Tom Hagens forsvarer til frontalangrep på media etter lekkasjebonanza

1 month ago 24



Dekningen av forsvinningssaken på Lørenskog, der Anne-Elisabeth Hagen har vært borte siden 2018, var uortodoks allerede fra starten. Flere store mediehus kjente til den hemmelige etterforskningen, men lot være å omtale den, etter avtale med politiet.

Gjennom de påfølgende årene kunne media systematisk gjengi løpende detaljer fra etterforskningen. Ektemannen Tom Hagen ble pågrepet, men i høst ble siktelsen mot ham frafalt.

Vil du være rettsfullmektig i Trygderetten?

Skylder på politiet

Nå retter forsvarer Svein Holden og bistandsadvokat Ståle Kihle knallhard kritikk mot det de kaller ukritisk journalistikk. Holden mener lekkasjene skjøt fart etter at Eidsivating lagmannsrett i 2020 ikke fant skjellig grunn til mistanke, og løslot Hagen fra varetekt.

I et intervju med fagbladet Journalisten sier han at mediene har latt seg bruke.

– Fra vårt ståsted var det da nærmest kampanjejournalistikk, der alt som potensielt kunne være negativt fant sin vei til mediene, og ble publisert. Og hvorfor i all verden tror dere politiet kommer løpende med denne informasjonen. Hvorfor skal de begå straffbare handlinger for å forsyne dere med dette? Det var fint lite kritisk tilnærming til det, sier Holden til Journalisten, og forteller at han måtte råde klienten ikke å stille i flere politiavhør, fordi han var sikker på at alt ville nå mediene.

Samtidig kunne han ikke kommentere eller korrigere informasjonen, ettersom alt var klausulert.

– Det var en fortvilende situasjon som forsvarer, sier Holden.

Visste mindre enn media

– Hvor sikker kan du være på at det er politiet som står bak lekkasjene?

– Fordi det finnes ingen andre muligheter, sier Holden til Rett24.

– Det er en grunn til at vi er så tydelige på akkurat dette. For eksempel: Ganske tidlig etter at Tom Hagen ble pågrepet, så kom flere journalister til meg og snakket om blodspor i en trapp som angivelig var forsøkt vasket bort. Jeg visste ikke hva de snakket om, og forstod ingenting. Det stod ingenting om dette i dokumentene. Til slutt ringte jeg politiet og spurte. Da viste det seg at dette sto i en rapport som ikke var ferdigstilt, og som ikke var inntatt i saksdokumentene. Så på dette tidspunktet var det kun politiet som kjente til disse opplysningene.

– Hva gjorde du med denne informasjonen?

– Vi anmeldte lekkasjene til Spesialenheten, og da fikk jeg dessverre alle fordommene bekreftet. Det første etterforskeren sa var at «dette blir vanskelig».

– Det hadde han vel rett i?

– Det gikk i 22. juli-saken. Så det er mulig, sier Holden, og viser til at politiet den gangen, i skjul, vannmerket dokumenter, slik at man kunne se hvilken kopi et lekket bilde stammet fra. Holden var aktor i 22. juli-saken.

Jurist med interesse for børs og verdipapirmarkedet

– Kampanje

Journalisten skriver at Øst politidistrikt ikke ønsker å kommentere uttalelsene, og viser til at påtaleleder Vibeke Schøyen tidligere har beklaget overfor NRK:

– Vi, som forsvarerne, beklager sterkt de lekkasjene som har vært i saken. Lekkasjene har vært ødeleggende for etterforskningen og ikke minst en belastning for Tom Hagen og hans familie, uttalte Schøyen i oktober.

Bistandsadvokat Ståle Kihle kaller lekkasjene en «kampanje begått av tjenestemenn i politiet» for å få allmennheten til å tenke at Hagen var rett mann, tross løslatelsen.

– Det er jo grunnen til lekkasjene. Så enkelt er det. Så dermed beskytter ikke pressen enkeltmennesker mot overgrep eller forsømmelse fra det offentlige. Da er de med på overgrepene. Det er stikk motsatt av det de skal gjøre, og de ender i realiteten som en medløper for politiet, sier Kihle til Journalisten.

Nyhetsredaktør i Norges største avis, Tora Bakke Håndlykken i VG, avviser påstanden om at VGs krimjournalister på saken har manglet kompetanse. 

– VG har hatt et sterkt lag av rutinerte og dyktige journalister på saken. De har jobbet systematisk med innhenting av informasjon, samtidig som de har opprettholdt en kritisk og uavhengig tilnærming til alle kilder, inkludert politiet, sier hun til Journalisten.

Nyhetsredaktører i TV 2,  Karianne Solbrække, sier de skal ta med alle tilbakemeldinger, og er opptatt av å lære.

– Ikke minst av dem som opplever dette selv, de som står rundt og som kritiserer oss, sier Solbrække til Journalisten.

Read Entire Article