Stortingets innstilling om pride-angrepet: Hovedansvaret ligger hos PST

3 weeks ago 23



Kontrollkomiteen kritiserer ikke regjeringens håndtering i forkant og den umiddelbare oppfølgningen av angrepet.

Flertallet i komiteen, med unntak av medlemmene fra Ap og Sp, mener imidlertid justisminister Emilie Enger Mehl sviktet i oppfølgingen av det skeive miljøet.

– Til tross for gjentatte henvendelser gikk det nærmere ett år før statsråden arrangerte et møte med skeive organisasjonene som var rammet av angrepet. Komiteflertallet gir mener at det skeive miljøet ikke ble fulgt godt nok opp i etterkant av angrepet, sier komiteleder Peter Frølich (H) i en pressemelding.

Terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 rammet skeive utesteder midt i pride-feiringen. To personer ble drept og flere skadet i angrepet.

Rettssaken mot tiltalte Zaniar Matapour pågår for tiden i Oslo tingrett. Fire andre er siktet i saken, deriblant Arfan Bhatti, som ble utlevert fra Pakistan til Norge forrige uke.

PST har hovedansvaret

Komiteen mener hovedansvaret for at angrepet ikke ble avverget, ligger hos PST. Komiteen mener at E-tjenesten gjorde det de kunne for å varsle.

– Vi har ikke vært opptatt av å finne syndebukker, men ansvaret må plasseres tydelig. Vi vet at PST jobber hardt for å sikre Norge, men når terror likevel skjer, må man lære av feil og mangler ved eget arbeid, sier Frølich.

PSTs arbeid i forkant av pride-angrepet har fått hard medfart i kjølvannet av angrepet. Et utvalg som ble satt til å se på politiets arbeid, var svært kritiske til PSTs arbeid i forkant.

– PST må ta tak i svakhetene som er avdekket, og øke sin oppmerksomhet om utsatte minoriteter som mulige terrormål, sier SVs komitemedlem Audun Lysbakken.

– Opprørende

Komitemedlem Grunde Almeland sier alle de involverte har store læringspunkter, og mener alle de involverte må prioritere å følge opp læringspunktene fra innstillingen.

– Det er opprørende å se at mange berørte av terroren 25. juni fortsatt ikke får den oppfølgingen de fortjener, selv snart to år etter angrepet. Derfor skulle det bare mangle at kontrollkomiteen i dag sier klart ifra om at Emilie Enger Mehl ikke har gjort en god nok jobb.

Stortingets kontrollkomite ber regjeringen sørge for at det settes i gang relevant oppfølgingsforskning på de berørte av angrepet 25. juni, heter det i komiteens innstilling.

Dette trekker Almeland frem.

– Det er uforståelig for meg at det etter to år ikke er igangsatt et arbeid med å hente inn kunnskap om hvordan det går med de som ble sterkt påvirket av terroren. Jeg er glad for at Stortinget nå sier fra.

Justisdepartementet sier de vil sette seg inn i innstillingen før saken blir behandlet i Stortinget neste uke. Justisministeren ønsker ikke å stille til intervju med NRK, opplyser pressekontakt i departementet.

Publisert 07.05.2024, kl. 15.35 Oppdatert 07.05.2024, kl. 16.00

Read Entire Article