Kortversjonen
- Elon Musk og andre tech-milliardærer jubler under Donald Trumps innsettelsesseremoni.
- Amazons Jeff Bezos, Apples Tim Cook og Metas Mark Zuckerberg var blant de tilstedeværende.
- Tech-selskapene har donert store summer til Trumps politiske virksomhet.
- Eksperter spekulerer i motivasjonen bak tech-ledernes støtte til Trump.
Elon Musk hever hendene og jubler, omgitt av mektige tech-milliardærer som overvar innsettelsesseremonien til Donald Trump.
«Alle» var på Capitol Hill mandag: Amazons Jeff Bezos. X-eier Elon Musk. Alphabets Sundar Pichai. Apples Tim Cook. Metas Mark Zuckerberg.
Helt bakerst i rotunden, TikTok-sjefen Shou Zi Chew, som sjekket mobilen mens Trump ble tatt i ed som USAs 47. president.
IT-ekspert Torgeir Waterhouse i rådgivningsselskapet Otte mener det ikke er opplagt hvorfor tech-lederne stimlet sammen rundt Trump.
– Det er vanskelig å vite om alle er der fordi de støtter ham eller fordi de skjønner at de må spille kortene sine riktig.
– Hva tror du?
– Hvis jeg skulle spekulert, er det fordi de prøver å navigere landskapet. Mennesker på en skala fra Cook til Musk kan ha forskjellig motivasjon.
Store amerikanske selskaper har gitt over 170 millioner dollar til innsettelsesseremonien og Trumps politiske virksomhet.
Slike donasjoner fra næringslivet er vanlig praksis i USA, men teknologiselskapenes gavmildhet har vakt oppsikt.
Amazon, Google, Microsoft, Adobe og Meta (Facebook) er selskaper som alle har gitt en million dollar hver, ifølge New York Times.
OpenAIs toppsjef Sam Altman og Apple-sjef Tim Cook har personlig gitt en million dollar til presidentinnsettelsen.
Den demokratiske senatoren Elisabeth Warren skrev til Altman at han har en klar interesse av å oppnå fordeler fra Trump-administrasjonen:
– Ditt selskap og mange andre donorer fra Big Tech er allerede gjenstand for pågående føderale undersøkelser og regulatoriske tiltak.
Elon Musk (fra høyre), Alphabet (Google)-sjef Sundar Pichai, Amazon-eier Jeff Bezos og hans forlovede Lauren Sanchez og Meta-eier Mark Zuckerberg og kona Priscilla Chan venter før presidentinnsettelsen. Foto: SHAWN THEW / AFP / NTB
Waterhouse mener at tech-ledernes sterke tilstedeværelse mandag er et bilde på hvilken rolle virksomhetene deres spiller i vår tid.
– Det viser hvor sentrale disse teknologiaktørene er blitt for hvordan samfunnet vårt fungerer og skal utvikle seg fremover.
Han mener at tiden der politikere ikke brydde seg om hva selskaper som Meta, Google, Microsoft drev med, er bak oss.
– Teknologiselskapene har behov for samhandling med politikken på en helt annen måte. Mye konfliktmateriale i dag berører dem direkte.
Han peker på politisk uenighet om chips og utvinning av mineraler som behøves i disse databrikkene som inngår i alt.
– Også eksportrestriksjoner, handelskriger og andre reguleringer som Trump har tatt til orde for, vil påvirke disse selskapenes drift.
Waterhouse mener aktørene ønsker å påvirke Trumps politikk.
– Vi må huske at de er næringslivsledere med ansvar for å forvalte verdiene til eierne av enorme selskaper, sier IT-eksperten.
– Har Trump noe igjen for å holde seg inne med tech-lederne?
– Jeg er usikker på om han bryr seg om industrien deres. Antagelig har de en del sammenfallende interesser, men det gjenstår å se.
Waterhouse er ikke i tvil om at forholdet er tett mellom Elon Musk – som ga hundrevis av millioner til Trumps valgkamp – og presidenten.
– Hva motivasjonen til Musk er, er mer vanskelig å forstå.
Henrik Skaug Sætra forsker på etikk og teknologi, og er snart aktuell med en bok om demokrati og kunstig intelligens.
Førsteamanuensen ved Universitetet i Oslo, merket seg techlederne som flokket sammen under innsettelsen av Donald Trump.
– Veldig interessant konstellasjon av sterke interesser. Noen svært tette, noen mest der for å vise at de er og vil være på riktig side fremover, skriver Sætra i en SMS til VG.
Til Forskning.no har han sagt at teknologiselskapene nok håper at Trumps valgseier skal gi dem større frihet til å utvikle seg:
– Trump er en mann som forstår og liker hestehandler.
Professor Hilmar Mjelde ved Høgskolen på Vestlandet mener at tech-gigantene gir til Trump, for å være på lag med de nye makthaverne.
– De prøver å påvirke Trumps tech-politikk. Forretningslivet ønsker alltid minst mulig restriksjoner på hva de selv kan gjøre.
Mjelde mener også at teknologigiganten frykter Trump.
– De frykter at Trump skal bruke statsmakten til å gå etter dem personlig eller bedriftene deres, for eksempel justisdepartementet, statlige tilsyn eller skattevesenet.