Strøm: Hva må gjøres?

5 days ago 9



Strømmarkedet slik det er vedtatt nå, i kombinasjon med dagens strømbehov og distribusjonsnett, gir blant annet to svært alvorlige problemer:

Foto: Marius Helge Larsen / NTB

1. Prisene innen Norge blir ofte grundig urimelig forskjellige;

2. Prisene svinger vilt mye og blir ikke sjelden totalt uakseptabelt høye.

Det burde ikke være vanskelig å se at noe må gjøres. Men tafattheten er stor hos regjeringen. For å sette det på spissen, mener jeg det langt på vei skyldes to ting: Staten (og Statnett) tjener uhorvelig mye penger på at det er som det er, og vi i NO2 (sørvest i landet) er en for liten del av Norge til at det er viktig å ta hensyn til oss. Det oppfattes viktigere å unngå at enda flere får høye priser, enn at det blir mer rettferdig.

Så skylder regjeringen på “fagfolkene” og utredninger: strømprissonene er faglig bestemt, mer utbygging og mer nett vil hjelpe sies det.

Jeg tror ikke på dette. Til problem nr 1: Hvilke strømprissoner en har, må være et politisk bestemt kompromiss mellom ulike hensyn. Se bare på Tyskland, som har én sone. Norges regjering burde kunne vedta førstkommende fredag at NO1, NO2, NO5 og gjerne NO3 slås sammen med virkning fra så snart markedsaktørene har fått omprogrammert systemene. Kan det ta max en måned? Flyten mellom sonene i Norge er en utfordring, men det er faktisk ikke fullt så mye flaskehalser som man kan få inntrykk av.

Mer produksjon og mer nett vil hjelpe bittelite mot problem nr 2. Europa trenger til tider mye mer strøm enn Norge noen gang vil klare å lage, og det vil være kraftig prissmitte så lenge det finnes kabler.

Men å kutte alle kablene har jeg ikke sansen for. Internasjonal handel med strøm kan ha mye godt ved seg, både i tørrår, som klimatiltak og for gode gevinster flere steder.

Det som ikke likner grisen, er at staten tjener stort og folk og bedrifter taper stort. Den gevinsten som er, må kunne omfordeles mye bedre. Så jeg lanserer herved et forslag til. I stedet for at elavgiften er (så godt som) statisk, slås den sammen med strømstøtten og brukes til å fordele både byrder og gleder. Markedet og prisdannelsen kan forsåvidt være som nå. Så tar man for hver time utgangspunkt i laveste pris i sone 1, 2, 3 og 5, og vedtar at kundene skal netto betale den i hele Sør-Norge. Men med ett forbehold: negative eller svært lave priser er ikke bra for miljø og forbruk, derfor vedtar man også en minstepris til kunde, den kan for eksempel være 50 øre. Avgiften/støtten er slik time for time at kundene blir sittende med riktig nettopris - det kan altså være støtte i noen timer og avgift i andre. Dette gjelder for alle norske strømkunder (men strøm kjøpt på fastprisavtale får fast avgiftssats).

På den måten bestemmer markedet prisene for produsent, og det meste av gevinstene ved utenlandshandel tilfaller fortsatt staten. Men kostnadene for forbrukerne ved prissmitte flyttes til staten, og norske forbrukere skjermes for mye av svingningene. De to store problemene kan være løst, eller i alle fall sterkt redusert.

Jeg skal ikke påstå at dette er ferdig tenkt, men mener det er noe å bygge på. For staten må gripe inn og bruke av fortjenesten for å avlaste strømkjøperne.

Read Entire Article