-Tillit er ikke alltid det beste

2 hours ago 6



AFTENBLADET MENER: At unge snur ryggen til dem som styrer når hverdagen blir vanskeligere, er et sunnhetstegn.

Skjermdump fra NRK Debatten torsdag kveld. Simen Velle (FpU), til venstre, Gaute Skjervø (AUF), til høyre. I midten programleder Fredrik Solvang.

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Blant unge mellom 17 og 25 ville 37 prosent stemt på Frp, bare 5 prosent ville stemt på Ap. Det viser en meningsmåling Norstat har gjort for NRK i oktober. Dette var også tema på NRK Debatten torsdag kveld, og det var FpUs Simen Velle og AUFs Gaute Skjervø som stilte til debatt.

Skjervø påpekte at også unge selvsagt har fått det vanskeligere de siste årene. Mat er dyrt, å kjøpe seg bolig er dyrt, å se Premier League på tv er nesten en tusenlapp i måneden. I tillegg vet vi at mange av dem synes fremtiden ser håpløs ut.

Det er ikke vanskelig å forstå. Det er klimakrise, som ingen synes å ville eller kunne gjøre noe med, og to store og brutale kriger, i Midtøsten og i Ukraina, preger de fleste av oss. Alt blir dyrere, og ungdomskriminaliteten øker. Det gjør også hverdagslivet mer utrygt for mange.

Det skulle nesten bare mangle at de ikke snur ryggen til styringspartiene. De som underskriver klimaavtaler de ikke holder, eller bare sitter helt stille i båten og venter på å vinne neste valg.

Den samme meningsmålingen viser også at Frp nå er nest største parti i Norge. De ligger helt likt med Høyre. Da de for første gang dannet regjering sammen, i 2013, var forskjellen på 10 prosentpoeng. I denne meningsmålingen er forskjellen helt borte, Frp får 22 prosent, Høyre får 22,7. Ap får 19,3.

Det som mest av alt har preget Høyre i opposisjon, er å sitte helt stille i båten, slutte opp om partileder Erna Solberg, som har sittet i 20 år som leder, og ellers vente på neste valg. Og med alle krisene som har rammet den sittende regjeringen, enten utenfra, som Ukraina-krigen, eller innenfra, der den ene statsråden etter den andre måtte gå, kunne jo kanskje det være nok til å vinne neste valg.

Imens har særlig FpUs Simen Velle vært tydelig til stede blant folk, med klar politisk tale. Hvordan folk har det i hverdagen, hva økonomi og økende kriminalitet gjør med trygghet og framtidstro, synes politikere i styringspartiene Høyre og Ap å være lite opptatt av, eller i alle fall lite gode til å finne ord for.

I en av Facebook-diskusjonene hos Sylo Taraku, rådgiver i Tankesmien Agenda, etter Debatten på NRK, vises det til Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Frederiksen som en av få politiske ledere som har forstått sammenhengen. «Det er ikke dere som har forlatt oss», sa hun i en tale til danske arbeidere. «Det er vi som har forlatt dere.»

At de som styrer ikke får tillit fra folk når hverdagen blir vanskelig, og politikerne fjerne, er et sunnhetstegn. Det er det også at ungdommen er ekstra skeptisk, og enda sterkere reagerer med å snu seg en annen vei.

Publisert:

Publisert: 27. oktober 2024 21:16

Read Entire Article