Tidligere forsvarssjef slår alarm om personellkrise i Forsvaret

1 month ago 43



UENIGE: Eirik Kristoffersen og forgjengeren Haakon Bruun-Hanssen (bak) har ulike syn på om Forsvaret står i en personellkrise. Foto: Heiko Junge / NTB

695 militært ansatte sluttet i Forsvaret i fjor. Omtrent like mange ble pensjonert. Den forrige forsvarssjefen Haakon Bruun-Hanssen kaller det krise. Det er etterfølgeren uenig i.

rapporterer fra Arendal torsdag 15. august kl. 12:45

Kortversjonen

  • 695 militært ansatte sluttet i Forsvaret i fjor, og omtrent like mange pensjonerte seg.
  • Tidligere forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen kaller det krise. Nåværende forsvarssjef Eirik Kristoffersen er uenig.
  • Forsvaret skal ansette 4600 nye i de kommende årene, men sliter med konkurransedyktighet og bemanning.
  • En av Sjøforsvarets fregatter lå til kai i tre uker på grunn av mangel på personell.

I langtidsplanen for Forsvaret som Stortinget vedtok enstemmig før sommeren, skal Forsvarets bemanning økes med 4600 nye ansatte de neste årene.

Men Bruun-Hanssen mener at Forsvaret akkurat nå ikke er konkurransedyktig med andre arbeidsgivere. Dårligere vilkår er en stor årsak til at folk i sin beste alder slutter, mener han.

– Før vi begynner å bemanne opp Forsvaret, må vi stanse flukten av personell fra Forsvaret, sa Bruun-Hansen i en debatt i Arendalsuka tirsdag.

Er nødvendig

Admiral Haakon Bruun-Hanssen var forsvarssjef fra 2013 til 2020, da gikk han av og ble etterfulgt av general Eirik Kristoffersen.

I Arendal ble Bruun-Hanssen spurt om han mener at Forsvaret har en personellkrise:

– Hvis vi ikke tør å kalle dette for en krise, kommer det ikke til å bli satt i verk kraftfulle nok tiltak. Jeg velger å bruke ordet krise. Nå tror jeg at det er nødvendig, sa Bruun-Hansen.

LANG OG TRO TJENESTE: Langs brygga i Arendal gikk forsvarssjef Eirik Kristoffersen forbi DS Hestmanden, som seilte i konvoifart i to verdenskriger. Foto: Helge Mikalsen / VG

Kritisk, men ikke krise

Men Eirik Kristoffersen, som nå sitter med ansvaret for å gjennomføre Forsvarets langtidsplan, mener at forgjengeren tar for hardt i:

– Jeg vil ikke bruke ordet krise om personellsituasjon i Forsvaret, sier han til VG i Arendal.

– For det første så rekrutterer vi veldig godt. For det andre er det riktig at mistet 695 som sluttet i fjor. Det er under prosent av de ansatte. Hvis jeg kaller det en krise, da har vi veldig mange kriser i offentlig sektor fordi turnoveren i resten av offentlig sektor er mye større enn det vi har i Forsvaret, sier han.

– Men når så mange slutter årlig mens Forsvaret skal vokse, så er vel det en slags krise?

– Vi har kritisk mangel på enkelte kategorier personell, som flyteknikere, folk vi har brukt lang tid på å utdanne. Det er en bekymring. For vi har egentlig ingen å avgi når vi skal inn i en periode med oppbygging av organisasjonen. Men vi har god forskning på slutt-årsakene i Forsvaret, og vet hva som skal gjøres, sier Kristoffersen.

Les også: For mange slutter i Forsvaret: Gram kommer opp med plan

Fregatt til kai

I Arendal fortalte Haakon Bruun-Hanssen at han nylig hadde vært i Bergen og snakket med yngre offiserer.

– Jeg ble skremt av det jeg hørte. Inntrykket var at Forsvaret ikke er konkurransedyktig med andre arbeidsgivere, sa han.

I april ble en av Sjøforsvarets fregatter liggende til kai i tre uker fordi de manglet personell. Forsvarets Forum har omtalt dette tidligere.

– Vi kunne ha seilt den fregatten ut om vi måtte, svarer Eirik Kristoffersen.

– Men da måtte vi ha kalt folk tilbake fra ferie, avspasering og permisjoner. Derfor trakk vi fregatten ut av det oppdraget den var på. Det vi manglet var en elektriker. Så tynn er bemanningen på enkelte områder, sier forsvarssjefen.

– Hva sier du til de forsvarsansatte som nå lurer på om de skal gå eller bli?

– Den største verkebyllen gjennom mine fire år som forsvarssjef har vårt å få en avklaring på pensjonssaken, hvor mye av inntekten som skal være pensjonsgivende. Den er ikke løst, sier han.

– Både jeg og forrige forsvarssjef hadde veldig konkrete løsninger, som jeg oppfattet at også arbeidstagernes organisasjoner var fornøyd med. Men det ble en politisk sak, og der ligger den fortsatt. Så til de som tenker på å slutte nå, vil jeg si: La oss bare få løst denne pensjonssaken først.

– Hvordan skal du klare å gjennomføre langtidsplan og oppbemanning om dere ikke klarer å tette personell-lekkasjen?

– Vi må jo åpenbart tette denne lekkasjen. Vi har god rekruttering. Og vi går gjennom tiltakene for re-rekruttering, jeg får veldig mange henvendelser fra folk som ønsker seg tilbake til Forsvaret. De må kunne ansettes raskere, i dag er det for tungvint. I tillegg har vi økt kapasiteten i vår utdanning maksimalt, sier forsvarssjefen.

Se video fra øvelse i fjor – senker krigsskip i Norskehavet:

Read Entire Article