-Tore Lærdal må få blomster!

1 month ago 22



DEBATT: Skattene for både bedrifter og personer i Norge bør reduseres, og mye bør forenkles.

«Jeg har i hele min tid som politiker alltid hatt Lærdal, og andre hardt arbeidende bedriftseiere som viktige ledestjerner,» skriver Pål Morten Borgli (Frp). Foto: Jon Ingemundsen
  • Pål Morten Borgli

    Pål Morten Borgli

    Rogaland Fremskrittsparti

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconDebatt

Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetssikret av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.

Jeg syns finansminister Slagsvold Vedum burde sende blomster til Tore Lærdal hver eneste dag i stedet for å skrive ut forskuddsskatt på familiens lokale eierskap i en fantastisk bedrift.

Ledestjerner

Av og til er det bare en fryd å lese bedriftseiere våge å sette en ekte signert merkelapp på det særnorske skattesystemet, og i Aftenbladet 23/7 treffer Tore Lærdal innertier på denne formuesskatten som gjør det mer og mer krevende å eie egen bedrift med gode tall. Nå kunne nok Lærdal fått blomster fra flere departement, og spesielt fra Helse- og omsorgsdepartementet, fordi selskapet har klart å utvikle gode og livsviktige løsninger for livreddende førstehjelp og gjenoppliving.

Jeg har i hele min tid som politiker alltid hatt Lærdal, og andre hardt arbeidende bedriftseiere som viktige ledestjerner. Det er også helt riktig å påpeke måten disse familiebedriftene omtales på i mediene.

Bedriftens ve og vel

Det er ikke slik at suksessrike familiebedrifter bader i gullmynter om morgenen slik vi kan lese om i tegneserier, men tvert imot er dette mennesker som setter bedriftens ve og vel først. At bedrifter har positive resultater er på ingen måte vulgært, men helt nødvendig for å trygge vekst og arbeidsplasser. For meg som folkevalgt er det faktisk godt nytt å lese om «solide overskudd» i våre lokale bedrifter, og det gjør meg glad fordi jeg vet både eiere, leder og ansatte er opptatt av å skape noe.

Det som gjør meg trist er å lese om en lokal suksessbedrift som må tappe bedriften for 150 millioner i utbytte for å betale formuesskatt på 90 millioner, og det nok ikke 90 millioner i gullmynter, men høyst sannsynlig anleggsmidler, varelager og nødvendige investeringer. Alle politikere burde være opptatte av å fremme nasjonalt, og ikke minst lokalt eierskap. Og her kommer blomstene inn, fordi staten burde være mer opptatt av å takke de som skaper formuer, men den norske stat er dessverre mest opptatt av hva de kan melke ut av bedrifter som har norsk eierskap.

Skadelig

Det regnestykket som Tore Lærdal viser til i Aftenbladet illustrerer egentlig hvor skadelig den særnorske formuesskatten er, og denne skatten bør opphøre omgående ved et regjeringsskifte neste høst. Det er ingen grunn til å snakke om nedtrapping og utfasing, men rett og slett avvikle ordningen ved første statsbudsjett.

Og det er heller ingen grunn til å forsøke seg på en øvelse om skattefritak på arbeidende kapital som noen forsøker seg på. I en bedrift er all kapital like viktig, og om det er maskiner, bygninger, varelager eller bankinnskudd bør ikke bety noe for finansdepartementet. For selv ledig cash er arbeidende kapital.

Skattene for både bedrifter og personer i Norge bør reduseres, og mye bør forenkles, og vi burde vært det foretrukne landet å flytte til for flinke ledere fra hele verden. Neste gang du og jeg møter en eier/bedriftsleder som skaper noe, så bør vi i det minste si hei og takk for det du gjør for landet vårt. Blomster syns jeg det norske finansdepartementet bør huske en gang i året til bedrifter som virkelig drar lasset her i landet.

Publisert:

Publisert: 28. juli 2024 19:00

Read Entire Article