Sunniva (26) er lei advarsler til foreldre: - Fant hverandre på nytt da vi fikk barn

2 weeks ago 10



Kortversjonen

  • Sunniva Strand Pedersen opplever at parforholdet ble sterkere etter at hun og ektemannen fikk barn.
  • På TikTok inspirerer hun andre ved å hylle den stabile A4-hverdagen og gå imot negative advarsler om foreldreskap.
  • Psykolog Catrin Sagen mener at selv om småbarnstiden kan være tøff, er den også utrolig givende og meningsfull.

– For oss startet livet da vi fikk barn. Ikke omvendt, sier Sunniva.

26-åringen har sett seg lei av folk som skal advare gravide kvinner og nybakte småbarnsforeldre om at parforholdet og livet generelt blir vanskelig på grunn av barna.

TikTok-profilen sin postet hun dette nylig:

«Før jeg fikk barn fikk jeg høre mange skrekkhistorier om hvordan parforholdet ble etter at man ble foreldre. «Bare vent, de første årene er alt unntakstilstand», «nyt livet mens du kan» og «det er veldig hardt for forholdet å få barn», sier Sunniva.

Selv opplever hun nemlig at det er helt motsatt.

 PrivatGÅR MOT STRØMMEN: Sunniva og Thomas giftet seg da de var 21 år, og fikk barn da de var 24. Foto: Privat

– Slike advarsler skremmer foreldre veldig. Man tror at man har noe kjempevanskelig i vente. Og det er helt unødvendig, mener hun.

Parforholdet fikk imidlertid en ny boost etter at de fikk barn, forklarer hun.

– Jeg og mannen min er et team

Sunniva og Thomas har gått mot strømmen og tatt store livsvalg tidligere enn mange andre på sin egen alder.

De giftet seg da de var 21 år, og fikk sønnen William i november 2022 da de begge var 24 år.

Førstegangsfødendes gjennomsnittsalder i 2023 var 30,2 år. Generelt var kvinner som giftet seg i fjor 37 år, mens menn i snitt var 40 år. Snittalderen for de som gifter seg første gang, var 35 år for kvinner og 37 år for menn. Det viser tall fra SSB.

 PrivatSTOP AND SMELL THE FLOWERS: Et helt vanlig liv i et rolig tempo med gode hverdager er det Sunniva setter høyest. Foto: Privat

– Hverdagen så sinnssykt mye mer betydningsfull og fin nå. Vi gikk fra å være partnere, til å bli en ordentlig familie. Det beste i verden er at vi deler den samme kjærligheten til barnet vårt, sier Sunniva.

– Mange synes at det er vanskelig å opprettholde gnisten i en hverdag med våkenetter og hektisk småbarnsliv?

– Ja, helt klart. Det er viktig å ikke underkjenne at livet også er tøft. God kommunikasjon er viktig, og team-mentalitet. Jeg og mannen min er et team. Vi er både venner og kjærester og det er en grunnmur som tåler en trøkk. Det er ikke oss mot hverandre, men oss mot utfordringene, sammen. Å tenke sånn tror jeg man kommer veldig langt med.

– Det stabile A4-livet er ganske fint

Sunniva mener at samfunnet og verden i dag er fokusert mot «meg og mitt» og selvrealisering. Det oppfordres til å leve livet før man setter i gang med barn, opplever hun.

– Det er et veldig fokus på å lykkes i min generasjon. Mest mulig fritid samtidig som at man skal tjene mest mulig penger, det er jo egentlig en urealistisk forventning. Jeg tror mange glemmer at det stabile A4-livet er ganske fint.

Sunniva opplevde fokusskiftet da hun fikk barn som befriende.

– For min del var det deilig å ikke ha så mye fokus på seg selv. Småting i hverdagen som jeg ikke har satt pris på i like stor grad før, føles mye sterkere.

 PrivatMAGISKE ØYEBLIKK: Å få se hverdagen gjennom sønnen min sine øyne er magisk, mener Sunniva. Foto: Privat

Sunniva legger imidlertid ikke skjul på at det også har vært tøft å bli mamma for første gang. Sønnen hadde kolikk i flere måneder og barseltiden var alt annet enn lett.

– Det er selvfølgelig også utfordringer. Jeg skal ikke lyve. Det er mer hektisk, vi sover mindre og har mindre tid sammen bare vi to. Men på en annen side så fant vi hverandre helt på nytt da vi fikk barn.

– Jeg romantiserer A4-hverdagen, og det vanlige livet

Å gjøre det beste ut av hver dag er en kunst. Ifølge Sunniva er det den vanlige hverdagen som settes høyest i livet til den lille familien på tre.

– Vi hadde begge lyst til å leve A4-livet. Jeg tror altfor mange undervurderer verdien av et helt vanlig liv med rolig tempo, og dermed blir redd for å «havne» i en åtte til fire-hverdag, sier hun.

– Det er trist, synes jeg. Det fineste er å ha det bra i en helt vanlig hverdag. Det finnes jo absolutt flest av dem.

26-åringen mener mye handler om innstilling og hvordan vi velger å se på gjøremål i hverdagen og utfordringer som kan dukke opp.

– Jeg romantiserer A4-hverdagen, og det vanlige livet. Jeg våkner opp til en blid toåring, vi spiser frokost sammen og prøver å skape gylne øyeblikk i hverdagen. Akkurat det tror jeg mange undervurderer. De små øyeblikkene i en hverdag.

 PrivatWILLIAMS PARADIS: Lekeplassen er et av stedene hvor William (2) trives aller best. Helst sammen med både mamma og pappa. Foto: Privat

Dagene blir til hva du gjør dem til selv, mener Sunniva.

– Jeg tror det er viktig å tenke på at alle må ta kontroll over eget liv, og dermed skape den hverdagen du vil ha. Vi har alle muligheter til å gjøre det.

Sunniva forteller at dette er noe som gjør at hun og samboeren også opplever at de får kvalitetstid sammen.

– Alt er hva man gjør det til med små barn. Han synes det er kjempestas å dra på lekeplassen og da gjør vi det sammen alle tre. Vi prøver å være sammen så mye som mulig og være til stede for William. Vi går inn i hans verden sammen.

26-åringen forteller at hun stadig får tilbakemeldinger fra følgerne sine om at de blir skremt vekk fra det kjedelige livet med barn, og at det gjør henne trist.

– Jeg synes det er synd at mange som er redde for hverdagen med jobb, bolig og barn. Ja, det er utfordrende og vanskelig, men også det aller beste i verden. Å leve et helt vanlig liv er ikke et nederlag. En A4-hverdag med familie og jobb er ambisiøst nok i seg selv.

– Du har rett og slett oppnådd mye hvis du har laget deg en hverdag du trives i.

Psykolog: – Å få barn er en berikelse.

Psykolog og parterapeut Catrin Sagen kaller en hverdag med en baby for unntakstilstand, men ikke fordi det er en negativ forandring. Sagen mener at livet endres totalt når man får barn, og at det bør gjøre det.

– Det kreves et annet fokus av oss når vi blir foreldre. Jeg mener at livet endres totalt når du får barn, og at det bør gjøre det. At foreldrene får en ny identitet. Men ikke at det nye livet er mindre verdt eller blir kjedeligere. Tvert i mot.

Bilde av Psykolog og parterapeut, Catrin Sagen. Psykolog og parterapeut, Catrin Sagen.

– Å få barn er en berikelse. Og den nye identiteten er en berikelse til det «jeg-et» du har fra før.

Sagen tror at advarsler om utmattethet og ensomhet har kommet som en slags motvekt eller reaksjon på en bølge som rådet en periode.

Holdningen om at «ingenting endres når du får barn. Du kan være helt som vanlig, bare at det er en baby med på lasset».

– For mange vekket denne holdningen en slags skam over å ønske endringen velkommen. Ønsket om å være forelder og om å omorganisere livet sitt til at det også skal være plass til et barn der.

Hun fortsetter:

– Jeg tror at Sunniva er inne på noe veldig viktig, nemlig at det er berikende å få barn - meningsdannende og vidunderlig! Men samtidig mener jeg at det går på bekostning av noe annet, noe annet du kanskje til og med er klar til å gi slipp på.

Read Entire Article