Syv giganter sto alene for en tredjedel av Oljefondets avkastning

1 month ago 33



ARENDAL (Aftenposten): Syv amerikanske teknologiselskaper sto for mer enn en tredjedel av Oljefondets avkastning i første halvår. Samtidig forandrer de måten vi lever på.

Oljefondets Nicolai Tangen hilste onsdag på noen av fondets eiere i Arendal. Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 14.08.2024 18:12

Kortversjonen

Apple, Microsoft, Nvidia, Google, Amazon, Facebook, Tesla.

Syv amerikanske teknologiselskaper har siden starten av 2020 bortimot tredoblet sin andel av Oljefondets plasseringer.

De går under betegnelsen «The Magnificent SevenThe Magnificent SevenBenevnelsen er tatt fra navnet på den kjente westernfilmen fra 1960, med blant andre Yul Brynner, Steve McQueen og Charles Bronson på rollelisten.» – de fantastiske syv. Av fondets avkastning på 1478 milliarder kroner i første halvår sto disse alene for 528 milliarder. Det er nesten 36 prosent av samlet avkastning.

På Arendalsuka onsdag la fondet frem et godt resultat for første halvår.

Størst

De syv dominerer listen over verdens største selskaper målt i børsverdi. De har tjent veldig mye penger de siste årene.

Aksjemarkedet forventer høye overskudd også i fremtiden. Derfor har deres børsverdi steget mye mer enn andre selskaper.

Oljefondets oppdrag er å plassere pengene i samsvar med selskapenes størrelse. Verdens største selskaper er derfor også Oljefondets største aksjeposter.

Fondet må pøse inn mer penger i takt med veksten.

– Det skjer veldig mye verdiskaping her, og selskapene blir mer og mer verdt. Å sitte på sidelinjen når selskaper vokser og tar markedsandeler, ville jo være temmelig kleint, sier Oljefondets sjef Nicolai Tangen.

Kjent fra hverdagen

Nordmenn og folk kloden rundt ringer med telefoner fra Apple, søker på Google, handler på Amazon, bruker Microsoft-programmer hjemme og på jobben, deler feriebilder på Facebook og kjører elbil fra Tesla.

Mye av dette er avhengig av databrikker fra Nvidia.

Ved inngangen til 2020 var 4,2 prosent av fondet investert i de syv selskapene. Onsdagens tall viser at andelen hadde bortimot tredoblet seg til 11 prosent ved utgangen av første halvår i år.

«De fantastiske syv» har fått en stadig viktigere rolle når det gjelder å forsyne det norske statsbudsjettet med penger:

  • Siden inngangen til 2020 har verdien av fondets aksjer i «De fantastiske syv» økt med 1500 milliarder kroner.
  • Ved utgangen av første halvår hadde fondet plassert nesten 2000 milliarder i de syv.

Så blir spørsmålet om den økte konsentrasjonene er skummel for et fond som er basert på å spre pengene utover i mange små eierposter?

– Det positive er at de blir større. Vi sitter og tjener masse penger. Det er ikke skummelt. Men det er skummelt at verdiene er konsentrert om såpass få selskaper i en sektor der det er stor geopolitisk usikkerhet som kan dra ned hele sektoren, sier Tangen.

Stikkord: forholdet mellom Taiwan og Kina.

Definerer vår tid

De syv selskapene er en del av dagliglivet. De definerer tiden vi lever i. Men de skal også bidra til å sikre fremtidens norske pensjoner.

– Det er disse selskapene som har drevet mye av forandringene i tidsbruken vår. Det er de som i størst grad forandrer måten vi lever på, og som har tjent gode penger på det, sier Tangen.

– Er det monopolprofitt vi håver inn her?

Han tenker seg om lenge.

– Jaaa, det ... er vel ... i noooen tilfeller ... ikke langt ifra. Men vi skal være forsiktig med å uttale oss om det.

Dobbel avkastning

I fjor var avkastningen av aksjene til «De fantastiske syv» 75 prosent, med Nvidia som en desidert topp. Det er tre ganger så høy avkastning som den brede amerikanske aksjeindeksen S & P 500.

I første halvår var avkastningen av de syv 32 prosent, viser tall investeringsdirektør Robert Næss i Nordea har utarbeidet for Aftenposten. Det er mer enn dobbelt så mye som S & P 500-indeksen.

Men hittil i tredje kvartal har de syv sunket med nesten 6 prosent. S & P 500 har sunket med bare tredjedelen av dette.

Syv før og syv nå

Fra 1930-årene og inn i 1970-årene år siden var det syv andre som veide tungt i verdensøkonomien. «Sevens Sisters» var syv dominerende oljeselskaper.

Onsdag la fondet frem en oppdatert liste med sine ti største aksjeinvesteringer. Seks fra «De fantastiske syv» topper. Det er ingen oljeselskaper der.

Det var andre boller før: I årsrapporten for 2008 hadde oljeselskaper fire av de fem første plassene.

Kapitalismens ansikt er endret.

Noe gjentar seg

Opp gjennom historien har verdens største selskaper ligget i konflikt med konkurransemyndighetene. USAs høyesterett bestemte i 1911 at John D. Rockefellers dominerende Standard Oil skulle deles opp i mange separate selskaper.

Historien gjentar seg: Apple, Facebook og Google har lenge ligget i strid med amerikanske og europeiske myndigheter.

Tangen er bekymret for fondets inntjening.

– Hvis disse selskapene blir brukket opp, vil det påvirke verdien av selskapene og dermed verdien av Oljefondet, sier han.

Slik oppdeling kan være bra for oss forbrukere. Tangen ser «et slags dilemma» her. Hvilken side velger han?

– Jeg er pragmatisk og velger ingen side. Jeg har jobb som leder av Oljefondet og liker at fondet er størst mulig.

Read Entire Article