«UNDER GUDS ØYE»:
Asker kommune setter i gang undersøkelser etter dokumentarserie. – Vi reagerer med stor uro, sier oppvekstdirektør.
Publisert 09.12.2024 09:29
Asker kommune gjennomgår egen praksis etter TV 2-serien «Under Guds øye». Det bekrefter oppvekstdirektør Kai Lund i Asker kommune til TV 2.
– Vi har sett dokumentarserien «Under Guds øye» og skjønner at dette skaper reaksjoner. Det gjør også sterkt inntrykk på oss. Det er særlig urovekkende hva barn og unge har fortalt, sier Lund til TV 2.
I serien forteller flere som vokste opp i menigheten Sannhetens ord at de ble utsatt for sterk sosial kontroll. Barna ble holdt unna andre barn, familiemedlemmer og aktiviteter utenfor menigheten, og ble fortalt skremmende historier om synd og demoner.
Nataniel Marstrander (23) forteller at oppveksten var et rent helvete og at han ville ta livet sitt på barneskolen.
Les hvordan menigheten svarer på kritikken lengre ned i saken.
– Stor uro
– Vi reagerer naturligvis med stor uro når vi hører slike historier. Vi er opptatt av barns beste, og jobber hele tiden for at alle barn i Asker skal ha en trygg og god oppvekst, sier oppvekstdirektøren.
Nå har han satt i gang undersøkelser for å se om det finnes barnevernssaker som har en kobling til menigheten fra 2021 og bakover i tid.
– Det gjør vi for å avdekke om det er ting i bekymringsmeldinger som tyder på en tilknytning til menigheten, om det er ting vi burde ha gjort på en annen måte og om det finnes læringspunkter, sier Kai Lund.
La bort saken
TV 2 har tidligere fortalt at kommune, statsforvalter og departementet ble varslet om Sannhetens ord for over 20 år siden.
Barnevernsleder i daværende Røyken kommune sendte en detaljert beskrivelse om barnas oppvekstvilkår til Statsforvalteren som viste seg å stemme overens med det TV 2s kilder sier de har opplevd.
Alle tre myndighetsnivåer uttrykte generell bekymring. Likevel ble ingenting gjort.
– Dersom dette hadde blitt fulgt opp, kunne hele min barndom sett annerledes ut, sier Nataniel Marstrander til TV 2.
– Slik vi oppfatter det, ble saken lagt på is fordi Statsforvalter vurderte at kommunen ikke hadde egnede virkemidler til å gå inn i denne type miljø. Ifølge lov om barnevern, er det ikke hjemmel til å gripe inn uten at det foreligger konkrete bekymringsmeldinger for enkeltbarn, sier oppvekstdirektør Lund.
– Fikk ikke lov til å se på «Jul i Blåfjell»
På den måten blir det svært vanskelig å gripe inn etter en generell bekymring for et lukket miljø, mener oppvekstdirektøren.
Han har lagt merke til at barne- og familieminister Toppe har tatt til orde for en lovendring der hun legger vekt på tettere dialog og mer åpenhet. Det mener han kan være en fornuftig vei å gå også lokalt.
Kaller inn Statsforvalteren
– Hva kan vi gjøre hvis vi har en generell bekymring? Det er vanskelig når vi ikke har handlingsalternativer utover barnevernloven. Vi har nå tatt initiativ til et møte med Statsforvalteren for å diskutere om det kan finnes andre virkemidler slik at vi kan jobbe på andre måter i dag og drive bedre forebyggende arbeid, sier Lund.
Oppvekstdirektøren har snakket med blant annet ansatte i skolehelsetjenesten, helsestasjon og barnevern i tidligere Røyken og nåværende Asker kommune, og satt i gang undersøkelser. De har så langt ikke funnet saker med bekymring om enkeltbarn knyttet til menigheten i nyere tid.
Kommunen jobber ifølge Lund i dag systematisk etter den nye oppvekstreformen, som skal gi bedre anledning til å avdekke omsorgssvikt.
– Vi er oppmerksomme på problemstillingen med sosial kontroll og jobber systematisk etter den nye reformen med å øke kompetansen i skole og barnehage til å se etter tegn som kan tyde på omsorgssvikt. De ansatte har meldeplikt, og skal ha lav terskel for å henvende seg til barnevernet, sier Kai Lund.
– Oppriktig lei oss
Pastor Bent Gabrielsen har sendt TV 2 denne kommentaren rundt oppvekstforholdene til barna i Sannhetens ord:
«Vi fire som under denne tiden var pastorer i menigheten, Rune Gravdal, Normann Olsen, Bent Gabrielsen og Per Kristian Graff, ledet en menighet med barne- og ungdomsgrupper. Dette arbeidet var en integrert del i menigheten, på lik linje som andre menigheter, og bestod av mange barnefamilier. Det har vært flere engasjerte frivillige som har ledet ungdoms- og juniorarbeidet. Barna hadde egne grupperom under gudstjenestene, hvor det hovedsakelig var foreldrene som stod for aktivitetene.
Vi er ikke kjent med at det har vært fokus på demoner, helvete eller andre skremmende saker i noen av disse aktivitetene. Menigheten forholder seg til Bibelens syn på Gud, engler, djevelen og demoner. Dette har den kristne menighet trodd på i 2000 år. Menighetens forkynnelse har i liten grad vært opptatt av djevelen og demoner. Vårt fokus har vært Jesus og evangeliske sannheter. Bildet som nå tegnes vedrørende barneoppdragelse i media skjønner vi skaper bekymring blant noen fagfolk. Vi har derimot aldri hatt et slikt syn som nå blir fremstilt av enkelte.
Vi må selvfølgelig lytte til og ta innover oss tilbakemeldinger som kommer for å ta lærdom av dette, men bildet er nok mye mer nyansert enn det blir fremstilt. Det er alltid svært leit og beklagelig når barn og unge av ulike årsaker ikke opplever en god, trygg og lykkelig oppvekst. Vi har gjentatte ganger beklaget vonde opplevelser enkelte har hatt i tilknytning til menigheten. Vi er oppriktig lei oss for dette».