Svensk forsvarstopp: Sverige og Norge skal stasjonere soldater i Finland

1 month ago 21



Svensk forsvarstopp sier det er viktig at nye Nato i nord sender et signal til Russland.

Bildet er fra forsvarsøvelse Aurora i Sverige. Ifølge Sveriges tidligere forsvarsminister skal Sverige og Norge delta med soldater i en ny Nato-gruppe i Finland. Foto: Jonas Ekströmer, TT/NTB

Publisert: 09.08.2024 17:08

Norske soldater stasjonert i Finland? Det kan bli virkelighet, skal man tro Sveriges tidligere forsvarsminister.

– Slik jeg ser det dannes det nå en styrke i Nord-Finland, som vil inkludere soldater fra forskjellige land. Sverige deltar naturligvis i en slik operasjon, sier Peter Hultqvist (S) til Iltalehti.

Også norske soldater vil bli en del av styrken, ifølge ham.

Hultqvist mener en slik utvikling i finske Lappland vil sende et sterkt signal til den russiske ledelsen.

– Det er viktig at vi tar Russlands handlinger til etterretning og sender et signal til Russland med vår sikkerhetspolitikk, om at vi bærer et felles ansvar for Nordkalotten, sier han.

– Naturlig

Ifølge Hultqvist er det snakk om etablering av en felles Nato-styrke bestående av Norge, Sverige og Finland. Diskusjonene om en slik styrke skal ha pågått også før Norges naboland gikk inn i alliansen, sier forsvarstoppen.

– Det er naturlig at Sverige, Norge og Finland tar et felles ansvar for Nordkalott-regionen. Vi diskuterte det allerede da jeg var forsvarsminister, sier han til Iltalehti.

Peter Hultqvist i 2022. Han var Sveriges forsvarsminister fra 2014 til 2022. Nå leder han den svenske riksdagens forsvarsutvalg. Foto: Alex Brandon, AP/NTB

Et samlet Norden i Nato gir riktignok nye muligheter for å bidra til å forsterke og forsvare Natos nordflanke.

Norge har allerede fått en nøkkelrolle som transittland for allierte forsterkninger til Natos nye nordiske medlemsland. Norge, Sverige og Finland er også enige om å etablere en militær transportkorridor gjennom nordlige deler av de tre landene.

– Vi kan samarbeide om å forsvare hverandre på en helt annen måte nå som vi alle er en del av Nato, sa statsminister Jonas Gahr Støre da den avtalen ble signert.

– Kan gi mening

Norske soldater har deltatt på militære øvelser på finsk jord etter Finlands Nato-inntreden. Finske soldater deltok også for første gang som Nato-medlemmer i øvelse Nordic Response i vinter. Øvelsen ble avholdt i Lappland og var ledet av Norge.

Per Erik Solli ved Nupi er imidlertid skeptisk til påstanden om at norske soldater kan bli stasjonert i Nord-Finland.

– En felles innsatsstyrke kan gi mening. En styrke som kan settes sammen raskt i krise og krig. Men å samlokalisere i fredstid ser jeg ikke helt mening i, sier han.

Per Erik Solli

Senior forsvarsanalytiker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (Nupi) og ekspert på forsvarssamarbeid i Norden

– Trenger styrkene selv

Solli sier det er blitt diskutert «mer radikale» løsninger enn de årlige internasjonale vinterøvelsene i nord i flere tiår.

– Innenfor jagerflysamarbeidet er det blitt diskutert å bruke hverandres baser i krise og krig, som gir mye større handlefrihet og robusthet. Og på hærsiden er det diskutert et enda mer fleksibelt samarbeid, sier han.

Men hvorfor Norge skal ha personell i Nord-Finland, kan han ikke skjønne.

– Landområdene våre er så store at vi trenger sårt de landstyrkene vi har, på vårt eget territorium, mener han.

Finske stridsvogner av typen Leopard 2 krysser grensen mellom Finland og norge i forbindelse med øvelse Nordic Response 2024. Sverige og Finlands inntreden i Nato har åpnet opp nye muligheter for nordisk forsvarssamarbeid. Foto: Heiko Junge / NTB

Forsvarsdepartementet: – Ukjent for oss

Solli mener det mest sannsynlige er etableringen av en felles, nordisk avdeling som kan aktiveres ved behov.

Men hverken norske, svenske eller finske myndigheter har bekreftet etableringen av en fellesnordisk styrke i Nord-Finland:

– Dette er planer som er ukjent for Forsvarsdepartementet, sier seniorrådgiver i FD, Asgeir Spange Brekke.

Read Entire Article