Tiden er overmoden for en ny barnehagelov!

1 month ago 23



Fra 1. august ble foreldrebetaling i barnehagene gledelig nok satt ned med 1000 kroner måneden.

Wergelandsveien barnehage i Kristiansand har måttet legge ned av økonomiske årsaker etter 30 års drift. Dette er sterkt beklagelig. Vi trenger derfor at det nedfelles et klart skille mellom ideelle og kommersielle aktører slik at kommunene kan prioritere de ideelle blant de private, skattefinansierte barnehagene, skriver innsenderne. Foto: Anette Os

På sikt må det være et mål at barnehage, som er en stadig viktigere del av norske barns utdanningsløp, i likhet med skole må være gratis. At det også trengs en ny barnehagelov, har barnehagesektoren selv sagt fra om høyt og tydelig i mange år. Før Stortinget gikk fra hverandre denne sommeren, signerte Rødt en avtale med de andre partiene på Stortinget, som forplikter partene til å gjøre et forsøk på å komme til enighet om momenter til en ny, og bedre barnehagelov. Dette forarbeidet skal skje i løpet av august i år. Rødt har lederen av utdannings- og forskningskomiteen i Hege Bae Nyholt, og har som inngang til forhandlingene fire sentrale momenter som er av stor betydning for fremtidens barn, foresatte og ansatte.

1. Bedre bemanning

For barna er det de ansatte i barnehagen som representerer tryggheten i hverdagen, og er de avgjørende for den daglige kvaliteten i barnehagetilbudet. Nok ansatte er avgjørende for om barnehageansatte får gjort den jobben de ønsker å gjøre, og som de er forpliktet til gjennom lovverket. Lav bemanning gjør i dag at mange barnehageansatte bruker dager til å løpe rundt og «slukke branner», fremfor å drive den pedagogiske virksomheten de er ansatt til å gjøre. Det må være nok ansatte til stede med barna gjennom hele dagen, og hele uken.

Barnehagesektoren har for lenge vært preget av lav bemanning, høyt sykefravær og høy vikarbruk. Ingen er tjent med en slik situasjon. Vi har nå en unik mulighet til å snu denne negative spiralen, bemanninga må opp!

2. Utfasing av kommersielle barnehagekjeder

Det første barnehageforliket ga et kommersielt frislipp uten sidestykke i barnehagesektoren. En konsekvens ble etablering av 3-4 store barnehagekjeder som tjente seg superrike på statlige tilskudd tiltenkt barn i barnehage. I dag ligger mye av lønnsomheten i kommersielle barnehager i eiendommene. Skattefinansiert driftstilskudd til barnehager kan sluses inn i skyhøye husleier, og videre til eiendomsselskaper og internasjonale investeringsfond. Det viktigste vi kan gjøre nå, er å stramme til rundt leiene, ta tilbake kontrollen og mulighetene for kjøp og salg av disse eiendommene.

3. Trygge vilkår for ideelle barnehager

Rødt ønsker et mangfold i barnehagesektoren, bestående av ulike kommunale og ideelle driftsformer og tilbud. Omtrent halvparten av alle private barnehager er ideelle. De eies eksempelvis av stiftelser eller av foreninger og lag. De drives ikke av profitt som målsetting, men av ønske om å drive gode barnehager. Mange av disse barnehagene har måttet legge ned, er nedleggingstruet eller har blitt kjøpt opp av kommersielle barnehagekjeder. Eksempelvis har Wergelandsveien barnehage i Kristiansand måttet legge ned av økonomiske årsaker etter 30 års drift. Dette er sterkt beklagelig. Vi trenger derfor at det nedfelles et klart skille mellom ideelle og kommersielle aktører slik at kommunene kan prioritere de ideelle blant de private, skattefinansierte barnehagene. Rødt vil jobbe for at en ny barnehagelov må inneholde en klar definisjon av hva en ideell barnehage er, og sørge for at disse får forutsigbare og driftssikre rammevilkår.

4. Gode pensjonsvilkår for de ansatte

Å ha en pensjonsordning som er til å leve med, er viktig for alle yrkesgrupper og spesielt for arbeidsfolk som har fysisk og emosjonelt tøffe og slitsomme yrker. Undersøkelser viser at mange barnehageansatte ikke makter å stå hele løpet til pensjonsalder fordi kroppen sier stopp. Rødt vil jobbe for at pensjonen skal dekkes krone for krone. De pensjonsutgiftene private, skattefinansierte barnehagene har, skal de få dekket. Ikke mer, ikke mindre.

Veien videre

Ganske snart samles partiene igjen. Da skal helt konkrete løsninger og punkter i en mulig avtale avklares. Samtidig jobber Kunnskapsdepartmentet med å sikre den faglige delen i det partiene diskuterer. En eventuell avtale vil gå som en bestilling til regjeringen, og legge premisser for det endelige lovforslaget som legges fram i vårsesjonen 2025. Rødt forventer drakamper og harde prioriteringer i den kommende prosessen, men er innstilt på å gå offensivt til verks! Det fortjener barna, de foresatte og ansatte!

Read Entire Article