En familiefar fra Maryland sitter nå i det beryktede CECOT-fengselet.
Torsdag 3. april kl. 14:25Kortversjonen
- En familiefar fra Maryland ble ved en feil deportert til et beryktet fengsel i El Salvador.
- Utsendelsen ble begrunnet med hans angivelige tilknytning til gjengen MS-13, noe advokatene hans avviser.
- Trump-administrasjonen sier de ikke kan hente ham tilbake fra varetekten i El Salvador.
Trump-administrasjonen innrømmer at de ved en administrativ feil, deporterte en familiefar fra Maryland til El Salvador. Han hadde beskyttet status som forbød utsendelse.
Kilmar Armando Abrego Garcia ble sendt til El Salvador 15. mars, selv om amerikanske myndigheter var klar over at han ikke skulle deporteres dit, melder CNN.
– Gjennom en administrativ feil ble Abrego Garcia fjernet fra USA til El Salvador. Dette var en forglemmelse, og utsendelsen ble utført i god tro, basert på eksistensen av en endelig utvisningsordre, og Abrego Garcias angivelige medlemskap i MS-13, står det i en erklæring fra en ICE
-direktør.Foto: SECRETARIA DE PRENSA DE LA PRESIDENCIA / Reuters / NTB
Abrego Garcia, som ifølge advokatene flyktet fra gjengvold i El Salvador for over ti år siden, ble identifisert av sin kone på et bilde av innsatte som ankom det beryktede CECOT-fengselet.
Ifølge The Guardian har fengeselet plass til 40.000 innsatte, og El Salvador hevder det er Latinamerikas største fengsel. Avisen skriver at det ikke er noen uteområder for de innsatte, og heller ingen mulighet for familiebesøk.
Fengselet har fått kritikk for menneskerettsbrudd, og i 2023 sa justisministeren i El Salvador, Gustavo Villatoro at myndighetene «ville sørge for at ingen av dem som kommer inn til CECOT, vil komme ut til fots».
Før deportasjonen ble han arrestert av immigrasjonsmyndighetene (ICE) i midten av mars på grunn av det de hevdet var hans «fremtredende rolle i MS-13». Hans advokater avviser at han har noen tilknytning til den beryktede gjengen.
Trump-administrasjonen hevder nå at de ikke kan hente Abrego Garcia tilbake fordi han er i salvadoranske myndigheters varetekt.
I 2019 fikk Abrego Garcia beskyttet status av en immigrasjonsdommer, noe som skulle forhindre at han ble sendt tilbake til El Salvador.
Deporterte 250 personer
I misten av mars tok USAs president Donald Trump i bruk loven «Alien Enemies Act» fra 1978, som er tiltenkt krigssituasjoner.
Hva er Alien Enemies Act?Alien Enemies Act er en amerikansk lov fra 1798 som gir presidenten makt til å arrestere, holde tilbake eller deportere personer fra et land som USA er i krig med, eller som truer med å invadere USA. Loven ble opprinnelig laget under en tid med spenninger mellom USA og Frankrike, og har blitt brukt tre ganger tidligere, alltid i forbindelse med krig.
Hvorfor bruker Donald Trump denne loven nå?Donald Trump har erklært at han vil bruke Alien Enemies Act for å deportere medlemmer av Tren de Aragua (TdA), en kriminell gjeng fra Venezuela som han hevder har «infiltrert USA ulovlig» og utfører «fiendtlige handlinger» mot landet. Trump mener at loven gir ham stor makt til å håndtere slike situasjoner uten å måtte gå gjennom det vanlige rettssystemet for immigrasjon.
Kan denne loven brukes selv om USA ikke er i krig?Vanligvis brukes Alien Enemies Act når USA er i krig med et annet land. Trump hevder imidlertid at Tren de Aragua utfører en «invasjon» på vegne av Venezuelas regjering, noe som ifølge ham oppfyller kravene i loven. Dette er omstridt, og flere eksperter og organisasjoner mener at loven ikke kan brukes på denne måten.
Historikere og eksperter peker blant annet på lovens grusomme historie med diskriminering, som under andre verdenskrig, da den ble brukt til å internere personer med tysk, italiensk og japansk bakgrunn.
Dagen etter sa utenriksminister Marco Rubio at USA hadde sendt ut 250 innvandrere, som han hevded var medlem av kriminelle gjenger.
Dette til tross for at dommeren James E. Boasberg skrev en kjennelse som blokkerte regjeringens bruk av loven til utvisninger.
Han beordret eventuelle fly som har lettet fra USA med migranter om bord om å snu og vende tilbake.
Foto: SECRETARIA DE PRENSA DE LA PRESIDENCIA / Reuters / NTB
Denne ordren ble ikke overholdt:
– Administrasjonen nektet ikke å følge rettsordren, sa pressesekretær Karoline Leavitt i en uttalelse. Hun understrekte at flyet da hadde lettet:
– En enkelt rettsordre kan ikke avgjøre bevegelsene til et fly fullt av utenlandske terrorister som er fysisk bortvist fra amerikansk jord.
Mandag meldte Trump administrasjonen at 17 flere personer er deportert til El Salvador. Også disse skal angivelig være gjengmedlemmer.