Tar grep for å hindre nytt busskaos i Oslo i vinter

1 week ago 6



 Truls Nygård / NTB Foto: Truls Nygård / NTB

Sist vinter gikk elbussene i Oslo tomme for strøm, og mange busser spant på glatta. Ruter mener de er bedre rustet før vinteren i år.

onsdag 11. september kl. 08:24

I januar førte kraftig snøfall og kulde til at busstrafikken i Oslo ble lammet.

To Unibuss-kontrakter var spesielt hardt rammet. Selskapet drifter 183 Solaris-busser i indre by og 76 MAN-busser i Oslo nordøst.

Nå sier Ruter og Unibuss til NRK at de har tatt grep for å hindre nytt kaos til vinteren. Unibuss skal installere varmeapparater drevet av biodiesel på alle bussene i indre by, slik at ikke batteriet i elbussene tappes så raskt på de kalde dagene.

– På de virkelig kalde dagene så vi at rundt 50 prosent av alt energiforbruk kun gikk med til oppvarming av kupeen i bussen, sier Glenn-Ivar Gaalaas, som er leder for flåte og infrastruktur i Unibuss.

MAN-bussene har ikke plass til en slik tilleggsbrenner, men får i stedet en ekstra batteripakke.

Gaalaas sier at de også har korrigert programvaren på bussenes antispinn-funksjonalitet, slik at de ikke skal spinne like mye på glatta som de gjorde i fjor.

Onsdag skal det holdes en høring om vinterens busskaos i Oslo, etter krav fra Rødt, Frp og den uavhengige representanten Lars Petter Solås.

Oslo og Akershus har bedt om en ekstern gransking av busstilbudet i vinter, og Bjørnevik mener det er naturlig at høringen skjer etter at den foreligger slik at man har mest mulig fakta på bordet.

Både Frp og Rødt fortalte i mars at de blant annet ønsket at tidligere byråd for samferdsel Lan Marie Berg (MDG) stiller i høringen.

– Det er en selvfølge at politikerne som bestilte elektrifisering av bussparken i den takten de gjorde – og raskere enn det som var faglig begrunnet – må svare for bestillingen, fortalte Ingeborg Bjørnevik til VG tidligere i år.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article