemningen tilsynelatende er svært god mellom USA og Norge.

– Men vet aldri om det Trump sier i dag, òg gjelder i morgen. Trump kan ville én ting klokka sju om morgenen og noe annet klokka tre, sier han og fortsetter:
– Det er viktig med den personlige kjemien. At de har et bra møte nå, det er et bra utgangspunkt. Men det er mye som gjenstår for at Norge på sikt skal få sine interesser hørt, konstaterer Mjelde.