Strømkrangelen i regjeringen kan føre til krise

4 hours ago 4



AFTENBLADET MENER: De to regjeringspartiene er på kollisjonskurs om strøm og strømpris. Er det begynnelsen på slutten?

 Senterpartiet, her ved justisminister Emilie Enger Mehl, og Ap, ved statsminister Jonas Gahr Støre, er rykende uenige om kraftpolitikken. Kan det føre til regjeringskrise? Ja, det kan det. Men sikkert er det ikke. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 30 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Det begynte med anonyme kilder som kunne fortelle at det hadde gått en kule varmt mellom justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og sjefen hennes, statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), på regjeringskonferansen som ble avhold for litt over en uke siden.

Det er ingen hemmelighet at spørsmålet om nasjonal kontroll med strømmen er blant dem de to regjeringspartiene har vært enige om å være uenige om. På samme måte som i spørsmålet om EØS-avtalen og EU generelt. Sp er langt fra fornøyd med Støres nye forslag, der han blant annet vil kutte moms på nettleie og videreføre strømstøtten til privatboliger.

Ap-ledelsen, med Støre helt i spissen, vil helst at Norge skal bli fullt medlem av EU, mens Senterpartiet helst vil si opp EØS-avtalen i troen på at det er mulig å forhandle fram bedre avtaler. Det siste er mest sannsynlig ren ønsketenkning.

Uenigheten mellom regjeringspartiene dreier seg om kompliserte politiske og byråkratiske prosesser i EU, som den fjerde energimarkedspakken, som skal fornye og samordne klima- og energipolitikken på tvers av landegrensene i Europa. Energibyrået Acer gis større makt til å sørge for fri kraftflyt.

Dette er Senterpartiet helt imot. Og ja, dette kan være et spørsmål som er så grunnleggende at Sp kan komme til å bryte ut av regjering på det.

Men i tillegg kommer en rekke praktiske spørsmål innenlands. For eksempel den planlagte elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya i Finnmark, spørsmålet om eksisterende og planlagte utenlandskabler og spørsmålet om reglene for kraftutveksling.

Denne avisa har hele tiden ment at elektrifisering av Melkøya (og andre punktutslipp av klimagasser på sokkelen) er en dårlig idé. Fordi det handler om ren sminking av det nasjonale klimaregnskapet, og fordi det kan skape underskudd på kraft og dermed høyere strømpriser.

Fremskrittspartiet brøt som kjent ut av regjeringen med Høyre, Venstre og KrF på en sak som dreide seg om hjemhenting av en norsk såkalt «IS-kvinne» og hennes barn fra en fangeleir i Syria. Den saken ble et kjærkomment påskudd for å komme seg ut av et samarbeid som begynte å bli kvelende for partiet. Kan strøm og nasjonal kontroll med strøm være en slik sak for Senterpartiet?

Ja, det kan det. De elendige meningsmålingene setter partiledelsen under press fra grasrota i partiet, der mange ønsker å ta ut avstand til det de oppfatter som EU-entusiastene i Ap. Det er jo valg i september.

På den annen side er det selvsagt krevende å gi avkall på den daglige makten som ligger i å styre hele åtte departementer.

Publisert:

Publisert: 22. januar 2025 19:31

Read Entire Article