Togselskapene hardt ut mot Bane Nor – krever plan B

21 hours ago 8



SJ, VY og Go-Ahead kaster Bane Nor under bussen. Togstansen første juledag kan ikke skje igjen, krever selskapene.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
TOGKAOS: Alle tog i Norge sto bomstille mellom klokken 08 og 20 første juledag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

Publisert 27.12.2024 22:08 Sist oppdatert 9 minutter siden

Over 60.000 passasjerer ble rammet av togkaoset første juledag. 

En feil på en digital brannmur var trolig årsaken til togtrøbbelet, som førte til at ingen tog i Norge gikk på skinner i et halvt døgn. 

Det kan ha kostet samfunnet 36 millioner kroner.

Togselskapene SJ, VY og Go-Ahead er sylskarpe i kritikken mot Bane Nor.

– Dette kan ikke skje igjen. Vi kan rett og slett ikke ha en situasjon hvor togene står i tolv timer, sier pressevakt Randi Ness i SJ til TV 2.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
INGEN TUR: Frustrerte reisende møtte opp på stasjoner rundt om i landet med håp om å komme seg fram første juledag. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Kunne ha kjørt

SJ anslår at 1500 av deres kunder måtte legge om reiseplanene. De mener Bane Nor burde hatt en plan B når hovedsystemet streiket. 

 SJ
KRITISK TIL BANE NOR: – Det er ikke akseptabelt at dette skjer, sier pressevakt Randi Ness i togselskapet SJ til TV 2. Foto: SJ

– Når vi har ett system som alle togene er avhengige av at virker, så må man kunne sette inn reservesystemet hvis og når dette skjer igjen, sier Ness.

SJ får støtte av togselskapet Go-Ahead og VY.

– Vi vet at systemene som ikke fungerte den dagen har reservesystemer, og vi er enige med SJ. Det bør evalueres om noe redusert togtrafikk, særlig for fjerntogene, kunne ha kjørt, sier Oda Riska i Go-Ahead. 

Mellom 8500 og 9000 av Go-Ahead sine passasjerer ble rammet av togstansen.   

 Go-Ahead
PRESSEKONTAKT: Oda Riska i Go-Ahead. Foto: Go-Ahead

– At en IT-feil kan føre til total togstans i hele landet i tolv timer, mener vi ikke er en akseptabel situasjon, sier hun. 

 Må få på plass en plan B

Også VY mener Bane Nor har opptrådt kritikkverdig. Til sammen skulle rundt 50.000 passasjerer reise med Vys tog første juledag. 

– Vi er helt enig med SJ. Dette er altfor dårlig. Vi er opptatt av at det er uakseptabelt for kundene og forventer at dette ikke skjer igjen, sier pressekontakt Kaja Rynning Moen i VY. 

 Terje Pedersen / NTB
SJU LINJER: SJ har siden 2022 hatt ansvar for Dovrebanen, Rørosbanen, Raumabanen, Nordlandsbanen, Trønderbanen, Meråkerbanen og Saltenpendelen. Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hva tenker dere om at Bane Nor ikke fikk på plass reservesystemet når hovedsystemet var nede? 

– Når konsekvensene blir som dette, er det helt uakseptabelt, svarer hun. 

De tre togselskapene forventer at Bane Nor gjennomfører en evaluering og får på plass en plan B.

– Sterkt beklagelig 

Bane Nor har sagt at feilen skyldes en feil i kommunikasjonssystemet. Det er imidlertid sjelden en togstans er så omfattende og langvarig.

– Hvordan kunne dette skje?

– Det er jo ikke bra, og det er leit for folk som har planlagt reise og skal besøke familie, sier konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Bane Nor til TV 2.

– Erfaringene har vist oss at samfunnskritisk infrastruktur også er sårbart når teknologi og IKT går ned, og det var det som skjedde første juledag. En feil i systemene våre gjorde at vi holdt togene tilbake, og det er sterkt beklagelig. 

 Torjus Sagenes / TV 2
SJEF: Thor Gjermund Eriksen fastholder at Bane Nor prioriterte sikkerheten da kommunikasjonssystemet sviktet. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

– Hvordan vurderer du risikoen for at dette skjer igjen?

– Nå må vi evaluere hva som har skjedd.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård har bekreftet til TV 2 at han hasteinnkaller Bane Nor, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn til et møte første uken i januar.

Målet er å finne ut av hva som skjedde, og forhindre at noe lignende skjer igjen.

– For høy risiko

Eriksen bekrefter at Bane Nor har en plan B i tilfeller der kommunikasjonssystemet streiker.

– Vi har to ulike systemer som kan fungere parallelt. Vi mente likevel at det var for høy risiko å sette tog på linjen over fjellet, og derfor holdt vi togene tilbake, sier han.

Konsernsjefen forstår kritikken fra selskapene og sier det er naturlig at de vil at togene skal kjøre.

– De har en avtale med kundene om at de skal få reise. Samtidig er det vårt ansvar å ivareta sikkerheten på infrastrukturen. Selv om det er leit at folk ikke kom fram, så mente vi at det var riktig å sette sikkerheten først, og ikke sette nye tog på linjen før feilen var ordentlig detektert.

 Jan Helge Rambjør / TV 2
FORSINKET: De siste årene har det vært flere forsinkede og innstilte tog enn det som er myndighetenes mål. Foto: Jan Helge Rambjør / TV 2

– Bør det ikke være mulig å kjøre tog å kjøre tog i sånne situasjoner uten å gå på akkord med sikkerheten?

– Hadde det vært en fullstendig krisesituasjon i det norske samfunnet, da kunne man gjort andre vurderinger og satt tog på linjene.

– Ville det blitt gjort annerledes vurderinger hvis det var en vanlig hverdag da det skjedde?

– Det kan hende, men jeg vil ikke spekulere i det. Når man står i en sånn situasjon, så må man håndtere den konkrete situasjonen med de forholdene som er den dagen. 

Read Entire Article