Taus om konflikten: – Det tar vi etter OL

1 month ago 32



Kristian Blummenfelt (30) har hatt minimalt med kontakt med landslaget før OL. – Vemodig, sier landslagstreneren om bruddet og uenighetene.

 Triatlonlandslaget ble opprinnelig startet for Kristian Blummenfelt. Nå står han utenfor. Her blir han intervjuet i Paris. Landslagstrener Arild Tveiten intervjues i bakgrunnen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Yasmin Sunde Hoel, VG

    Yasmin Sunde Hoel, VG

Publisert: 29.07.2024 12:08

– Vi var ikke enige om veien videre, sier Kristian Blummenfelt om det som skjedde da han ga seg på landslaget til fordel for en privat satsing.

Bergenseren har store solbriller på i solsteken i Paris, og møter VG foran Seinen, elva der svømmedelen av triatlonkonkurransentriatlonkonkurransenTriatlon i olympiske leker består av 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer terrengløping. skal foregå på tirsdag.

For 30-åringen er målet å gjøre det like godt som i Tokyo-OL. Da tok han gull.

 Kristian Blummenfelt har vunnet OL, VM og to Ironman de siste årene. Foto: LiveMedia/DPPI/Bradley Kanaris / / Pa Photos / NTB

Men i tiden etter det OL-gullet skar det seg mellom Blummenfelt og landslaget. Konflikten ser fortsatt ut til å prege partene, rundt to år etter at den startet.

Blummenfelt ønsker ikke å gå i detaljer på hva uenighetene har handlet om.

I intervju med NRK har han så vidt lettet på sløret. Det han kaller mangler i tilbudet han fikk fra landslaget, og hvor stor andel av hans private avtaler forbundet hadde rett på, var noen av problemene.

– Det tar vi etter OL, sier Blummenfelt gjentatte ganger da VG spør.

Men én ting vil han understreke:

– Jeg skulle gjerne vært med videre på landslaget. Jeg synes det er den beste modellen å ha, og skulle gjerne vært med i landslaget og bidratt inn mot treningsgruppen. Men det er ikke sånn, sier Blummenfelt.

I OL bor han og treneren Olav Aleksander Bu for seg selv i en egen leilighet inne i utøverlandsbyen.

  • Alt av OL ser du på Max.

Bu legger ikke skjul på at bruddet tidvis har vært krevende for eleven.

Olav Aleksander Bu

Trener for Kristian Blummenfelt og Gustav Iden

– Det å være best krever jo i utgangspunktet at du kan bruke all energien din på det. Selv om vi har vært flinke og prøver å styre unna, så er det jo noe som alltid ligger og murrer. Det er ting som kommer opp igjen. Selvfølgelig skulle vi ønske at det var annerledes, men nå er det sånn det er, sier Bu.

Han var selv tilknyttet landslaget tidligere, men ble med som trener da Blummenfelt og Gustav Iden (ikke med til OL) slo seg sammen som et lag.

 Kristian Blummenfelt og Gustav Iden. Foto: Marit Hommedal / NTB

I Paris møter Bu og Blummenfelt igjen gamle lagkamerater og ledere for første gang på lang tid.

– Vi har løst ting på en veldig god måte. Dialogen er bra. Så er det selvfølgelig litt sånn at når du ikke har vært mye sammen med noen, og du treffer dem igjen, blir det alltid litt sånn kunstig, kan man si. Men utover det, så syns jeg det er bra, sier Bu.

Landslagstrener Arild Tveiten kaller det hele for vemodig.

Arild Tveiten

Landslagstrener, triatlon

Ifølge ham handlet floken også om hva Blummenfelt og Gustav Iden skulle satse på.

– Vi skulle gjerne hatt dem på laget, men etter OL var det egentlig naturlig at de skulle kjøre langdistanse og IronmanIronmanIronman er "ekstremversjonen" av triatlon: 3800 meter svømming, 180 km sykling, og 42,2 km løping. og gjorde ting utenfor landslaget, i og med at vår satsing er rettet mot OL. Så er det litt alt ettersom hvem du snakker med hvor stor konflikten har vært, sier landslagstreneren.

Blummenfelt har vunnet den beintøffe Ironman-konkurransen to ganger, og har også verdensrekorden.

– Handlet uenighetene også om økonomi?

– Egentlig mener jeg at det ikke var så mye om økonomi. De fikk ganske frie tøyler for å være på landslaget. Landslagsavtalen er standard for alle, sier Tveiten, før han utdyper:

– Men hos oss vil vi gjerne ha det mønsteret hvor du kjører verdensserienverdensserienEn serie av konkurranser for verdens beste triatleter, tilsvarende for eksempel verdenscupen i langrenn. og satser mot OL. Og så er det jo på godt og vondt sånn at økonomisk er det mye mindre penger der enn i Ironman.

https://@vgno/vgtv-stories?playlistId=FulSA5iyrKyYsWiWfolad3e7

Det norske triatlonlandslaget ble opprinnglig startet som et apparat rundt nettopp Blummenfelt. Da var han 16 år, og Norge hadde aldri hatt et slikt triatlontalent før.

– Det var jeg som begynte å jobbe med ham da. Han er veldig en foregangsfigur, et forbilde for de andre utøverne som har betydd sinnssykt mye for sporten og utviklingen av den. Så det er litt vemodig, sier Tveiten.

– Så er jeg jo glad for at det har kommet opp andre. Vetle er en tilsvarende ledertype, legger han til.

Vetle Bergsvik Thorn er nemlig også regnet som en medaljekandidat i OL. Også han er fra Bergen, og i år har han vunnet europalekene og tatt én seier i verdenscupen.

I neste uke skal Blummenfelt og Thorn representere Norge sammen i mixed-konkurransen.

– Jeg og Kristian har kjent hverandre siden 2013–2014. Så har vi hatt lite med hverandre å gjøre siden han gikk ut av landslaget for et par år siden, sier 25 år gamle Thorn.

 Vetle Bergsvik Thorn har tatt store steg de siste sesongene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Han bekrefter at han har merket konflikten godt.

– Det har vært konflikt og dårlig stemning lenge. Men så prøver vi å legge det litt til side nå som det er OL, og man skal være oppå hverandre hele tiden. Vi klarer fint å snakke sammen og sørge for at alle kan prestere bra, sier Thorn.

– Forstår du valget Blummenfelt tok?

– Ja og nei. Jeg hadde kanskje ikke gjort det samme, jeg ser viktigheten av å ha et godt lag rundt seg. Det er kanskje litt rart å velge vekk sine treningskompiser, men det er hans valg, og alt er «good».

Landslagstrener Tveiten sier at Blummenfelt fortsatt er velkommen tilbake på landslaget dersom han skulle ønske å satse mot et nytt OL.

– Da er døra alltid åpen, sier han.

Ifølge TV 2 skal imidlertid Blummenfelt satse på sykling etter årets sesong.

Read Entire Article