Støre møter europeiske ledere: Venter endringer i USA før Trump tar over

2 weeks ago 4



Kortversjonen

  • Støre venter justeringer i politikken fra både Biden og Trump før maktskiftet i USA i januar 2025.
  • Han deltar i møter med europeiske ledere i Budapest for å diskutere reaksjonene etter det amerikanske presidentvalget.
  • Statsministeren antyder at det kan bli viktige politiske endringer i USA om Midtøsten og Ukraina.
  • Støre tror ikke USA vil trekke seg ut av NATO under Trump.
  • Det amerikanske demokratiet er robust, men Støre vil følge Trumps faktiske handlinger nøye.

Torsdag sitter Støre i møter med om lag 40 stats- og regjeringssjefer fra hele Europa i Ungarns hovedstad Budapest. Flertallet av dem er EU-ledere. Sammen skal de gjøre opp de første inntrykkene – sjokket – etter utfallet av det amerikanske presidentvalget.

Støre vil få litt ekstra tid med EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen og Frankrikes president Emmanuel Macron.

– Summingen i gangene er ekstra interessant i dag: Hvilket inntrykk folk har, og hva de tenker om veien videre, sier Støre til VG på flyet til Budapest torsdag morgen.

«Det gjenstår å se» er en standardfrase på mange spørsmål før Donald Trump flytter inn i Det hvite hus i januar. Den vil man høre mange ganger de nærmeste månedene.

 Alf Bjarne Johnsen, VGGOD MORGEN BUDAPEST: Jonas Gahr Støre er torsdag i Budapest og møter europeiske toppledere for å snakke om USA-samarbeidet etter presidentvalget. Foto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Venter nyheter

Men Støre sier at det vil være viktig å følge ekstra godt med de to neste månedene frem til 20. januar:

– Den sittende administrasjonen (president Biden) har to måneder igjen,
og nå som presset fra valgkampen er borte, tror jeg at de vil gjøre det de kan både når det gjelder Midtøsten og Ukraina.

– Kan vi vente nyheter?

– Ja, det tror jeg. Det kan godt være at de vil justere politikken mot det de virkelig mener. Nå har de frie hender i to måneder, og de ønsker nok å legge føringer som kan påvirke på måter som etterfølgerne må ta hensyn til, sier Støre.

Den norske statsministeren ønsker ikke å være mer konkret. Men det kan bety at han venter økt press fra USA mot Israel til å avslutte krigshandlingene både i Gaza og i Libanon.

Det kan også bety at president Biden ønsker å definere USAs støtte til Ukraina, for eksempel sikre økonomisk og militær støtte til Ukraina som varer inn i Donald Trumps presidentperiode.

 Alf Bjarne Johnsen / VGAnne Myrjord, Norges chargee d’affaires til Ungarn, møtte Jonas Gahr Støre i Budapest torsdag morgen. Foto: Alf Bjarne Johnsen / VG

Blir i Nato

– Hva vil skje med USAs rolle i Nato når Trump overtar?

– At han tar USA ut av Nato, er ikke et tenkelig scenario, sier Støre.

– For det første tror jeg ikke at Trump ønsker det. Det andre er signalene fra MAGA-miljøet, de vi snakker med sier veldig tydelig at et ikke er deres hensikt. Nå bruker 23 land mer enn to prosent av BNP på forsvar. Det løser ikke spørsmålet om hva USA vil mene i Nato, men saken har fått en helt annen dimensjon.

Støre tror svaret vil ligge i de nye regionale forsvarsplanene, hvor USAs militære styrker vil spille en nøkkelrolle.

– De planene skal nå gjennomføres. Og det krever at USA er med, sier han.

De siste månedene har Støre hatt kontakt med amerikanske militære toppledere, både i Nato-kommandoen i Norfolk som har ansvaret for Norge. Han har også møtt sjefen for den USAs europeiske flåtestyrke, som kom inn fra Napoli mens hangarskipet «Harry S Truman» var i Oslo forrige helg.

 Alf Bjarne Johnsen, VGFoto: Alf Bjarne Johnsen, VG

Firkantet fra en talerstol

– Er det grunn til å frykte for det amerikanske demokratiet?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er stort politisk spenn i det republikanske miljøene. Men når republikanerne også får kontroll over Senatet og Representantenes hus, og med lojale domstoler, er det klart at vi må følge nøye med.

I slutten av valgkampen ble Trump karakterisert som fascist av flere tidligere medarbeidere. Men Støre vil ikke bruke det ordet.

– Slike karakteristikker gir ingen pekepinn på hva man vil gjøre politisk. Vi må se hva han sier, men mest på hva han gjør.

– Han har truet med å straffeforfølge politiske motstandere?

– Han har sagt det, men det gjenstår å se hva han gjør. Alt som sies firkantet på en talerstol i en valgkamp, og særlig i USA, har vi lært at vi ikke kan se bort fra. Alt må faktasjekkes, og vi må legge til grunn at en politiker skal snakke sant. Men det er gjennomføringen som gjelder, sier Støre.

Uenige om Kina

En annen spenning som statsministeren tror det blir mye diskusjon om, er USAs planer om å koble seg fra Kina på stadig flere områder.

– Europa har ikke et enhetlig syn på det. Ungarn er et godt eksempel. Nesten 50 prosent av Kinas investeringer i Europa skjer i Ungarn. Vi mener at Kina er en utfordrer, men ingen motstander, sier Støre.

Read Entire Article