Martin Johnsrud Sundby (40) advarer kraftig mot Skiforbundets samarbeid med Nidar.
Bjørn S. Delebekk (foto), VG
Publisert: 21.11.2024 11:08
– Denne typen kos skaper store folkehelseproblemer. Vi har et samfunn i dag med enorm problematikk rundt livsstilsplager som konsekvens av overdreven kose-spising. Å være forbilder og selge inn dette samarbeidet, blir så hårfin balanse på hva som er fornuftig markedsføring, sier Sundby til VG.
Den tidligere verdensmesteren i langrenn er på plass foran langrennsåpningen på Beitostølen som NRK-ekspert.
Sundby har etter endt karriere blitt kjent som både trener og motivator i programmet «16 ukers helvete», som har som mål å endre livsstilen til et utvalg kjendiser. Han driver også et selskap som hjelper med trening og sunt kosthold for folk.
Martin Johnsrud Sundby
NRKs langrennsekspert og programleder for «16 ukers helvete»
Han lar seg derfor engasjere da han blir spurt om den ferske ettårige sponsoravtalen langrennslandslaget herrer har inngått med sjokoladeprodusenten Nidar.
VG skrev om avtalen tidligere i høst, der landslagsløper Harald Østberg Amundsen hadde trukket i trådene for å få avtalen gjennom, for et forbund som virkelig trenger penger.
Daglig leder i Skiforbundet langrenn, Cathrine Instebø, svarer slik på Sundbys kritikk:
– Det er ingen tvil om at livsstilssykdommer er en utfordring i vår tid, sier hun.
Cathrine Instebø
Daglig leder for langrenn i Skiforbundet
Samtidig understreker hun at langrenn er svært opptatt av å inspirere hele nasjonen til å komme seg ut på ski og bli mer aktive.
– Vi ønsker å være gode forbilder, men det skal også være lov å nyte litt etter en skitur eller treningsøkt, sier hun.
– Vi oppfordrer ikke til en usunn livsstil, men verdsetter kosen etter aktivitet. Våre utøvere fokuserer på å opprettholde en god balanse i alt de gjør, inkludert kosthold.
Sundby synes argumentet med balanse og kos for toppidrettsutøvere er forutsigbart.
– Jeg var selv flink til å bruke godteri og potetgull sammen med store treningsmengder, men det er stor forskjell på den veldig smale nisjen det er å være toppidrettsutøver og hva mannen i gaten anbefales av slikt inntak, sier Sundby.
Han forstår at Skiforbundet, som etter sesongen mister de to største sponsoreneto største sponsoreneFra og med våren 2025 har Sparebank1 og Equinor valgt å ikke fortsette som store sponsorer for langrenn. og dermed totalt 17 av 83 millioner i budsjettet, tar de pengene de kan få.
– Men målet med samarbeidet her må være at man skal øke omsetningen rundt usunne matvarer. Da vil jeg langt på vei mene at det ikke passer i det hele tatt, sier Sundby og legger til:
– Jeg uttaler meg her i lys av at jeg daglig jobber med livsstilsendringer, og den problematikken jeg opplever. Jeg synes det er problematisk og jeg skjønner ikke hva man ønsker å fremme utover at balanse for toppidrettsutøvere er viktig. Og man er forbilder i form av at man ikke skyr dette, det er et godt signal å sende, men det er vel ikke det som er formålet med samarbeidet.
Signalet fra flere norske politikere er også tydelig. Regjeringen har foreslått å forby markedsføring av usunn mat og drikke for personer under 18 år.
Sundby tror Skiforbundet håper at et godt samarbeid med Nidar kan føre til en større avtale med Orkla – som eier Nidar – på sikt.
– Er det noe forskjell på Skiforbundets avtale med Nidar og Petter Northugs nye avtale med Burger King?
– I utgangspunktet ikke. Det er like krevende det. Petter er i en superheldig posisjon fordi navnet Burger King og langrennskongen klinger så bra. Han kommer unna med at det er en perfekt sponsor for ham, og han var tidlig ute med å fremme usunne merkevarerusunne merkevarerDet ble stor debatt i offentligheten da Petter Northug signerte en avtale med energidrikkprodusenten Red Bull. . Så finnes det ikke noe forskjell på det, det er like kritisk samfunnsmessig, sier Sundby.