Jeg har venner og bekjente som er blitt alvorlig syke. En av dem sa: - jeg er så glad for at jeg lever i ett land der jeg har lønnssikring når jeg er sjuk. Der jeg lå i sykesenga, og bekymret meg over om jeg ville overleve, bli lam, kunne snakke og hvor lang tid ville det ta, var det godt å vite at jeg ikke trengte å ha økonomiske bekymringer i tillegg.
Dette er realiteten for syke. De har nok bekymringer med å takle sykdommen. Ap vil ikke legge en økonomisk byrde på dem i tillegg. Dette er en klar skillelinje mellom Ap og de borgerlige partiene. Som i velferds- og skattepolitikken, favoriserer Frp, Venstre og er tydelige i sine programmer, folk med de høyeste inntektene. Høyre sitter stille i båten, men de av oss som husker tilbake til før 2013 valget, da Høyre lanserte seg som et arbeiderfolks parti, så kom den første store generalstreiken i 2015, som en reaksjon nettopp på arbeidsfolks rettigheter. I en regjering tror jeg ikke å verne sykelønnen vil være høyest på Høyres prioriteringsliste, Venstre har stor tro på at de skal få med seg Høyre. Den troa deler jeg.
Sykefraværet i Norge er høyt, og må ned. Men det må ned uten usosiale kutt. Så lenge Arbeiderpartiet sitter i regjering vil folk i Norge ha full lønn under sykdom. Vi har noe erfaring med hva som får sykefraværet ned. Statens arbeidsgiverportal peker på syv faktorer:
Ledelse, tett oppfølging, kultur for tilstedeværelse, gjennomgående strategi på arbeidsplassen, god kartlegging, streng oppfølging av egenmeldt fravær, åpne og tydelige forventninger, sørge for en mestringskultur og tilrettelegging av oppgaver, kompetanseheving. For å få dette til trenger vi at arbeidsgivere bidrar, det er derfor merkelig at NHO har trukket seg fra arbeidet. Det er lenge siden vi har hatt sett så liten ansvarlighet på et så viktig tema fra arbeidsgiversiden.
Fordi, å ha trygghet for økonomien er en grunnleggende verdi for oss i Ap – og det gjelder også, og spesielt for de som har størst behov for tryggheten. Sykdom rammer oss når vi er mest sårbare og rammer sosialt skjevt.
Marmot-rapporten fra 2023 viser at det er store sosiale forskjeller. «Det er fleire år i forskjell på levealderen mellom de privilegerte sammenlikna med dei mest vankelegstilte.» Sykdom er ikke jevnt fordelt i samfunnet. Folk i lavtlønnsyrker, kvinner og med tungt arbeid er mer syke og dør tidligere enn høyt utdannede i kontoryrker.
Derfor er det helt utenkelig for Arbeiderpartiet å bruke økonomi som pisk overfor syke folk.
Med vennlig hilsen
Kari Henriksen,
stortingrepresentant
for Arbeiderpartiet