– Jeg hadde ikke inntrykk av at Betew følte seg truet. Da jeg møtte ham for en uke siden, var han fornøyd med livet, sier Johan Lothe i Wayback Oslo.
Publisert: 18.04.2025 17:45
Metkel Betew (46) ble løslatt i juni 2024 etter å ha sonet nær 20 år i fengsel. Sent skjærtorsdag ble han funnet skutt og drept i et skogholt på Oppsal.
– Det var ingenting som tydet på at dette skulle skje da jeg møtte ham for en uke siden i Oslo. Betew var optimistisk og fornøyd med livet, og ga ikke inntrykk av å være redd eller føle seg truet, sier Johan Lothe.
Lothe leder organisasjonen Wayback avdeling Oslo. Wayback jobber med å hjelpe innsatte tilbake til samfunnet etter soning.
– Siden løslatelsen i juni har jeg snakket med ham minst en gang i uken. Han sa ikke noe om at han var involvert i konflikter i nyere tid, sier Lothe. Han har kjent Betew siden første gang han ble løslatt i 2014, og deltok i ansvarsgruppen som planla den siste løslatelsen i fjor sommer.
Da de møttes for en uke siden i Waybacks lokaler var Betew glad.
– Han hadde nylig fått seg kjæreste, en kvinne som ikke har noen tilknytning til det kriminelle miljøet. Det var han glad for, han virket lykkelig, sier Lothe. Han har vært i kontakt med kjæresten etter drapet, og sier hun er helt knust.
«Ingen hører på Betew»
For bare to uker siden deltok Metkel Betew på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo i regi av Wayback, der han snakket om ungdomskriminalitet og egne opplevelser.
Betew, som startet med å si at han «kunne holdt foredrag her i to uker» om dette temaet, kritiserte dem som ønsker strengere fengselsstraffer.
– Jeg kan fortelle en hendelse om meg sjøl. Og tro meg, det er ikke noe synd på meg altså, for jeg har gjort mye faenskap.
Så forklarer han hvordan en streng varetektssoning tidlig i hans kriminelle karriere ikke fungerte avskrekkende. Tvert imot ga det ham anerkjennelse fra andre kriminelle. Betew mente at norske fengsler trenger flere sosionomer og miljøterapeuter:
– Jeg har sagt det en million ganger, men ingen hører på Betew – Betew er bare en kjeltring, han!
Se Betew snakke om egne opplevelser:
Brå overgang til frihet
Da Betew ble løslatt i juni, hadde han tilbrakt nesten halve livet i fengsel.
– Det var en brå overgang for ham å skulle leve i frihet etter så mange år bak murene. Han ønsket å være i en overgangsbolig for å trene på livet i frihet, men fikk avslag. Så plutselig sto han bare her, med en mobiltelefon han knapt visste hvordan han skulle bruke. Du lærer ikke sånt i fengsel. Jeg hjalp ham med å skaffe leilighet, få sosialstønad, rett og slett logge på samfunnet igjen, sier Lothe.
Wayback tilbyr denne typen hjelp til mange tidligere innsatte.
– For Betew ble det ekstra vanskelig fordi han tilhørte den gruppen innsatte som får nakenvisitasjoner i fengsel, og disse visitasjonene gir fradrag i soningen. Det bidro til at løslatelsesdatoen ble uforutsigbar, og det var lite som var på plass fra Kriminalomsorgens side, sier Lothe.
Kjente få utenfor kriminelt miljø
Betew studerte kriminologi i 2015, og Lothe foreslo at han skulle gjenoppta det i 2023 mens han sonet på Ullersmo. Betew valgte faget fordi han da ville komme i kontakt med studenter og forelesere som er interessert i hvordan soning påvirker de som sitter i fengsel.
– Det var et forsøk på å gi ham andre kontakter enn det kriminelle miljøet. Etter 20 år i fengsel kjente han veldig få utenfor miljøet, selv om han hadde kontakt med noen barndomsvenner, sier Lothe.
Han forteller at Betew var veldig opptatt av familien sin, og at han i perioder etter løslatelsen bodde hos foreldrene i Oslo.
– Han hadde et godt forhold til familien, sier Lothe.
Innsatte sørger
De siste ukene før Nokas-dømte Kjell Alrich Schumann døde av kreft i februar i år, brukte Betew mye tid sammen med kameraten.
– Betew var der for Schumann i hans siste dager. Det er et paradoks at han selv skulle bli drept bare noen måneder senere, sier Lothe.
Etter at drapet på Betew ble kjent natt til langfredag, har en rekke forvaringsinnsatte i Ila fengsel kontaktet Lothe.
– De er oppriktig lei seg og sjokkert over drapet. Ingen hadde forventet dette eller kjente til trusler mot ham. Alle forteller det samme, at Betew var en viktig støtte for andre innsatte mens han satt inne. Han var sosial, kontaktet andre innsatte og hjalp dem med det han kunne. Betew hadde mange gode sider og et godt hjerte, sier Lothe.
– Foreldrene er helt forferdet
En annen som har stått Betew nær i årevis, er advokat Marius O. Dietrichson. Han har vært Betews forsvarer og satt ved hans side under Nokas-saken. Nå er Dietrichson blitt bistandsadvokat for Betews foreldre og søsken.
– Foreldrene til Betew er helt forferdet over det som har skjedd. Foreldrene ønsker ikke å ha en offentlig rolle i dette. De nærmeste har en samling i ettermiddag. De ønsker fred og ro, sier Dietrichson fredag ettermiddag.
Han er selv rystet over drapet.
– Politiets beskrivelse av drapet viser alvoret i saken. Dette er en sak som må oppklares, sier Dietrichson.
– Vet du om han var redd for at dette kunne skje?
– Nei, det var en overraskelse også for meg.