Et ukjent, men stort, antall nordmenn gjør akkurat det eksperten advarer mot.
Publisert 07.12.2024 16:58
Hva er det mest urene stedet i norske hjem? Faktisk er det ikke doen, som mange kanskje tror.
Vi har spurt ekspertene hvilke smittekilder og bakteriebomber nordmenn flest ikke tenker over i eget hjem.
Noen av dem er, ifølge Ørjan Olsvik, professor i klinisk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø, nemlig ganske lett å glemme.
– Men først så må vi skille mellom bakterier som er helt ok for oss og de som ikke er det. Det er de sykdomsfremkallende vi i stor grad skal bry oss om, sier han til TV 2.
Selv er det spesielt én ting han alltid gjør før han trekker ned i do. Mer om det litt lenger ned i artikkelen.
Fikk 80.000 følgere
Raluca Teodora Moldovan står bak kontoene «Vaskmedmeg» på Instagram. Der får over 80.000 følgere store og små vasketips fra kvinnen som har vært profesjonell renholder i 13 år. Hun har fagbrev innen renhold og jobber nå som renholdsleder på Kilden teater og konserthus i Kristiansand.
Moldovan forteller at hun ble overrasket over hvor stor interesse det var for vasking da hun opprettet kontoen. Plutselig fikk hun mange titalls følgere.
– Den har blitt populær, og folk er veldig snille. De sier at de har fått tips de ikke hadde tenkt på og at de har latt seg inspirere.
Moldovan forteller at hun ikke lever av å være vaskeinfluenser, og at det heller aldri var målet.
– Jeg ville bare vise, fra en personalrenholders side, hvordan man kan bli bedre til å vaske hjemme.
– Hva er ditt aller beste tips?
– Vask ofte og lite. Unngå at det samler seg opp, så du må ta store skippertak. Det er det ingen som vil.
Oppdaget vanlig tabbe
Renholderen mener det spesielt er én ting mange gjør feil.
– De bruker for mye såpe, og tror at jo mer du bruker, jo renere blir det. Det er helt feil og stemmer ikke i det hele tatt.
I tillegg påpeker hun at man bør være obs på å ikke bruke for mye vann. Bakterier dannes når vann får ligge lenge på en overflate.
– Tenk på at det er fuktighet og varme som skaper grobunn for bakterier, så overflater bør være nokså tørre.
Det er altså masse i hjemmet ditt som inneholder bakterier, men det er bakterier som gjør deg syk du bør passe deg for.
– I huset er de ofte nært knyttet opp til de tingene vi putter i munnen, som mat og slike ting, og man bør tenke mer på renhold på kjøkkenet enn i kjellerboden, sier smittevernekspert Ørjan Olsvik.
– Overses ofte
Olsvik bekrefter, som mange nok mistenker, at toalettet også er åsted for mange uønskede bakterier. Men han påpeker at det først og fremst er bakterier fra andre som er ille. Bakterier fra egen avføring har du jo allerede i kroppen.
– Vasken i tilknytning til doen utpeker seg. Når man vasker hendene, slår man ofte på vannet med samme hånd som man tørket seg med, og man tar jo igjen på den etter å ha vasket seg.
– Selve kranen er det større sjanse for at smitter, for den overses ofte i selve renholdet.
En annen bakteriekilde Olsvik trekker frem, er kjøkkenkranen.
– Du har ofte søppel i nærheten av den, og hvis man kaster mat som er til overs eller dårlig, så får man ofte litt på hendene. Og når man da lukker igjen skapet eller skuffen til søpla eller tar på kjøkkenkranen, så kan man legge igjen bakteriene der.
– Noe man bør tenke på
Smittevernekspert forteller at det først og fremst er fra overflater at faren for bakterier er størst. Bakterier som havner i luften idet søpla kastes ned i bøtta, vil raskt lande på en overflate. Det samme gjelder når man trekker opp i do.
– Man burde lukke igjen lokket når man spyler, det gjør jeg alltid selv. For når du spyler ned vil små partikler fra avføringen og urinen sprute opp og legge seg på dørhåndtak, kranen og alt som er i nærheten.
Et stort, men ukjent antall nordmenn plasserer tannbørsten sin ved siden av baderomsvasken. Det advarer Olsvik mot.
– Ikke gjør det. Den bør plasseres inne i et skap eller noe. Det er noe man bør tenke på.
Faktisk har forskning vist at bakterier kan spre seg så langt som halvannen meter fra toalettet om setet er oppe under spyling. Og ved University of Colorado tok forskere for noen år siden lys i bruk for å se hvor mye som faktisk sprer seg i rommet etter å ha dratt ned i toalettet:
Et annet sted man bør tenke seg litt om, er på soverommet.
– Hvis du bruker samme pute som en som har vært syk, så kan du bli smittet via dette. Og så er det jo sånn at om man sover ved siden av hverandre, er det en risiko uansett. Men rent sengetøy er det som gjelder. Det skal mye til for at bakterien kommer gjennom putetrekket og gjør selve puten til en smittekilde.
– Bør ikke glemme det
Også vaskeinfluenser Moldovan peker på kjøkkenet og badet som de to rommene du bør fokusere mest på.
– Men vi må huske på at selv om det er der det er mest bakterier, så er ikke bakterier flest farlige for oss. Det er ikke meningen at vi skal bo i et sterilt hjem. Så det er mest hvis noen i huset er syke og man ønsker å begrense smitten at det viktig å ta forholdsregler.
Når det er sagt, minner hun om at bakterier skaper lukt, som jo heller ikke er spesielt ønsket i et hjem.
– Der er kjøkkenkluten og kjøkkensvampen de største bakteriebombene. Hvis du vil unngå at de lukter, må du henge dem til tørk og bytte dem ofte.
På badet opplever hun at det er spesielt to steder mange glemmer å vaske.
– Det er sluket og under og på veggen bak doen. Det bør man ikke glemme.
Advarer mot å støvsuge badet
Lektor i matvitenskap ved Niels Brock i Danmark og hygieneblogger, Michael René, ber folk tenke seg om før de drar støvsugeren inn på badet og toalettet.
– Det er aldri helt rent på et bad, uansett hvor fint bad du har. Man kan ha fått blod eller urin på gulvet, og hvis man støvsuger det, kan man i verste fall ta med seg dette rundt i huset. Kanskje støvsuger du sengen med det samme støvsugerhodet, sier han til TV 2.
Faktisk mener han badet kun skal vaskes med såpe og vann.
– Man bør heller vaske gulvet med vann og såpe, og avslutter med å rengjøre doen, og deretter legger kluten til vask.
Ber folk tenke seg om i julen
René sier kjøkkenet er boligens viktigste rom, hva angår hygiene. I anledning julen, ber han folk huske på noe knyttet til lange julelunsjer- og middager.
Proppfulle av virus: – Helt vilt
– Kjøleskapet kan være en kilde til smitte fordi mat som blir gammel og fordervet inneholder mikroorganismer og bakterier som i verste fall kan gjøre oss syke. Imidlertid er ikke alle mikroorganismer farlige; noen ødelegger bare rett og slett maten.
– Når man tar maten ut av kjøleskapet og lar den stå i romtemperatur i noen timer, så forkortes holdbarheten. Det er det mange som ikke vet. Så man bør altså sette det kjølig så fort man er ferdig å spise.