Tilsyn på Fossumkollektivet: Kalte ungdommer for «drittunger»

2 weeks ago 18



Kortversjonen

  • Statsforvalteren har avdekket alvorlige brudd på barnevernsloven ved Fossumkollektivet, inkludert utilstrekkelige risikovurderinger.
  • En vikar er tiltalt for overgrep, voldtektsforsøk eller seksuelt krenkende handlinger mot fem tenåringsjenter ved institusjonen.
  • Ungdommene kritiserer gjennomtrekk av vikarer og mangel på opplæring.
  • Daglig leder lover forbedringer og at rutiner endres for å sikre tryggere oppfølging av beboerne.

I august i år dukket Statsforvalteren opp på et uanmeldt tilsynsbesøk på barnevernsinstitusjonen Fossumkollektivet.

Konklusjonen etter besøket var at institusjonen brøt barnevernsloven – for andre gang i år.

– Vi vurderte at avdelingen hadde en bemanningssituasjon som førte til utrygghet og ustabilitet for ungdommene, sier Mari Hagve.

Bilde av Mari HagveMari Hagve

Hun er direktør for sosial og barnevern hos Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus.

I tilsynsrapporten kommer det også frem at:

  • Institusjonens risikovurdering av at ansatte var alene med ungdommene, innebar en uakseptabel stor risiko for svikt.
  • Individuelle risikovurderinger for ungdommene var ikke oppdatert siden februar, til tross for endringer i deres fungering og psykiske helse.

– Vi ser alvorlig på funnene i dette tilsynet, sier Hagve hos Statsforvalteren.

Fossumkollektivet oppgir til VG at de tar funnene svært alvorlig.

Tilsynet skjedde på samme avdeling som 14 år gamle Madelen bodde.

I februar tok hun sitt eget liv.

VG fortalte sist helg historien Madelen – og hvordan hun skal ha blitt utsatt for overgrep av en vikar i 50-årene.

 PrivatFoto: Privat

Nå er vikaren tiltalt for overgrep, voldtektsforsøk eller seksuelt krenkende handlinger mot fem jenter i alderen 14 til 16 år som bodde på Fossumkollektivet.

Mannen har tidligere sagt til VG at han ikke har gjort noe galt.

Men VG har avslørt at vikaren har fått seg ny jobb med sårbare mennesker i Sverige – og at han oppga feil informasjon i CV-en sin.

Mannen var ansatt på Fossumkollektivet i ett og et halvt år.

– Vasket opp blod

VG har snakket med jenter som har bodd på Fossumkollektivet.

De reagerer sterkt på det de kaller «gjennomtrekk av vikarer» på institusjonen.

Foreldrene deres har vært med under intervjuene med VG.

En av jentene sier:

– Hele tiden kom det ukjente folk på jobb. Mange lærte seg ikke navnet mitt engang før de sluttet.

En annen jente forteller at flere av vikarene var unge og virket å ha lite erfaring og kompetanse.

– Da en av de andre ungdommene skadet seg, endte det opp med at jeg tok initiativ til vaske opp blodet. Det virket som om vikarene ikke hadde erfaring med slikt og ikke visste hva de skulle gjøre, sier jenta.

Jentenes foreldre forteller at de ofte måtte forholde seg til nye vikarer.

 Annemor Larsen / VGFoto: Annemor Larsen / VG

En mor sier til VG:

– Flere av de ansatte var greie folk. Men det var fryktelig ustabilt. Vi ble vant til å snakke med nye vikarer hver gang vi ringte til institusjonen.

En far sier han reagerer på at han ofte får telefoner fra ansatte som han ikke har vært i kontakt med tidligere – og som ikke kjenner datteren hans.

Kunne kalle ungdommene for «drittunger»

Da Statsforvalteren kom på uanmeldt besøk i august i år, snakket de med ungdommene på avdelingen, står det i tilsynsrapporten.

Ungdommene fortalte da at vikarer ofte vekslet mellom ulike avdelinger, også underveis i vakten. Dette opplevdes ustabilt, fortalte de.

De fortalte også om ansatte som var uprofesjonelle i sin grensesetting og som kunne komme med betegnelser som «drittunger», ifølge tilsynsrapporten.

På VGs spørsmål om dette svarer daglig leder i Fossumkollektivet, Mona Spakmo, i en e-post:

«Vi ønsker ikke å tolke det ungdommer eller ansatte har sagt til Statsforvalteren, og viser her til taushetsplikten. Vi jobber systematisk med veiledning for å sikre at alle ansatte opptrer profesjonelt og respektfullt i møte med ungdommene».

Statsforvalteren opplyser til VG at Fossumkollektivet har fulgt opp tilsynet og at saken nå er avsluttet.

– Men vi vil følge opp med jevnlige tilsyn også i tiden fremover, sier Mari Hagve hos Statsforvalteren.

 Privat / PrivatMadelen (14) var en av jentene som bodde på Fossumkollektivet. Hun tok livet sitt én måned etter at hun fortalte om overgrep fra vikaren. Foto: Privat / Privat

Vikaren var alene med jentene

Det er andre gang i år Statsforvalteren konkluderer med at Fossumkollektivet bryter loven.

Flere av hendelsene miljøarbeideren i 50-årene nå er tiltalt for, skal ha skjedd da mannen var alene med jenter på institusjonen – enten på kjøreturer eller inne på institusjonen.

Til VG sier en av jentene at vikaren ofte tok henne med på lange kjøreturer.

– Ingen visste hvor vi var da, sier jenta.

I tilsynssaken fra april skriver Statsforvalteren at det forventes at Fossumkollektivet i større grad gjør risikovurderinger og jobber aktivt for å unngå at ansatte jobber alene med jentene, særlig når det gjelder vikarer.

Bilde av Ingrid Pelin BergIngrid Pelin Berg

Regiondirektør i Bufetat Region øst, Ingrid Pelin Berg, sier det er svært viktig at det gjøres risikovurderinger når ansatte skal være alene med ungdom eller barn.

– Dersom et barn er ekstra sårbart og har behov for større grad av trygghet, skal ikke alenearbeid forekomme i det hele tatt. Vi vet at det å være alene med voksne er ekstra sårbart for barn som har blitt utsatt for overgrep tidligere, sier Berg.

Vikaren fra Fossumkollektivet er nå tiltalt for voldtektsforsøk mot en 15 år gammel beboer ved institusjonen som han kjørte over grensen til Sverige.

På spørsmål om hvorfor mannen var alene med jentene på lange kjøreturer, viser Fossumkollektivet til taushetsplikten og at de må svare på generell basis:

«En del av hverdagen vår er å planlegge dagen. Hvilke kjøreoppdrag dagen krever, er en del av denne planleggingen. Kjøreturer kan være rene transportoppdrag til skole, fritidsaktiviteter eller hjem. Et annet formål med kjøreturer er samtaleterapi. Om en ungdom ønsker å prate i bil, imøtekommer vi gjerne dette. Kjøreturer skal alltid være planlagt og ha et formål».

På morgenmøtene vurderes alltid forsvarligheten, skriver Fossumkollektivet:

«Dette inkluderer om ungdom skal dra alene med ansatt, eller om det er nødvendig med flere ansatte».

Bilde av Mona SpakmoMona Spakmo

Daglig leder Fossumkollektivet

Vikarer fikk ikke god nok opplæring

I tilsynsrapporten fra april slo også Statsforvalteren ned på at Fossumkollektivet ikke hadde gode nok rutiner for å forhindre overgrep og grenseoverskridende relasjoner mellom jentene og de ansatte.

I tillegg ble ikke vikarer gitt tilstrekkelig opplæring i etiske retningslinjer og profesjonalitet, står det i rapporten.

Fossumkollektivet svarte på spørsmål fra Statsforvalteren med at Madelen hadde et «meget stabilt team rundt seg med lite sykefravær» – og viser til 6,18 prosent sykefravær på institusjonen.

Daglig leder i Fossumkollektivet, Mona Spakmo, skriver i en e-post til VG:

«Vi tar Statsforvalterens funn etter tilsynet i august svært alvorlig. Vi har iverksatt flere tiltak for å sikre bedre rutiner for risikovurderinger og oppdatert praksis for alenearbeid. Fossumkollektivet skal alltid ha en forsvarlig og trygg oppfølging av ungdommene som til enhver tid bor hos oss. Arbeidet med å sikre dette pågår kontinuering. Statsforvalteren har avsluttet tilsynet og vurderer at iverksatte tiltak er hensiktsmessige og egnet til å sikre forsvarlig praksis for alenearbeid. Samtidig er dette noe vi følger tett opp fremover».

 Annemor Larsen / VGFoto: Annemor Larsen / VG

– Jobber for å gi best mulig behandling

Bemanning er en kritisk faktor for tryggheten, sikkerheten og stabiliteten for ungdommene som er hos oss, skriver Fossumkollektivet:

«Vi er en ideell stiftelse som jobber for å gi barn og unge voksne best mulig behandling for sine utfordringer. Det gjør vi med alle tilgjengelige ressurser og innenfor de økonomiske rammene som settes av oppdragsgiver. I tilsynsrapporten ba Statsforvalteren oss blant annet om å kartlegge og vurdere om avdelingen er tilstrekkelig bemannet, og om ulempene som praksisen med personalbytte mellom avdelingene medfører, er større enn fordelene. Det har vi gjort. Fossumkollektivet har en organisering med tett samarbeid mellom avdelinger og faste ressursteam. Dette gir oss fleksibilitet og mulighet til å håndtere uforutsette hendelser på en forsvarlig måte. Vi mener fortsatt at fordelene med denne organiseringen er større enn ulempene. Forbedringer vurderes kontinuerlig».Fossumkollektivet skriver at når det gjelder bemanningssituasjonen generelt, jobber de løpende med hvordan de kan møte kravene til stabilitet og kontinuitet, også i hektiske perioder og perioder med mye uro, uforutsette endringer i bemanningsnorm, sykdom eller annet fravær sammen med oppdragsgiveren.

Da VG stiller spørsmål om de to lovbruddene i år, skriver Fossumkollektivet:

«Dette er viktige tilsyn, med konkrete områder og forbedringspunkter å jobbe videre med. Vi har brukt funnene fra tilsynene som grunnlag for tiltak som inkluderer oppdaterte rutiner, tettere ledelsesoppfølging og forbedret bemanningsplanlegging. Statsforvalteren har i sin konklusjon også påpekt at flere av tiltakene vi har iverksatt er hensiktsmessige og kan bidra til forsvarlig praksis fremover».

Les mer om hva Fossumkollektivet skriver til VG her.

Statsforvalterens konklusjoner

Statsforvalteren har konkludert med at Fossumkollektivet har brutt loven i to ulike tilsynssaker i år.

  • I saken fra april slås det fast at Fossumkollektivet ikke hadde gode nok rutiner for å forhindre overgrep og grenseoverskridende relasjoner mellom jentene og de ansatte.
  • Risikoen for de alvorlige konsekvensene dette har for sårbare ungdommer, ble undervurdert.
  • Vikarer ble ikke gitt tilstrekkelig opplæring i etiske retningslinjer og profesjonalitet.
  • I saken fra september i år slås det fast at institusjonens risikovurdering av at ansatte var alene med ungdommene innebar en uakseptabel stor risiko for svikt.
  • Individuelle risikovurderinger for ungdommene ikke var oppdatert siden februar, til tross for endringer i deres fungering og psykiske helse.
Read Entire Article