Tande legger opp som følge av skrekkfallet: – Frykten er for stor

1 week ago 6



Daniel-André Tande (30) gir seg i hoppbakken. Frykten sitter i etter skrekkfallet i Planica i 2021.

Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Han ble slengt som en filledukke ned unnarennet i en av verdens største hoppbakker. Tande ble lagt i kunstig koma og kom hjem til Norge med ambulansefly ei drøy uke senere.

– Frykten for å hoppe på ski er blitt større enn gleden ved å hoppe på ski. Da føler jeg at det er det eneste riktige valget er å gi seg, sier Tande til VG – med Holmenkollbakken i ryggen. Det var der han tok sin siste verdenscupseier.

Se video av fallet her:

– Jeg mener at jeg på mitt beste fortsatt er kapabel til å vinne hopprenn på øverste nivå, men jeg kjenner at frykten jeg har i hoppbakken er for stor til at jeg greier å komme på det nivået. Det er frykten som sitter igjen etter fallet i Planica.

– Den sperren etter fallet er såpass stor at jeg ikke greier å bryte forbi den barrieren og prestere på det nivået igjen.

Daniel Andre Tande jubler på skuldrene til Halvor Egner Granerud og Robert Johansson etter at han vant i Holmenkollen i 2022. Foto: Terje Bendiksby / NTB

– Du har jo vært en skiflyger?

– Ja, men i sommer har jeg merket at kroppen begynner å fryse og stivne til når jeg nærmer meg å hoppe, selv i 90-metersbakker. Og da blir det vanskelig å konkurrere i storbakker.

– Johan Remen Evensen skrev for noen år siden at om Tande hadde husket noe fra fallet i Planica, så hadde han aldri gått opp skiflyging igjen ...

– Nei, det er godt mulig. Men jeg husker ingenting.

Tande blir kastet ned unnarennet i Planica i 2021. Foto: SRDJAN ZIVULOVIC / Reuters / NTB

– Heller ikke fra starten på hoppet?

– Nei, hele den uken i Planica i 2021 er visket bort. Det var nok en liten gave det at jeg ikke husket noen ting. Men selvfølgelig er det noe som sitter igjen i kroppen og som på en måte har manifestert seg mer og mer over hvert år som har gått, egentlig. Og nå er det såpass ille at det er mer slitsomt å hoppe på ski enn jeg får glede av.

Kongsberg-hopperen er ikke en del av landslaget foran VM i Trondheim, og har nå bestemt seg for at det er nok etter mer enn ti år på toppen.

Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Han er fire ganger verdensmester i skiflyging, individuelt i 2018 og lagkonkurranse i 2016, 2018 og 2020.

I mars 2022 tok han sin første seier etter fallet. Den kom i Holmenkollen. Det skulle også bli hans siste verdenscupseier.

– Folk var sikre på at han aldri kunne komme tilbake i hoppbakken etter et så stygt fall. Men han klarte det og vant her i Kollen. For meg er det kanskje det største han har gjort, sier hoppsjef Jan-Erik Aalbu til VG.

Read Entire Article