Tidligere storsvindler i retten på nytt: – En stor mengde kokain

1 month ago 12



Kristensen, som har byttet navn flere ganger, har tidligere hett Thor Kaste Dahl og Bård Kaste.

I 2019 ble han pågrepet i Marbella i Spania etter å ha vært internasjonalt etterlyst siden 2015.

Bakgrunnen var at han samme år ble dømt til fengsel i to år og åtte måneder i en omfattende bedragerisak, men møtte ikke til soning.

 INTERPOLKristensen, som den gang het Thor Kaste Dahl, var etterlyst i en tidligere sak der han ikke møtte til soning. Foto: FOTO: INTERPOL

Etter at Kristensen ble utlevert til Norge, fikk han soningsavbrudd av helsemessige årsaker under coronapandemien. Da fortsatte han å begå kriminalitet.

Det kommer frem i en dom fra Oslo tingrett i juni i år, der 53-åringen ble dømt til fengsel for å ha innført totalt 18,8 kilo kokain gjennom fire ulike innførsler i 2020 og 2022.

Tingretten mente at Kristensen hadde en sentral rolle i transportleddet og innførselen. Samtlige innførsler er ansett som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe.

– Det er en stor mengde kokain. Selv nå når vi har hatt mange store narkotikasaker, så er dette fortsatt et stort kvantum kokain, sier statsadvokat Carl Fari.

Bilde av Carl FariCarl Fari

Statsadvokat

Kristensen ble avslørt som følge av at den krypterte chattetjenesten Sky ECC ble radbrukket av belgisk politi. Saker med norske linker ble sendt til norsk politi for videre etterforskning her.

Kristensen har erkjent samtlige av forholdene i tiltalen.

Nylig var han tilbake i retten – denne gang i Borgarting lagmannsrett etter at han anket straffeutmålingen.

– Det var en veldig dum handling som jeg aldri burde ha gjort, sa han under sin forklaring.

 KriposBeslag av én kilo kokain i tilstøtende sak, som påtalemyndigheten mener å stamme fra en av innførslene Kristensen er dømt for. Foto: Kripos

Vil ikke navngi

Fire andre menn er tiltalt i samme sakskompleks, men deres saker er skilt ut fra Kristensens og skal ikke opp i retten før i april neste år. Også en svensk statsborger er identifisert i den siste innførselen i 2022.

Politiet mener at svensken er en av bakmennene, sammen med en annen uidentifisert person, men understreker at det kan finnes personer over dem.

– De som er tiltalt i saken, er godt kjent for narkotikakriminalitet. De har ikke tilknytning til ett spesifikt nettverk, men samarbeider med ulike kriminelle aktører, skriver politiadvokat i Kripos, Anja Perminow Stenersen, i en e-post.

 Helge Mikalsen / VGKristensen var tidligere på rømmen i fire år. Da dette bildet ble tatt, satt han inne i politibilen utenfor flyet på Gardermoen i 2019. Foto: Helge Mikalsen / VG

Men det er flere – både bakmenn og mottagerapparat – som aldri har blitt tatt.

For 2022-innførselen sikret politiet meldinger på den krypterte chattetjenesten Signal der mottakerapparatet i Norge var delaktig, men politiet klarte ikke å knytte brukernavnene til identiteter.

Tips meg

Bilde av Marianne Vikås

Journalist

Journalist i VG siden 2008. Jobber i VG+-redaksjonen hovedsakelig med krimsaker.

Kristensen har hele tiden nektet å navngi andre involverte.

– Av hensyn til hans sikkerhet så prater man ikke om bakmenn, sier hans forsvarer Alexander Greaker.

– Er han bekymret for det?

– Selvfølgelig. Jeg tror nok alle som er i en sånn situasjon, er bekymret for det. Dette er en alvorlig sak, og på generelt grunnlag kan det få alvorlige konsekvenser dersom man navngir personer. Det har ikke han gjort.

Bilde av Alexander GreakerAlexander Greaker

Forsvarer

Fikk redusert straff

I den ferske dommen fra Borgarting lagmannsrett reduseres straffen til fengsel i syv år og ni måneder - ett år mindre enn i tingrettsdommen.

Lagmannsretten mener blant annet at det ikke er grunnlag for å si at Kristensens rolle er «et stykke opp i hierarkiet», slik tingretten har bygd på.

– Min klient er fornøyd med straffeutmålingen i lagmannsretten. Dommen vil ikke bli anket. 25 prosent strafferabatt er et godt resultat i denne konkrete saken, skriver Greaker i en e-post.

Forsvareren påpeker at Kristensen har gjennomført mye rehabilitering i fengselet og har sittet i varetekt over en lengre periode.

– Han har tatt avstand fra det kriminelle miljøet, sier Greaker.

I sin forklaring i retten fortalte Kristensen hvorfor han valgte å legge kortene på bordet.

– Jeg ønsket å bli ferdig med saken så fort som mulig, og gjøre opp for meg på en ordentlig måte.

Statsadvokat Carl Fari opplyser at påtalemyndigheten ikke kommer til å anke dommen.

Les også: Storsvindler Thor Kaste Dahl pågrepet i Spania

Dømt for bankbedragerier

Kristensen er tidligere straffedømt flere ganger. I 2015 ble han dømt i den såkalte Iveland-saken for bankbedragerier av 36,5 millioner kroner.

Bedrageriet var knyttet til hytteprosjekter i sørlandskommunen Iveland.

I 1999 ble Kristensen pågrepet og siktet for å ha smuglet 48 kg amfetamin til Norge og for ulovlig oppbevaring av en revolver. Han ble senere løslatt og møtte ikke da saken skulle behandles i tingretten.

Han ble senere dømt, men på grunn av en rekke feil i rettsbehandlingen endte han opp med å sitte inne i underkant av seks år av straffen som normalt ville vært 12 års fengsel.

Dommen var på åtte år, hvorav to år ble gjort betinget.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article