Kortversjonen
- Apple, Amazon, Google og OpenAI gir store donasjoner til Donald Trumps innsettelsesfond.
- Samlet sum forventes å overstige 200 millioner dollar.
- Donasjonene gir tilgang til eksklusive arrangementer med Trump og visepresident JD Vance.
- Demokratiske poltikere spør seg om teknologiselskapenes bidrag inkludert Amazon, Microsoft, Meta og OpenAI er et forsøk på å kjøpe politisk innflytelse.
Flere av verdens største teknologiselskaper har lovet betydelige donasjoner til dagens innsettelsesseremoni for Donald Trump.
Det er så langt samlet inn over 170 millioner dollar, noe som forventes å ende opp med over 200 millioner dollar – eller 2,3 milliarder kroner. Dette er rekordmye og tre ganger så mye som Joe Biden samlet inn i 2021.
Pengene skal gå til en rekke formål, inkludert innsettelsesseremonien, Trumps politiske virksomhet og et fremtidig presidentbibliotek, melder New York Times.
Donasjoner på dette nivået gir blant annet tilgang til eksklusive middager med Trump og visepresident JD Vance.
Blant de største donorene er:
- Apple: Administrerende direktør Tim Cook donerer personlig 1 million dollar.
- Amazon: Donerer 1 million dollar og vil sende innsettelsen direkte på Prime Video.
- Google: Donerer 1 million dollar og vil strømme seremonien på YouTube.
- Microsoft: Donerer 1 million dollar.
- Meta (Facebook): Donerer 1 million dollar.
- OpenAI: Administerende direktør Sam Altman donerer personlig 1 million dollar.
Også andre teknologiselskaper bidrar med store summer:
- Adobe: 1 million dollar.
- Robinhood: 2 millioner dollar.
- Uber: 1 million dollar fra selskapet og 1 million fra administrerende direktør Dara Khosrowshahi.
Flere store selskaper utenfor teknologisektoren donerer også, inkludert Hyundai, Stellantis og Delta Air Lines som alle gir 1 million dollar hver.
Donasjoner fra store selskaper til presidenters innsettelsesseremonier er vanlig praksis i USA, men de store summene fra teknologiselskapene denne gangen har vakt oppsikt.
Etter at Sam Altman, administrerende direktør i OpenAI, gikk ut offentlig med at han donerer 1 million dollar personlig, fikk han et brev fra den demokratiske senatoren Elisabeth Warren.
I brevet spør Warren hvorfor han donerer 1 million dollar til Trump sitt innsettelsesfond.
«Du har en klar og direkte interesse i å oppnå fordeler fra den kommende administrasjonen: Ditt selskap og mange andre donorer fra Big Tech er allerede gjenstand for pågående føderale undersøkelser og regulatoriske tiltak.»
Hun viser til at donorer som Amazon, Apple, Google, Meta, Microsoft, Uber og OpenAI har pågående saker med Federal Trade Commission
(FTC) eller antitrustsøksmål fra USAs justisdepartement.«Men bransjens handlinger antyder at teknologiselskaper prøver å kjøpe seg fordeler og unngå regler. Dette ville vært bra for milliardærledere i teknologisektoren, men dårlig for USA: Dersom dette ikke kontrolleres, vil monopolene i Big Tech
true forbrukernes rettigheter, kjøre over arbeidstagere og kvele konkurransen samtidig som de hemmer innovasjon.Disse donasjonene reiser spørsmål om korrupsjon og innflytelsen av selskapsmidler på Trump-administrasjonen, og Kongressen og offentligheten fortjener svar.»
Steve Bannon kritisk
Steve Bannon, tidligere rådgiver for Donald Trump, mener at tech-lederne og milliardærenes tilstedeværelsen ved Trumps innsettelsesarrangementer er et tegn på overgivelse, melder ABC News.
Bannon peker spesielt på at Elon Musk, Mark Zuckerberg og Jeff Bezos vil delta på innsettelsen.
Den kontroversielle MAGA-profilen
går hardt ut mot Meta-sjef Zuckerberg:– Den fyren vil snu ryggen til president Trump og oss andre i samme sekund det passer ham. Når det er beleilig for ham. Han vil snu, sa Bannon.
Zuckerberg, som tidligere utestengte Trump fra sine plattformer etter opptøyene i Kongressen 6. januar 2021, skal nå være vertskap for en mottagelse for Trump sammen med andre milliardærer som støtter Det republikanske partiet, ifølge AP.
Bannon har tidligere uttalt seg kritisk om Trumps tilnærming til SpaceX-sjef Elon Musk. I et intervju med italienske Corriere della Sera sa han:
– Jeg vil få Elon Musk kastet ut herfra innen innsettelsesdagen.
Etter at en rekke toppledere besøkte Mar-a-Lago etter Trumps valgseier, erklærte den påtroppende presidenten at «alle vil være min venn». Bannon ser det annerledes:
– De prøver å sikre seg en landingsplass for å komme inn der og være underdanige, hevder han.
Handler om tre ting
Professor Hilmar Mjelde ved Høgskolen på Vestlandet mener donasjonene spesielt handler om tre ting:
- De ønsker å være på linje på samfunnet rundt seg. De signaliserer at de er på lag med de nye tidene og de nye makthaverne
Det andre han peker på er at han mener dette er en forretningsavgjørelse.
– De prøver å påvirke Trumps tek-politikk. Forretningslivet ønsker alltid minst mulig restriksjoner på hva de selv kan gjøre
Mjelde mener også at teknologigiganten frykter den nyinsatte presidenten.
– De frykter at Trump skal bruke statsmakten sin til å gå etter dem personlig eller bedriftene deres, for eksempel justisdepartementet, statlige tilsyn eller skattevesenet