Avmagret, slitne, sultne, iskalde og redde ble de syv kattene funnet.
Det var den aller første dagen i året. Syv bitende kuldegrader, snø og noen spake mjau som kunne høres i mørket.
En ansatt på gjenvinningsstasjonen på Evje i Setesdal i Agder fattet mistanke om noe som ikke hørte hjemme på søppelplassen.
Da et søk ble iverksatt første nyttårsdag kom syv tynne og isfrosne katter mjauende mot ham og en venn som allerede hadde kontaktet Kattehjelpen Agder i Grimstad.
– Kattene var dønn utslitt og er mest sannsynlig dumpet på gjenvinningsstasjonen en gang i romjulen. De kom åpenbart fra et hjem, fordi de var tamme og kunne løftes rett opp i halsgropen, sier Line Johansen, leder for Kattehjelpen Agder.
Hun har aldri vært med på et lignende funn av så mange katter satt bort for å dø i isende kulde.
De seks kattungene er rundt 12–14 uker gamle og den voksne, fine og ukastrerte hannkatten mest sannsynlig deres pappa.
Da de ble funnet var de alle bare skinn og bein.
– De var veldig svake og underernært. De hadde heller ikke hatt noen steder de kunne søke varme, forteller Johansen.
Ved 21-tiden onsdag var alle nøstene trygt inne i en bil, så ble de hentet på halvveien mellom Evje og Grimstad av Kattehjelpen Agder og kom til Grimstad like før midnatt.
Da stilte kattehjelper Eva B. Willbergh opp med beredskapshjem for de syv totalutslitte kattene på flekken.
– Kattene hadde ingen ting å gå på. De var veldig slitne, sultne, trøtte og kalde, forteller hun.
Hun satte raskt i gang forsiktig foring og sørget for at de alle sammen drakk vann.
– De spiste og drakk som om de aldri noen gang har fått i seg mat. Og de sover veldig mye på gode og lune tepper og pelspledd nå, sier Willbergh.
Hun antar at det vil ta et par uker før kattene er seg selv igjen.
Et tegn på at de er alvorlig dehydrert er at skinnet på kattene blir stående igjen på ryggen og ikke glatter seg ut når man drar i det, forklarer hun.
– Jeg gir de tre-fire dager først nå for å se om de gjør fremgang, ved at de spiser bra, går på do og ikke har pådratt seg virus – og at de små oppfører seg som kattunger igjen.
Går alt bra får kattene fôrhjem før de steriliseres, kastreres, vaksineres, eventuelt medisineres og er klare til å adopteres om tre-fire uker.
– Det som har skjedd med disse kattene er fryktelig trist. Vi ønsker for all del ikke å ta noen eller være sinte, det kan ligge menneskelig tragedie bak – men vær så snill å ta kontakt med oss i stedet for å dumpe katter. Vi finner alltid en løsning, sier leder for kattehjelpen Agder, Line Johansen.
Hun minner om at om alt ser mørkt eller håpløst ut, så er det uansett ingen løsning å sette hjelpeløse dyr i en så håpløs situasjon som de syv kattene som ble funnet første nyttårsdag.
Organisasjonen vil anmelde kattedumpingen både til politiet og Mattilsynet.
I 2024 fant Kattehjelpen Agder nye hjem til 101 husløse katter.
Hjemme hos Eva B. Willbergh holder hun kattene varme og trygge i sitt første døgn i et nytt hjem etter at de kjempet for livet på gjenvinningsstasjonen.
– Den tøffe utetilværelsen for kattene har pågått over tid og de viser kjempetakknemlighet over å være reddet. De er veldig søte, liker kos, maler og er veldig kontaktsøkende, sier hun.
To av kattungene viser tegn til å være dårligere enn de andre.
Eva har vært «kattefostermamma» for flere hundre katter i de ti årene hun har tatt trengende pusekatter inn i kattegjesterommet i hjemmet sitt.
– Jeg blir rett og slett fly forbanna over at katter blir dumpet på denne måten. Uansett menneskeskjebner, så må folk gidde å gå inn på Finn.no eller med organisasjoner og finne nye hjem til dyrene sine. Det finnes ingen unnskyldning for ikke å gjøre noe. Det er som å slå barn. Det er ikke geit, sier Eva B. Willbergh.
PS! Torsdag kveld letes det videre på gjenvinningsstasjonen på Evje etter flere katter og spesielt kattemoren og andre. Det er hørt mjau, men trolig er kattene for skremt til å komme frem.