– Jeg er motivert for jobben min som partileder og som statsminister. Det er veldig mange som ønsker det også, så det tar jeg styrke fra, sier Jonas Gahr Støre til TV 2.
Før jul fikk Støre flere oppfordringer fra fylkesleder og andre sentrale tillitsvalgte om å trekke seg som partileder og statsminister, som håpet Støre ville bruke julen til å konkludere med at han ville følge oppfordringen.
Men det skjer ikke, sier Støre.
– Nei, jeg har ikke tenkt noe på det i julen. Jeg sier det samme som jeg sa før jul, at jeg er motivert for jobben min som partileder og som statsminister, sier Støre.
Tonje Brenna: Her er hennes hemmelige kjæreste
– Et stort valg i livet
– Hvorfor er du ikke i tvil om at du ønsker gjenvalg?
– Det er et stort valg i livet ditt å engasjere deg fullt og helt for dette. Så det er jo ting som jeg og alle må tenke gjennom. Jeg har tenkt gjennom det, og mener at vi gjør viktige ting for landet. Og det motiverer meg. Og da bruker jeg jo veldig mye tid av livet mitt på det, og det er jeg motivert for å fortsette med.
– Men har du ikke tenkt at det kan være noen andre som kan gjøre denne jobben bedre enn deg?
– Jeg har ikke brukt tid på det, nei, svarer Støre.
De aller fleste sentrale tillitsvalgte TV 2 har snakket med mener nestleder Tonje Brenna utpeker seg som kandidaten som vil overta dersom Støre snart trekker seg som partileder og statsminister.
Brennas erfaring
Hun har imidlertid fått innvendinger mot sin manglende sikkerhets- og utenrikspolitiske erfaring.
Brenna har tidligere kun vært folkevalgt på fylkestinget i Viken og Akershus, før hun i 2021 ble kunnskapsminister og siden arbeids- og inkluderingsminister i Støres regjering og fra 2023 nestleder i partiet.
Støre vil ikke drøfte Brennas bakgrunn og kompetanse direkte, men sier likevel:
– Statsråder i Norge, som har så åpen økonomi, har internasjonale oppgaver alle sammen. Det ser jeg hos mine statsråder. De gjør en god jobb med det. og klarer å koble seg opp mot verden. Vi har vært medlem av G20-fellesskapet, mange viktige møter der, sier Støre, før han legger til:
– Og så tror jeg det er viktig for en statsminister å ha et internasjonalt kontaktnett. Det bruker jeg for alt det er verdt, for Norges interesser.
Avviser statsminister-krav
– Tenker du at det er et krav for en statsminister?
– Du har ikke kravspesifikasjoner på det, men det er en viktig del av jobben. Og så har vi få land, tror jeg, som er så internasjonalt eksponert som Norge. Men også norske politikere, er min erfaring, har erfaring og gode språkkunnskaper til å håndtere det. Så det er ikke noe bekymring, sier Støre.
Samtidig jobber avtroppende partisekretær Kjersti Stenseng med å sette sammen et forslag til hvordan den nye valgkomiteen, som skal utpeke ny partiledelse på Aps landsmøte i april, skal se ut.
Stenseng vil ha enig valgkomité
Stenseng sier hun mener valgkomiteen bør være mest mulig enig.
– Først og fremst er det et mest mulig samstemt parti som bør stå bak innstillingen valgkomiteen skal legge frem, sier Stenseng til TV 2.
Denne uken har fylkeslagene i partiet frist med å melde inn sine kandidater til hvem som skal sitte i valgkomiteen. Deretter skal partiledelsen legge frem et forslag som skal endelig vedtas på partiets landsstyremøte 10–11. februar i Bergen.
– Valgkomiteens arbeid er avhengig av god forankring bakover i fylkespartiene. Så er det selvsagt viktig hvem som skal sitte i valgkomiteen.
Frykter ikke maktkamp
Støre samlet mandag de fleste av sine statsråder til strategiseminar på Sundvolden hotell i Buskerud, for å legge planen for valgseier til høsten.
Han sier han ikke frykter at tiden frem mot partiets landsmøte i april skal bli preget av maktkamp.
– Jeg gjentar det jeg sier: Jeg er motivert for å gjøre denne jobben.
– Er du redd for maktkamp inn mot landsmøtet?
– Nei.
Støres største håp nå er at folk flest i Norge skal oppleve at de får bedre råd, og at regjeringen skal få æren for det.
– Vi har et godt lønnsoppgjør, men det vil monne bra også om renta går ned, og det håper vi jo på, sier Støre.