Trenger man egentlig å vaske jeans? Dette svarer eksperten.

1 month ago 27



Putte i fryseren, ha på i badekaret eller ikke vaske i det hele tatt? Hva er egentlig riktig vask av jeansen? Og hvor ofte bør den vaskes?

Nyvasket jeans føles godt på beina. Men er det egentlig nødvendig å vaske dem så ofte? Foto: Axel Munthe-Kaas Haerland

Publisert: 03.08.2024 08:00

Ukens tips: Slik vasker du jeansen

Eksperten: Ingun Grimstad Klepp, jobber som forsker ved SIFO på Oslo Met. Hun har skrevet flere bøker om klær, i samarbeid med Tone Skårdal Tobiasson, blant dem «Lettstelt. Rene klær med lite arbeid og miljøbelastning».

Ingun Grimstad Klepp

Forsker ved SIFO og Oslo Met Foto: Eivind Rohne

Hvorfor er det så mange meninger om vasking og vedlikehold av jeans?

– Dette er et tema «alle» har en mening om, og jeg har en teori om hvorfor. Helt siden 50-tallet har jeans vært et populært plagg, som de aller fleste av oss har et forhold til. Slik befinner jeansen seg i en konflikt mellom uniformering og individualisering. Mange føler et behov for å sette sin egen signatur på jeansene, gjerne ved å slite dem ned og tilpasse dem på ulike måter. Noen kjøper jeans ferdig slitte i butikk. Personlig synes jeg det er dustete å kjøpe nye bukser med kortere holdbarhet, både for lommeboken og miljøet. Vil du ha ferdig slitte jeans, kjøp dem brukt.

Her er fire påstander om vasking av jeans:

1) Den bør vaskes sjelden

– Å vaske jeansene så sjelden som mulig er trolig den vanligste metoden folk kjenner til. Og denne er det faktisk hold i. Klær varer lenger hvis vi ikke vasker dem så ofte. Det er også arbeidsbesparende og miljøvennlig. Noen hevder at de aldri bør vaskes, men det er åpenbart ikke bra om lukten blir sjenerende. Om buksen bare har flekker, råder jeg til å prøve flekkfjerning før vask.

2) Den bør vaske på vrangen

– Å vaske på vrangen er et godt tips, men det kommer an på hva du vil oppnå. Når du vasker en jeans som ikke er vrengt, blir retten (fremsiden) mer utsatt for slitasje i vaskemaskinen. Hvis du ønsker å bevare fargestoffene så lenge som mulig, er det dermed lurt å vaske på vrangen. Hvis du har en mørk jeans du ønsker å lysne, er det bedre å vaske på retten. Det er liten forskjell på hvor rene jeansen blir om du vasker på vrangen eller på retten.

Les også

Blir klærne rene på korte vaskeprogram?

3) Den bør legges i fryseren.

– Dette har vært en greie i mange år, men jeg ser ærlig talt ikke hva man skal oppnå med det. Å fryse tekstiler kan være effektivt i enkelte sammenhenger, særlig når det gjelder levende ting som midd i sengetøy eller møll i ullklær. Hva som skal drepes eller inaktiveres i jeans, er jeg usikker på. En god gammeldags vask vil nok være en bedre måte å få dem rene på.

4) Du bør ha den på mens du ligger i badekaret?

– Da jeg var ung på 70-tallet, var det mye snakk om å ta på seg våte jeans. Jeans – som all bomull – krymper i vask og vil formes etter eierens kroppsfasong etter hvert som den tørker. Men som en måte å få jeansen ren, vil jeg si at det høres både masete, ubehagelig og upraktisk ut.

Les også

Hvordan vaske lin?

Så hvor ofte bør vi vaske jeansen?

– Det korte svaret er at det kommer veldig an på hva du skal bruke klærne til. Noen vil foretrekke å vaske jeans etter hvert tredje eller fjerde bruk, men om de ikke lukter kan det gjerne gå måneder mellom hver gang. Det er også forskjell på jeans med og uten elastan. Elastan er et syntetisk materiale av plast som tilsettes for å gjøre bomullen stretchy. Siden dette er et syntetisk materiale er det mer utsatt for lukt.

Hvordan skal vi vaske den?

– Når det først er på tide å vaske, er det alltid en god idé å følge vaskeanvisningene. Da har man reklamasjonsrett på plagget. Jeg ville også vasket jeans før første gang man bruker dem. Unntaket er hvis buksen er merket med Oekotex, en sertifisering som garanterer at plagget ikke inneholder farlige stoffer. Unngå tørketrommel, spesielt hvis jeansen inneholder elastan. Dette sliter ned buksen fortere. Dessuten er det bedre for miljøet å la buksen tørke på stativ.

Read Entire Article