Bitcoin har hatt en ekstrem verdiøkning i høst. Nå holder kryptoverdenen pusten, for i januar skjer det store ting.
I november smadret bitcoin den norske prisrekorden på én million kroner.
Så, 5. desember, sto den amerikanske rekorden for tur da prisen på én bitcoin passerte 100.000 dollar. Denne høsten har virtuell kryptovaluta eksplodert i pris.
– Dette er helt klart en effekt av utviklingen i USA, sier lederen for vekslingstjenesten Bare Bitcoin, Torkel Rogstad.
Ifølge ham er det ekstrem spenning rundt det som nå skal skje i starten av 2025.
– Nå bytter man ut en president som har gjort sitt ytterste for å motarbeide kryptoindustrien, med en som har omfavnet den i stor grad. Det har virkelig gitt en 180 graders dreining på kort tid.
Et virtuelt Fort Knox?
For kommende president Donald Trump har gjort langt mer enn bare å snakke positivt om den virtuelle valutaen, og å love at USA skal bli «verdens kryptohovedstad».
I apparatet rundt ham har påtroppende helseminister Robert F. Kennedy jr. og senator Cynthia Lummis sagt at USA bør kjøpe én million bitcoin, og lagre dette i et «strategisk reservefond».
Både USA og flere andre land har tidligere kjøpt og lagret gullreserver. Noen vil kanskje dra kjensel på lagringsbasen med det klingende navnet Fort Knox.
Ifølge ekspertene er det en lignende tankegang som nå gjelder med bitcoin.
En slik investering blir uansett ikke billig.
Etter dagens kurs vil én million bitcoin koste 96 milliarder dollar, eller 1087 milliarder norske kroner. Dette skal da betales med statlige, offentlige midler.
– Risikoen er at dette er nytt, volatilt, og at ingen andre enn El Salvador og Bhutan har gjort dette før. Samtidig kan andelen USA ender opp med å kjøpe være liten, så da er dette mest en politisk risiko hvis det går dårlig, sier seniorrådgiver Vetle Lunde i kryptoanalyseselskapet K33.
– Ekstremt
Rogstad tror likevel markedene vil fortsette å reagere kraftig på avgjørelsen om krypto-reservene.
– Der ligger det en voldsom forventning. Jeg tror det kommer til å bli avklart ganske kjapt om de faktisk vil gjøre dette, og hvis det skjer så vil det være ekstremt positivt for bitcoin, og en voldsom katalysator for videre vekst, sier Rogstad.
Han tror likevel det er mest sannsynlig at det ikke skjer, og der er Lunde til dels enig.
– Det er ikke så lett å opprette en slik bitcoinreserve. Jeg tror kanskje det vil skje i en eller annen form, men hvis de skal gjøre som Lummis har foreslått, og kjøpe én million bitcoins, så må de få kongressen med på det.
– Da må hele den republikanske fløyen og flere av demokratene stemme for, og det kan bli en treg prosess, sier Lunde.
Topping rundt innsettelsen
– Hva tror du skjer med bitcoin-prisen når Trump blir innsatt 20. januar?
– Vi tror at markedet vil toppe seg rundt innsettelsen, på grunn av forventningene og euforien i markedet. Deretter vil nok mange bli skuffet, sier Lunde.
– Hvorfor det?
– Det er gjerne slik at markedet topper seg på store, viktige dager, men så ser man at forventningene som prises inn er altfor hårete sammenlignet med det som faktisk skjer.
Det kan ta tid å få gjennom store, statlige avgjørelser. Også Rogstad tror kortsiktige investorer kan bli skuffet.
– Ikke tenk hva som vil skje med kursen neste uke eller måned. Tenk heller hvordan den vil se ut om to, tre eller fem år. Mange brenner seg på utålmodighet, sier han.
Rikere nordmenn
Og det er nok mange nordmenn som nileser amerikanske nyheter om dagen.
I fjor hadde norske kryptoeiere verdier for hele 17,3 milliarder kroner. Det er en dobling sammenlignet med året før, ifølge Skatteetaten.
Ifølge en rapport fra Norges Bank i juni, eide 11 prosent av befolkningen over 16 år krypto da undersøkelsen ble gjennomført.
Det tilsvarer rundt 500.000 nordmenn.
– Vi opplever svært god interesse om dagen, og doblet handelsrekorden vår forrige måned. Det er helt klart bevegelser i markedet nå, sier Rogstad.
Lunde sier tendensen er at mange nordmenn velger å holde på kryptoverdiene sine.
– Det fornuftige er uansett å balansere investeringene sine. Mange har en liten andel i krypto, og mer penger i større, konvensjonelle verdipapirer.