Nå må avtalen respekteres, sier han.
Publisert: 15.01.2025 20:11 | Oppdatert: 15.01.2025 20:30
Kortversjonen
- Statsminister Jonas Gahr Støre uttrykker glede over våpenhvileavtalen mellom Israel og Hamas etter 15 måneders konflikt.
- Han understreker viktigheten av å følge avtalen og takker Qatar, Egypt og USA for deres diplomatiske innsats.
- Anne Bergh fra Røde Kors håper avtalen vil gi mer nødhjelp til Gaza, hvor over 47.000 har dødd siden oktober 2023.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) gleder seg over Israel og Hamas er blitt enige om en våpenhvileavtale.
– Det er svært gledelig og langt på overtid at partene etter 15 måneder med krigføring, død, frykt og ødeleggelse har kommet fram til en våpenhvile, sier Støre i en uttalelse.
Nå er det avgjørende at alle parter respekterer alle deler av avtalen, at våpnene legges ned, at gislene frigis og at det kommer nok livreddende hjelp til Gaza, sier statsministeren.
Han trekker fram at det er et intenst diplomatisk arbeid som ligger bak avtalen og han skryter blant annet av USAs innsats.
– Jeg vil gi honnør til alle som har arbeidet for å få den på plass. Spesielt vil jeg trekke fram innsatsen til Qatar, Egypt og USA, sier han.
Støre sier at konflikten nå må komme over på et annet spor.
– Vi trenger en politisk løsning. De palestinske institusjonene må styrkes og forberedes på å ta styringen også i Gaza. Både Israel og Palestina må få troverdige sikkerhetsgarantier, og løsningen må forankres regionalt.
Anne Bergh er generalsekretær i Røde Kors. Hun mener avtalen er et lyspunkt i en situasjon som er svært krevende for sivilbefolkningen. Over 47.000 mennesker er drept siden 7. oktober 2023.
– Nå er det viktig å få frem mer livsnødvendig nødhjelp til befolkningen på Gazastripen. Sivile både på Gaza og i Israel har i over et år levd med overhengende frykt for livet og fremtiden, omgitt av ufattelige lidelser. Mange har mistet sine kjære, sier hun i en pressemelding.
– De har levd i en konstant usikkerhet knyttet til helt eksistensielle spørsmål - «Lever vi i morgen?», «Får vi hjem våre savnede?», «Har vi mat og ly til å overleve?» Vi håper at en våpenhvile betyr at kampene får en varig slutt og at familier kan gjenforenes med sine kjære, sier Bergh.