Grove voldshendelser på åpen gate er nærmest blitt normalisert. Det kan ikke vi som samfunn akseptere.
For to uker siden skjedde det igjen. Enda en grov voldshendelse, denne gangen med stikkvåpen, fant sted midt på åpen gate i byen vår.
Det føyer seg dessverre inn i rekken av voldsepisoder i bybildet de siste årene. Tidvis går det ikke en helg uten at pushvarsler om slåsskamper eller knivstikkinger tikker inn på mobilen. Det er nærmest blitt normalisert at folk begår alvorlige lovbrudd rett foran andres øyne.
Den utviklingen kan og må vi stoppe. Episoder som den utenfor Skagen Pub for to uker siden er nemlig ikke bare dypt skadelig for den som rammes av volden – det er skadelig for hele samfunnet vårt.
Normaliseringen av vold på åpen gate utfordrer nemlig noe av det aller mest grunnleggende vi har: Trygghetsfølelsen vår.
Det underbygges også av Politiets innbyggerundersøkelse, hvor det de siste årene har vært en nedgang i opplevd trygghet på kveldstid. I Agder er det bare rundt 60 prosent av befolkningen som føler seg trygge når de ferdes alene på kveldstid.
Samtidig ser vi at færre er tilfreds med politiets synlighet i nærmiljøet, og at flere er bekymret for å bli utsatt for kriminalitet.
Oda Oline Omdal (21)
Fylkestingsrepresentant for Agder Høyre
Nicolai Østeby (21)
Nestleder i Unge Høyre og bystyrerepresentant for Kristiansand Høyre
Da er det påfallende at det i samme tidsrom er blitt hundrevis færre politifolk i gatene. På Støre-regjeringen vakt har det blitt om lag 300 færre politifolk i landet. Det er feil medisin i møte med økende kriminalitet og utrygghet.
Skal vi ta tryggheten tilbake og forebygge flere voldshendelser på åpen gate, må politiet ha folk og ressurser til å være synlige i bybildet. Og til å etterforske og straffeforfølge de som begår kriminalitet.
Høyre har i vårt alternative statsbudsjett prioritert midler til å ansette over 700 nye politifolk. Det gir bedre forebygging og raskere oppklaring, og en tryggere hverdag for folk som ferdes i bybildet.
Samtidig må vi gjøre en rekke andre ting for å unngå at volden skjer. Vi har blant annet foreslått én-til- én oppfølgning av unge i faresonen, visitasjonssoner for å forhindre at folk bærer våpen på gata og mulighet til å bruke fotlenke på kriminelle som har fått ilagt oppholdsforbud.
Det vil gjøre samfunnet tryggere, og gir trygghet rundt at det straffer seg å gjøre Norge og byen vår utrygg.