Thriller ved presidentpalasset

1 day ago 3



Et intens politisk drama utspiller seg i Sør-Korea. En dypt upopulær president skal stilles for riksrett. Men han nekter å godta at spillet er over.

 Kim Hong-Ji / Reuters / NTBDemonstranter som krever president Yoon Suk-yeols avgang støtte sammen med politi utenfor presidentboligen. Det skjedde etter at etterforskere ikke klarte å arrestere presidenten. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / NTB
Lørdag 4. januar kl. 20:26

Kortversjonen

  • Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol nekter å godta riksrett og har gått i dekning i presidentboligen.
  • Store folkemengder og sikkerhetsstyrker står i en farlig konfrontasjon utenfor boligen.
  • Yoon erklærte militær unntakstilstand i et desperat forsøk på å beholde makten.
  • Riksrettssaken mot Yoon starter senere i januar.

En domstol har utstedt arrestordre på den suspenderte presidenten Yoon Suk-yeol etter at han tre ganger har nektet å stille til avhør. Yoon har gått i dekning i presidentboligen, som nå er blitt episenteret i en politisk thriller.

Fredag ankom 20 politifolk og etterforskere presidentboligen i Seoul for å pågripe Yoon. De ble effektivt stanset av presidentens harde kjerne av tilhengere, livvakter og sikkerhetsstyrker. Det hjalp ikke at langt flere politifolk kom til. Etter mindre sammenstøt måtte de trekke seg tilbake.

 Lee Jin-man / AP / NTBDemonstranter utenfor presidentpalasset krevde 3. januar at Yoon Suk-yeol må gå av. Foto: Lee Jin-man / AP / NTB

Yoon ville ikke overgi seg. Og de som forsvarte ham var tallmessig overlegne. Antikorrupsjonsenheten, som etterforsker presidenten, sa at det var praktisk umulig å arrestere ham.

Det ble en ydmykende retrett for ordensmakten. Samtidig var avgjørelsen forståelig. I verste fall kunne dette utartet i en blodig konfrontasjon.

Ved presidentboligen er det store folkemengder som krever hans avgang, men også mange demonstranter som er lojale til Yoon. I tillegg er det både politi, spesialstyrker og livvakter som adlyder ulike myndigheter.

Det gir en potensielt farlig situasjon. Både demokratiet og rettsstaten settes på prøve.

Yoon utløste denne krisen da han for en måned siden sjokkerte alle med å erklære militær unntakstilstand. Årsaken var ikke en overhengende fare for et angrep fra diktaturet i Nord-Korea, men at Yoon var blitt sterkt svekket. Han tok et drastisk grep i en politisk maktkamp.

 Soo-hyeon Kim / Reuters / NTBTilhengere av Yoon Suk-yeol demonstrerte utenfor presidentboligen 3. januar. Foto: Soo-hyeon Kim / Reuters / NTB

Yoon ble valgt til president i 2022, men både han og hans parti er siden blitt svært upopulære. Da opposisjonen vant flertall i parlamentet mistet Yoon handlekraft. Unntakstilstanden var et desperat forsøk på å gjenvinne makten. Det slo hardt tilbake. Etter bare noen timer ble han tvunget til å oppheve unntakstilstanden.

Opposisjonen og opinionen forsvarte demokratiet og rettsstaten. Eldre koreanere husker hvordan det var å leve under militært styre, men de siste tiårene har Sør-Korea utviklet seg til å bli et velfungerende demokrati.

 Korean Presidential Office / Reuters / NTBPresident Yoon Suk-yeol talte til nasjonen 12 desember og sa at han ikke ville gå av. Foto: Korean Presidential Office / Reuters / NTB

Det hjalp ikke at Yoon raskt ombestemte seg. Han ble anklaget for maktmisbruk og oppvigleri. 14. desember vedtok parlamentet å stille ham for riksrett, med opposisjonens stemmer og tolv representanter for Yoons parti.

Påtalemyndigheten har også tatt ut tiltale mot forsvarssjef Park An-su og leder for spesialstyrkene Kwak Jong-geun for å ha medvirket da Yoon innførte unntakstilstand.

Han Duck-soo ble innsatt som fungerende president etter Yoon. Men også han ble stilt for riksrett da han hindret den videre prosessen mot Yoon. Nå er finansminister Choi Sang-Mok utnevnt til fungerende president.

 Kim Hong-Ji / Reuters / NTBFinansminister Choi Sang-mok er blitt utnevnt til fungerende president. Foto: Kim Hong-Ji / Reuters / NTB

Riksrettssaken starter senere i januar og det blir opp til konstitusjonsdomstolen å avgjøre om Yoon blir avsatt eller gjeninnsatt i embetet.

Yoon vil ikke gå av. Han nekter å samarbeide med etterforskerne.

–Jeg vil aldri gi opp, erklærte han da det ble flertall for riksrett.

Men Yoon har for lengst mistet tillit i store deler av folket og til og med i sitt eget parti. Ved å erklære militær unntakstilstand på sviktende grunnlag, beseglet han sin egen skjebne.

Spørsmålet er bare hva som skjer i siste episode av det koreanske dramaet.

HØR OGSÅ PODCASTEN GIÆVER OG GJENGEN

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article