Tommel opp, ikke pekefinger

3 days ago 5



Ikke alle råd om alkohol er en pekefinger. Selv om det kan oppleves slik for noen.

 ShutterstockJULESELSKAP: – At flere snakker om alkohol i julen betyr ikke at vi har blitt strengere, skriver Ragnhild Kaski. Foto: Shutterstock
Fredag 20. desember kl. 10:48
Bilde av RAGNHILD KASKIRAGNHILD KASKI

generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til

Alkohol spiller en viktig rolle for mange i julen. Selvsagt skal du kunne nyte juleølen med god samvittighet! Nordmenn skal ikke slutte å drikke.

Så er det mulig å ha to tanker i hodet samtidig.

For samtidig som vi skal kunne nyte tradisjoner i julen, også de knyttet til alkohol, har vi i Av-og-til vært opptatt av å minne om at barn kan reagere på alkoholbruken vår.

En reaksjon skaper ofte en motreaksjon. Når stadig flere snakker om at det kan være lurt å tenke gjennom alkohol når man er sammen med barn, som Maria Mena på Dagsrevyen, eller lege Kaveh Rashidi i VG er det ikke rart at noen svarer. 

Vi som jobber med alkohol, vet også at det for noen er et litt ømt tema. Mange liker ikke å snakke om det. Men alle råd om alkoholbruk er ikke en moralistisk pekefinger.

Begrepet «moralsk panikk» beskriver en overreaksjon på noe nytt som oppfattes som en trussel mot den moralske orden. Som da TV fikk farger eller rock på 50-tallet.

 Mattis Sandblad / VGOPPFORDRING: – Vårt råd i kampanjen vi har sammen med blant andre Maria Mena (bildet), er at voksne tenker gjennom alkoholbruken sin rundt barn i julen, skriver Ragnhild Kaski. Foto: Mattis Sandblad / VG

Noen ganger virker det som om det er det motsatte som oppstår når noen snakker om å tenke gjennom alkoholbruk. En slags «liberal panikk», som om noen skal komme å ta noe fra noen.

Vårt råd knyttet til alkoholbruk rundt barn er nettopp det: et råd. Ingen bestemmer hvor mye du skal drikke. Men du fortjener å vite at barn kan reagere når voksne drikker alkohol, at det skjer før fylla.

Som en del av dagens foreldregenerasjon, har også jeg kjent på kroppen alle gode (og mindre gode) råd vi bombarderes med.

Men at rådet om å ikke drikke for mye rundt barn settes i bås med over-detaljerte råd barnets kosthold eller fritidsaktiviteter – er jeg ikke med på.

Vårt råd i kampanjen vi har sammen med blant andre Maria Mena, er at voksne tenker gjennom alkoholbruken sin rundt barn i julen. Vi anbefaler 0, 1 eller maks 2 glass.

Redaktøren frykter at vi har blitt strengere. Men det samme rådet ga vi i fjor, og året før. At flere snakker om alkohol i julen betyr ikke at vi har blitt strengere.

 Gorm Kallestad / NTBMED MÅTE: – Nyt juleølen din, eller akevitten! Husker du på at barn kan påvirkes av voksnes drikking, og at de ønsker maks 2 glass, har du kommet langt. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Vi forstår om rådet virker litt firkantet. Hvorfor er vi så konkrete? Årsaken er at det å begrense seg rundt barn kan bety veldig ulike ting for veldig mange.

Derfor bestemte vi oss for å spørre barna selv! I en stor undersøkelse har barn svart på hvor mye de synes det er OK at voksne drikker med dem. Svaret? 0, 1 eller maks 2 glass.

Til slutt litt alvor. For vi må kunne ta innover oss at det finnes et alvor selv i den koselige julehøytiden.

90 000 barn vokser opp med en mamma eller pappa som drikker for mye. Da hjelper det lite at VG på kommentarplass skriver at dette «jevnt over går aldeles greit».

Les også: Hans Petter Sjøli: Ikke vær så strenge med dere selv

Vårt råd er ikke kutt ut alkohol. Nyt juleølen din, eller akevitten! Husker du på at barn kan påvirkes av voksnes drikking, og at de ønsker maks 2 glass, har du kommet langt.

Stadig flere er bevisst tematikken. Det fortjener ikke en pekefinger, men en tommel opp!

Den eneste pekefingeren vi skal vil gi fra oss, er denne grafen som ligner en pekefinger, om hvordan salget på Vinmonopolet stiger i julen.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til debatt@vg.no.
Read Entire Article