Tilliten til kollektivsystemet vårt forvitrer

1 month ago 32



 Nationaltheatret stasjon var nylig stengt grunnet brann. Foto: Paal Audestad

Tilliten til kollektivsystemet vårt forvitrer.

Publisert: 28.11.2024 07:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Lier og Drammen er en naturlig del av et felles bo- og arbeidsmarked i Stor-Oslo, 3–4 mil vest for Oslo sentrum. For både innbyggere og næringsliv har denne plasseringen gitt mange fordeler.

Men med en stadig mer utfordrende transportsituasjon, både på vei og bane, bygges det nå opp en mur rundt Oslo som vi alle taper på.

Oslo har ikke plass til alle

Det er mange gode grunner til at folk med arbeidsplass i Oslo ønsker å bosette seg utenfor Ring 3.

Grønne Lier tilbyr for eksempel bomiljøer i små lokalsamfunn og nærhet til natur og landbruk.

Drammen er en liten storby med alle tilbud. Oslo har heller ikke plass til å bosette alle som jobber der innenfor sine grenser.

For å kunne utvikle byene og lokalsamfunnene rundt Oslo må vi kunne stole på gode kollektiv- og veiforbindelser inn til hovedstaden. I dag har vi ingen av delene.

På E18 har det reist seg en mur av kø, kork og kaos etter at kollektivfeltet ble stengt uten grundig konsekvensutredning.

Regjeringen og et flertall på Stortinget nekter å åpne kollektivfeltet igjen, til tross for at biltrafikken vest for Oslo til tider nærmest er totalt lammet.

Nye tellinger viser også at kun 13 prosent av bilene som kjører på E18 fra Asker mot Oslo, ender i Operatunnelen, som har vært kronargumentet for stenging av kollektivfeltene.

Så med kø og kaos på E18 er vel toget et godt alternativ?

Forsinkede og stappfulle tog

Dessverre opplever også togpassasjerene stadig vekk forsinkede og stappfulle tog i de travleste tidene på døgnet. Vi har tog som står, tog som ikke kommer, og tog som kommer med halve togsett.

Hverdagens realitet står for mange i grell kontrast til de optimistiske visjonene om togtilbudet på Østlandet.

Tilliten til kollektivsystemet vårt forvitrer, og veiene blir enda fullere av folk og varer som taper enda mer tid.

Bane Nor har et mål om at 85 prosent av togene med ankomst Oslo S i tidsrommet kl. 07–09 på hverdager skal være mindre enn 4 minutter forsinket.

Vi oppfordrer folk til å tenke og reise kollektivt, men da må det faktisk være mulig å gjøre det!

Dette er ikke et veldig ambisiøst mål. Likevel har dette skjedd kun fire av dagene den siste måneden.

Rekorden så langt i november er en fredag hvor kun 14 prosent av togene er 4 minutter eller mer forsinket. Dette i en måned uten snøkaos eller andre ekstreme forhold. Våre innbyggere og næringsliv må kunne forvente mer!

Toget skal være ryggraden i kollektivtilbudet vårt, men med en svak ryggrad er det vanskelig å stå oppreist.

Vi oppfordrer folk til å tenke og reise kollektivt, men da må det faktisk være mulig å gjøre det! Vi trenger et kollektivtilbud som både folk og næringsliv kan stole på.

Read Entire Article