Studentdrøm til 290 millioner knust

1 month ago 24



Det skulle bli Oslo-studentenes drømmehus. Kjøpt ekstremt dyrt. Etter tre og et halvt år gir Studentsamskipnaden opp hele prosjektet.

Den staselige bygningen i Pilestredet er et landemerke i Oslo sentrum Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten

Publisert: 15.12.2024 15:33

Kortversjonen

– Vi er ekstatiske alle sammen, det er helt fantastiske nyheter.

I juni 2021 kunne styreleder i Studentsamskipnaden i Oslo (SiO), Stine Johannessen, juble.

SiO hadde vunnet en knalltøff budrunde og blant annet vippet ut luksusgründer Carl Erik Krefting. De la 290 millioner på bordet. Og sikret seg den staselige hjørnebygningen Pilen i St. Olavs gate.

Etter mange års forgjeves jakt skulle Oslo-studentene få sitt eget samlingssted – hovedstadens versjon av Samfundet i Trondheim eller Kvarteret i Bergen. På hele 4500 m² over fem etasjer – pluss kjeller og loft – skulle studentlivet blomstre.

Optimismen var stor da Maika Godal Dam og Andreas Eskelund viste rundt i den enorme bygningen for ett år siden. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten
En åpen kafé mot gaten var et av forslagene for studenthuset. Illustrasjon: Dark/Ok kontor

Fantastisk potensial

Et drøyt år senere fikk Aftenposten bli med inn i bygningen som tidligere har rommet både kirke, soldathjem og rockeklubb.

Daværende leder av Velferdstinget, Maika Marie Godal Dam, guidet oss fra kjeller til loft. Og to ting ble åpenbare: Behovet for opprusting og ombygging var enormt. Og: Potensialet for et fantastisk samlingssted var stort.

Kafé, pop-up-galleri, intimscene, verksted for reparasjoner og omsying, lesesaler på loftet, bar i kjelleren og ikke minst rom for Oslos 250 ulike studentforeningene lå på tegnebrettet.

Vinbar, kino og bibliotek var også en del av drømmen.

På spørsmål om når det hele i beste fall kunne åpnes var svaret 2024.

En liten, intim scene for mindre forestillinger av ymse slag i inngangspartiet var en del av planen. Illustrasjon: Dark design group/ Ok kontor
Det meste av huset var tenkt brukt av de mange studentforeningene. Utsikten til nabo Blitz er god. Foto: Jan Tomas Espedal / Aftenposten

Høy pris – null spons

For nøyaktig ett år siden kunne styreleder Johannessen likevel fastslå at det ikke lå an til snarlig åpning. Prislappen for rehabiliteringen var beregnet til 260 millioner. Og spleiselaget de hadde sett for seg var i det blå. De håpet på hjelp både fra det nye byrådet, staten og private.

På fredag kom beskjeden: arbeidet med prosjektet er skrinlag, meldte SiO. Nye alternativer for eiendommen skal vurderes.

Styreleder i SiO, Eilif Tanberg, konstaterer at dyrtid, høye renter og trange budsjetter gjorde at prisen på rehabiliteringen økte. Og den eksterne finansieringen kom ikke på plass.

– Men det er viktig å si at vi jobbet hardt, sier han.

Leder i Velferdstinget i Oslo, Maika Marie Godal Dam, og prosjektleder SIO Andreas Eskelund Foto: Espedal, Jan Tomas / Aftenposten

Fra fest til helsetjenester?

Hva som skal skje med den tomme bygningen nå, er uavklart. SiO sier de kartlegger mulighetene.

– Vi vil se på ulike studentformål, som studentboliger og helsetjenester. De kan finansieres på ulike måter, sier Tanberg.

Han vil ikke kommentere hva siste budsjettanslag for studenthuset lå på. Eller om de tok seg vann over hodet da de kjøpte.

– Det viktigste jeg kan si er at vi har hatt et godt samarbeid med mange aktører. Men det økonomiske kom ikke på plass.

– Er det aktuelt å selge?

– Nå skal vi ha en god, grundig fase i løpet av 2025. Så får vi se hvor vi ender.

Budsjettet for rehabilitering av huset har stadig økt. Og ble til slutt for stort. Foto: Espedal, Jan Tomas / Aftenposten
Read Entire Article