I snart 100 år har OSO Hotwater laget varmtvannsberedere, som eksporteres fra Hokksund og Fredrikstad til Europa og USA.
Tirsdag var det 100 dager siden Donald Trump ble president for andre gang.
Politikken hans får det til å gå kaldt nedover ryggen til varmtvannsfirmaet, og da NHO-direktør Ole Erik Almlid besøkte dem, delte han bekymringen deres.
– Vi har nå sett 100 dager med Trump. Hva som kommer de neste 100 dagene, får vi nå se. Men jeg tror det blir verre før det går bedre. Er vi utenfor det europeiske markedet og indre markedet, så kan det bli veldig dramatisk for Norge. Men vi får håpe at ikke det skjer, sier han.
Vegrer seg
Sigurd Braathen eier familiebedriften OSO Hotwater. Han forteller om spente tider.
– Vi har bygget stein på stein gjennom alle år, og gjort vårt beste for å få en norsk industribedrift ut i verden. Det vi opplever nå, er det mest dramatiske på mange tiår, sier han.
NHO ser tydelig konsekvensene av Trumps tolløfter. Flere bedrifter vegrer seg for investeringer.
– Vi ser det allerede, og verre kan det bli, hvis man får en handelskrig som bare eskalerer, sier Almlid.
Annerledes kantineprat
Hos OSO Hotwater skrur de fortsatt sammen nye varmtvannsberedere, men de har skrudd igjen investeringskrana.
– Vi tar vesentlig lavere risiko, og investerer mye mindre. Og det er ikke så lenge man skal holde på sånn før makroøkonomien beveger seg inn i en resesjon, sier direktør Roy André Magnusen.
Han forteller at de er avhengig av en god eksport for driften.
– Så skulle den eksporten falle av forskjellige årsaker, så er det krise. Vi merker det på kantinepraten, at det er en usikkerhet blant de ansatte. Men vi gjør det vi kan for å sikre oss.
Ser en endring
Tirsdag var flere næringslivstopper samlet i Norges Bank for Oljefondets årlige investorkonferanse.
Det var ett tema som gikk igjen blant deltakerne NRK møtte: Donald Trump.
– Jeg sitter litt stille foreløpig, og ser litt etter muligheter. Men jeg har ikke gjort store grep så langt, sa investor Celina Midelfart.
Selv om flere toppinvestorer ikke flytter penger ut av USA, har investeringsbanken Nordnet merket en endring hos sine personkunder.
– Vi har egentlig siden slutten av februar sett at flere og flere kunder veksler noe om, og tar noe mer midler inn i Europa. Og kanskje mer ut av USA, sier Nordnet-sjef Mari Rindal Øyen.
Aksel Lund Svindal har ikke lenger alpinski under beina, men ønsker at investeringene hans skal ha fotfeste i Norge.
– Jeg har ikke investert verken i USA eller andre ikke-norske land på lenge.
Publisert 30.04.2025, kl. 10.01