Tirsdag tronet Aps Hadia Tajik (42) på stortingspresidentens stol, og var nest etter kongen i rang i Norge.

Tajik fungerte som såkalt settepresident i Stortinget, og ledet møtet i den ærverdige salen.
Hun er trolig den første kvinnelige politikeren i Norge med innvandrerbakgrunn som har fungert som stortingspresident.
I rangordningen i Norge innehar stortingspresidenten det høyeste offentlige vervet etter kongen, og kommer foran statsministeren.
– Hvordan opplevde du å fungere som stortingspresident?
– Jeg kjenner Stortingets forhandlinger og plenumsmøter ganske godt etter flere perioder som stortingsrepresentant, men fikk også en god «brief» av sekretariatet dagen i forveien.

Tajik innrømmer at det ble en spesiell dag.
– Jeg har aldri før tatt sete på presidentens plass. Derfor kjente jeg litt ekstra på at jeg nå måtte være skjerpet, sier Tajik til TV 2.
Var første regjeringssjef
Vanligvis er det medlemmer av Stortingets presidentskap som leder møtene, men partiene kan sette inn «vikarer» eller settepresident som det kalles.
– I innspurten før sommeren trengs det gjerne settepresidenter når det er lange møter og mye å rekke over, særlig når det valgte presidentskapet også har representasjonsoppgaver de må delta på. Arbeiderpartiets representanter i presidentskapet visste at dersom de trengte noen flere til å steppe inn, så kunne jeg være med på å ta ansvar, og derfor ble jeg spurt om å bidra i dag.
I 2021 var hun den første politikeren med innvandrerbakgrunn som fungerte som regjeringssjef under statsråd på Slottet.
Det skjedde samme dag som 50-års jubileet for pakistansk arbeidsinnvandring i Norge ble markert med en folkefest på Rådhusplassen, der kong Harald deltok.
Takknemlig
Tajik har vært stortingsrepresentant i snart 16 år og er i dag Aps justispolitiske talsperson på Stortinget.
Hun kom inn på Stortinget for Oslo første gang i 2009, men slutter som politiker til høsten etter at hun tapte nominasjonskampen i Oslo Ap mot Kamzy Gunaratnam.
– Når du går ut av politikken har du fungert både som stortingspresident og regjeringssjef. Hva betyr det for deg?
– Jeg kjenner på takknemlighet for å ha fått lov til å ta mye ansvar i partiet og for landet, og så håper jeg at det gjør at flere kvinner med innvandrerbakgrunn tør å tenke tanken om at de også kan fylle disse rollene, sier Tajik.
Presidentskapet ledes i dag av stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) og består av seks personer: Stortingets president, første visepresident, annen visepresident, tredje visepresident, fjerde visepresident og femte visepresident.
I tillegg til nevnte Gharahkhani utgjør henholdsvis Svein Harberg (H), Nils T. Bjørke (Sp), Morten Wold (Frp), Kari Henriksen (Ap) og Ingrid Fiskaa (SV) presidentskapet.