Damaskus har falt:
Mohamad Alhousain kom til Norge som flyktning fra Syria til Norge i 2014.
Publisert 08.12.2024 15:12
– Dette er første gang siden krigen brøt ut, at vi føler vi har et hjem vi kan reise hjem til. Det er den første gangen vi ser noe organisert som vi kan stole på, forteller Alhousain til TV 2.
Tannlegen som kom fra Syria til Norge i 2014, snakker med TV 2 ikke lenge etter at hans hjemland er frigjort.
– Jeg har håp nå. En ting som jeg mistet da vi måtte flykte fra landet, var at vi ikke hadde noe håp om at det skulle bli bra, forteller Alhousain.
Les også: Han er hjernen bak presidentens fall
– Alle parter er glade
I en TV-sendt kunngjøring søndag morgen kunne de syriske opprørerne fortelle at de hadde frigjort Damaskus, kastet ut president Bashar al-Assad, og med det endt hans 24 år lange regime, meldte Reuters.
Jublende syrere tok til gatene for å feire, samtidig sier opprørerne søndag at de har løslatt alle fanger. De har også tatt seg inn både i presidentpalasset og Assads residens.
– Akkurat nå er det ingen som tenker på det som har vært, nå er alle parter glade. Alle parter feirer at Assad er borte. Til og med soldatene som kriget med ham, forteller tannlegen og legger til:
– Det som nå gir et håp, er at alle syrere er glade.
Konflikten i Syria begynte i mars 2011 da fredelige demonstrasjoner mot president Bashar al-Assad ble slått ned med hard hånd.
Opposisjonen grep etter hvert til våpen, og i løpet av 2012 utviklet det seg til full borgerkrig.
– Finne sammen
I et ferskt intervju med TV 2, kaller utenriksminister Espen Barth Eide Assad-regimets fall for en historisk begivenhet.
– Ikke bare det nåværende, men også hans far har styrt Syria gjennom Baathpartiet i et halvt århundre. Alt tyder nå på at den perioden er over, sier han.
Barth Eide legger til at det er overraskende at regimet har falt så raskt.
– Og ikke minst at regjeringsstyrkene stort sett har lagt ned våpen uten kamp.
– Hvor stor sjanse er det for at dette fører til et velfungerende demokrati i Syria?
– Jeg tror vi skal være veldig forsiktige med å se for seg et velfungerende demokrati akkurat nå. Nå må først disse gruppene finne sammen, finne ut hvordan de skal kunne styre sammen. Og så håper man jo selvfølgelig at det kan gå den veien, svarer Barth Eide.