Natt til torsdag la havfisketråleren «Senja» til kai i Tromsø. Skipet tømmes for fisk og skal ikke ut på havet igjen i nærmeste fremtid.
Årsaken er at maskinistene om bord er tatt ut i streik, og at tråleren skal ligge i opplag. Det norske maskinistforbund og organisasjonen Fiskebåt, som organiserer havfiskefartøyene, har nemlig ikke kommet til enighet om en ny tariffavtale.
– Alle må gå i land, og det blir ikke noe mer fiske på denne båten før streiken er over.
Det sier Tommy Torvanger, konsernsjef i trålerrederiet Nergård i Tromsø. Han legger til:
– Det betyr at mannskapet står uten lønn fremover.
Mener streiken er umusikalsk
Og nå trapper Maskinistforbundet opp streiken, slik at totalt fem båter rammes.
Tråleren «Senja» er den første av disse fem fartøyene som nå er kommet til kai for å bli der så lenge streiken vare.
Torvanger mener streiken er umusikalsk. Han peker på at en maskinist om bord på en tråler kan tjene godt over 2 millioner kroner i året.
– Vi er jo litt overrasket over at dette skulle gå så langt og at vi skulle få en sånn konflikt. Slik vi forstår det, handler dette om prinsipper rundt betingelsene og hvor i lønnshierarkiet maskinistene skal være.
Disse fartøyene er tatt ut i streik:
- 13. desember ble trålerne «Gadus Poseidon» fra Nordland havfiske og «Senja» fra Nergård Havfiske tatt ut i streik.
- Fra 27. desember trappes streiken opp med tre ringnottrålere: «Slaatterøy» og «Manon» fra rederiet K. Halstensen AS og «Gardar» fra rederiet «Gardar AS».
Vetle Schølberg Berntsen fra Sørvågen i Lofoten er fisker om bord på «Senja» og medlem i Norsk Sjømannsforbund. Han sier de fleste er fornøyd med lønnsforholdene om bord.
– Det har jo blitt veldig populært å være fisker nå. Det er gode lønninger og fine ordninger. Så det er klart det er fint å være her. Jeg skal ikke klage, sier han.
– Hvor viktig er det å kunne holde seg i fiske for dere fiskere?
– Vi går jo på dagdeling, så jo flere dager på havet, jo mer vil vi tjene.
I fiskeflåten får mannskap om bord på båtene en prosentandel av fangstinntektene i lott, som utgjør den desidert største andelen av lønna.
I tillegg får de hyre ut fra hvilke rolle man har om bord, og det er dette tillegget maskinistene vil øke.
Vil øke den faste delen av lønna
Hege-Merete Bengtsson er leder i Maskinistforbundet, og sier at «Senja» er en del av deres første streikeuttak.
– Medlemmene har gjennom flere år vært veldig tydelige på at vi må levere på et prosentvis tillegg, altså en økning av hyresatsene for maskinoffiserer, sier hun.
Selv om ei maskinistlønning på en tråler som «Senja» ligger på rundt 2,5 millioner kroner i året, og hyre utgjør under 100.000 kroner av dette, mener forbundslederen at det er viktig også å ha fokus på hyra til maskinistene.
– Hyra er et element av lønnen. Lotten i fiskeriene går opp og ned. Det er gode tider, og dårlige tider. Men hyra er sikringen vår, så vi må sørge for å vedlikeholde tariffavtalen for å holde hyra på et nivå som er fornuftig, sier Bengtsson.
Tommy Torvanger i rederiet Nergård er bekymret for samholdet om bord på tråleren, nå som deler av mannskapet mister en hel månedsinntekt på grunn av streiken.
– En båt og et mannskap er et lagspill, så jeg lurer på hvordan stemningen vil være om bord i båten når en gruppe i mannskapet kan gjøre slik at de andre ikke får lønn. Det er ganske heftig. Så vi er spent på hvordan dette utvikler seg, avslutter han.
Publisert 20.12.2024, kl. 18.42