Desember på Østlandet har vært mild, men statsminister Støre har likevel stått i hardt vær.
Interne diskusjoner og misnøye ble til offentlig mediestorm og spekulasjoner.
TV 2 har tidligere omtalt at halvparten av sentralstyret i Arbeiderpartiet mener Støre bør gå av. Samtidig peker sterke krefter i partiet på nestleder Tonje Brenna som foretrukken etterkommer.
På Støres oppsummerende pressekonferanse før jul sa han at liker Baloo-karakteren fra Jungelboken godt, en karakter som klarer å «vifte av seg irriterende problemer.»
Dårlige målinger
Samtidig har Arbeiderpartiet måttet håndtere et regnskyll av dårlige målinger denne høsten.
Starten på en tilsynelatende rolig adventstid ble avbrutt av TV 2s sjokkmåling, hvor Arbeiderpartiet falt til 18,5 prosent oppslutning.
Målingen ble etterfulgt av avsløringen om de interne lederdiskusjonene, som sendte jordskjelv gjennom hele Medie-Norge.
Like etter kom en dramatisk måling fra Norstat på vegne av Vårt Land og Dagbladet, som parkerte Arbeiderpartiet på et historisk lavpunkt, med en oppslutning på 14,2 prosent.
Selv har Støre inntil flere ganger gjentatt at han står støtt i jobben som partileder og statsminister.
Men, nylig ble det også kjent at Arbeiderpartiets partisekretær Kjersti Stenseng gjennom ti år gir seg i jobben.
Dette reiste igjen spørsmålet om tiden er inne for Støres avgang.
Stenseng uttalte til NRK at «ti år er lenge», men ville ikke si noe om hun mente det også var lenge for partilederen. Hun sa imidlertid at hun har «full tillit» til lederen sin.
Støre med innrømmelse
På Støres siste pressekonferanse før jul bekrefter han ovenfor TV 2 at han har oversikt over de som har bedt han gå av.
– Hvor mange har bedt deg gå av? Er det mer enn fem?
– Jeg har ikke kommentar til hva jeg snakker om med mine partifeller.
– Du har vel litt oversikt over det?
– Ja, det har jeg. Jeg får tilbakemeldinger fra folk som er utålmodige og frustrerte, men jeg får veldig mange tilbakemeldinger som sier heia og stå på. Så jeg er veldig trygg på at jeg har den jobben og det ansvaret frem til landsmøtet, sier Støre.
– Vært igjennom spesielle situasjoner
Støres tid som partileder og statsminister har vært preget av mange store utfordringer. Pandemi, krig i Europa og dyrtid står på listen.
– Trenger du mer tid for å få Arbeiderpartiet til å gjøre det bra?
– Hvert år har sine utfordringer og muligheter. Jeg vil ikke formulere det på den måten, fordi jeg har vært gjennom så veldig mange spesielle situasjoner gjennom de ti årene, sier han.
– Her og nå er jeg fokusert på å være statsminister, håndtere økonomi og sikkerhet for landet i den tiden vi er i, og jobbe med mine gode partifeller i partiledelsen og partifeller for øvrig, fortsetter Støre.
Arvtakeren Brenna?
Ifølge interne kilder i Arbeiderpartiet seiler altså nestleder og arbeidsminister- og inkluderingsminister Tonje Brenna opp som favoritt til å ta over partiledervervet etter Støre.
Selv skal hun ha gitt uttrykk for at hun var klar til å ta over dersom Støre skulle gå av.
Støre har selv sagt at han er stolt over å ha jobbet frem nye talenter i partiet.
Han vil likevel ikke være med i debatten om hvem som skal bli hans arvtaker.
– Som sittende leder som har en ambisjon om å være det og gjøre jobben kvalifisert, så skal ikke jeg kommentere navnet og hva andre peker på. At det er en diskusjon i Arbeiderpartiet om de kommende generasjoner, er helt naturlig, sier Støre til TV 2.
– Mener du da at det er riktig at mange nå i partiet peker bare på Tonje Brenna?
– Det er ikke en aktuell problemstilling nå. Den dagen det blir en aktuell problemstilling, kommer jeg til å være veldig trygg på at de organene i Arbeiderpartiet som skal avgjøre det vil gjøre det på en ansvarlig måte, sier han.
– Hva mener du om at det ikke er en aktuell problemstilling?
– Fordi jeg er partileder, valgt av et enstemmig landsmøte, gjør jeg den jobben. Jeg tror det er riktig at sittende leder ikke går inn og kommenterer hvordan partiet vil diskutere det, avslutter Støre.
Det skjebnesvangre landsmøtet
Men hva skjer videre med Støre nå?
Til tross for internt press har Støre selv vært tydelig på at han vil at landsmøtet skal bestemme hans framtid.
Arbeiderpartiets landsmøte avholdes 3.-5. april 2025.
Med mindre Støre frivillig går av før den tid, er det de folkevalgte og hans egne partifeller som vil avgjøre hans skjebne senere i vår.