Influensasesongen er her. Her får du svarene på det mange lurer på om symptomer, smitte og beskyttelse.
Publisert: 16.12.2024 05:55
Kortversjonen
- Influensaen har begynt å spre seg i Norge. Professor Gunnveig Grødeland belyser viktige spørsmål om symptomer og smitte.
- Influensasesongen kan vare til april-mai.
- Influensa og forkjølelse kan gi like symptomer, og testing kan være nødvendig for en sikker diagnose. Vaksinasjon er den beste beskyttelsen mot alvorlig influensasykdom.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Har vi ikke hatt nok smitte i høst med mykoplasma, korona, kikhoste og forkjølelse? Ifølge ukesrapporten torsdag fra FHI øker influensaen sakte i Norge.
– Influensasesongen begynner omtrent nå og slutter i april og mai, eller før, sier professor og immunolog Gunnveig Grødeland.
Influensa kommer hvert år fra Asia, der den sirkulerer hele tiden. En gang i året kommer influensaen seg til Europa.
Nå er det klart at tre hovedtyper av influensavirus vil prege årets sesong: To influensa A-virus (H1N1 og H3N2) og ett Victoria B-virus.
Hvordan influensasesongen vil bli, er for tidlig å fastslå. Men dette vet vi:
- Noen ganger blir smitten mer eksplosiv. Andre ganger går influensaen sakte frem. FHIs siste rapport fra desember gir ikke grunn til å tro at smittetoppen vil komme i julen.
- Alle voksne har en viss grunnleggende beskyttelse mot influensa. Det er fordi vi har møtt ulike influensavarianter gjennom livet. Men beskyttelsen vi har opparbeidet oss, hjelper ikke like godt mot alle influensavarianter.
- Når influensavirus vi har hatt før, endrer seg, kan vi bli sykere. Det betyr at spesielt eldre vil kunne ha immunresponser som ikke beskytter like godt mot årets nye influensa-variant.
Aftenposten har spurt en av landets fremste eksperter på influensasmitte om årets sesong. Gunnveig Grødeland er immunolog og professor ved Universitetet i Oslo.
Slik vurderer hun årets sesong:
1. Mye mykoplasma og kikhoste i år. Vil det påvirke influensasesongen?
– Nei. Det betyr bare at det vil kunne bli mer sykdom samtidig i samfunnet.
2. Hvordan vet man om man har influensa eller er forkjølet?
– Det vet man ikke før man har testet seg. De gir mye av de samme symptomene. En lege vil kunne teste hvilket virus du har, men slik testing vil ikke være nødvendig for de fleste.
3. Blir barnefamilier oftere influensasyke enn andre?
– Barn er ofte aktive og samhandler på en måte som gjør dem til ganske fine smittebærere i samfunnet. Spesielt yngre barn trenger å opparbeide seg et immunsystem som kan beskytte dem mot de virusene og bakteriene som jevnlig sirkulerer i samfunnet. I den perioden vil de kunne bli mer syke enn de fleste andre.
4. Hvor lenge er man smittsom med influensa?
– Opptil en uke etter at symptomene er borte. Man er mest smittsom rett etter at man får symptomer – før immunsystemet har fått kontroll på viruset. Man kan også smitte før man får symptomer. Med andre ord: En stor andel av befolkningen vil hvert år bli smittet med influensa.
5. Hva kan man gjøre for å beskytte seg mot influensa?
– Omgitt av mange mennesker er du mer utsatt for smitte. For de fleste er svaret å akseptere at man vil bli smittet fra tid til annen. For eldre og personer med underliggende sykdom er det svært viktig å ta influensavaksinen for å få god beskyttelse mot alvorlig sykdom.
– Influensavaksinen kan også redusere sannsynligheten for hjerte- og karsykdommer. Vaksinen trenger cirka to uker fra du har tatt den, til den har fått immunsystemet ditt til å produsere beskyttende responser.
6. Hvor alvorlig er influensa?
– Det er gjennomsnittlig rundt 900 mennesker som dør av influensa hvert år i Norge. Dette kan variere fra rundt 300 til 1800 personer, avhengig av hvor god beskyttelse vi har mot akkurat de virusvariantene som kommer.
– Lenge siden jeg har vært så dårlig
Anna Bistrup, seniorrådgiver helse i Norges Astma og Allergiforbund (NAAF), har fått influensa tidlig i år, påvist ved hjemmetest. Hun har ligget hjemme en uke med høy feber og hoste.
– Det er ganske lenge siden jeg har vært så dårlig, sier hun.
Hun sier at det er viktig å ta influensavaksinen nå før jul, når mange skal møtes. Allerede i oktober gikk NAAF ut med info for å minne folk med lungesykdom om å ta influensavaksinen.
– Influensa kan gi astmatikere et alvorlig sykdomsforløp, sier Bistrup.