Storbritannia ber Israel revurdere

1 month ago 26



Reagerer på sanksjonene mot Norge:

Både Storbritannia, Tyskland, EU og USA reagerer på at Israel har fratatt norske diplomater deres status i de palestinske områdene. – Et steg i feil retning, sier Tyskland.

 Menahem Kahana / AP Photo / NTB
DIPLOMATISK KRØLL: Utenriksminister Israel Katz og Benjamin Netanyahus regjering har tilbaketrukket den diplomatiske statusen til åtte nordmenn. Foto: Menahem Kahana / AP Photo / NTB

Publisert 10.08.2024 12:15 Sist oppdatert 13 minutter siden

Torsdag denne uken besluttet Israel å frata åtte norske representanter, som jobber direkte med den palestinske selvstyremyndigheten, sine diplomatiske statuser.

Det vil si at de ikke får mulighet til å fysisk møte palestinske representanter. Representantenes visum til Israel utgår innen tre måneder, og de må da søke på nytt dersom de ønsker å bedrive diplomati i Israel eller de palestinske områdene.

– Dette er en ekstrem handling som først og fremst rammer vår evne til å hjelpe den palestinske befolkningen, sa utenriksminister Espen Barth Eide.

 Goran Jorganovich  / TV 2
EKSTREM: Utenriksminister Espen Barth Eide under en pressekonferanse der han pratet om diplomatstatusene. Foto: Goran Jorganovich / TV 2

Han lovet også at det ville komme tiltak mot den israelske regjeringen. Ifølge TV 2s opplysninger kan det ta noe tid før disse tiltakene er på plass.

Også statsminister Jonas Gahr Støre sa til TV 2 at han tok avstand fra avgjørelsen.

Nå reagerer også en rekke regjeringer og fremtredende politiske skikkelser på Israels avgjørelse.

Storbritannia ber Israel revurdere

Storbritannias utenriks-, samvelde- og utviklingskontor (FCDO) sier at de er dypt bekymret over Israels beslutning.

– Norge har lenge spilt en unik og verdsatt rolle i å støtte fred for israelere og palestinere. Israel bør revurdere beslutningen sin, skriver FCDO i en uttalelse fredag.

Også Tysklands utenriksdepartement skriver i en uttalelse på X at de fordømmer det diplomatiske kaoset.

– Vi fordømmer Israels avgjørelse om å utestenge norske diplomater fra sitt arbeid i de palestinske områdene. Dette er nok et steg i feil retning på veien mot en tostatsløsning.

Barth Eide har svart på meldingen, og takker for tyskernes «sterke budskap om støtte» til Norges arbeid i Palestina.

– Har formidlet vår posisjon til Israel

Utenriksministeren hadde også torsdag en telefonsamtale med EUs utenrikssjef, Josep Borrell, hvor han uttrykte sin støtte til Norge.

– Etter min instruks har lederen av EU-delegasjonen i Tel Aviv formidlet vår posisjon til den israelske regjeringen. Dette er ikke et bilateralt spørsmål mellom Israel og Norge, men et spørsmål av interesse for alle som jobber for fred og stabilitet i Midtøsten, heter det i en uttalelse fra Borrell etter telefonsamtalen.

 Geert Vanden Wijngaert / AP Photo / NTB
SNAKKET MED BARTH EIDE: EUs utenrikssjef, Josep Borrell, uttrykte sin støtte til Norge denne uken. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP Photo / NTB

Han understreker også at EU står i solidaritet med Norge, som de anser som en «uvurderlig» partner i arbeidet for å fremme fred i regionen.

USA har også kommet på banen, om enn med en noe mer moderert respons.

– Vi tror ikke at å hindre Norge i å spille en rolle i regionen er spesielt hjelpsomt, sier Matthew Miller, talsperson for Utenriksdepartementet i USA.

Han understreker at USA har et godt forhold til både Israel og Norge, og at det er viktig at Norge får fortsette å være i dialog med både Israel og palestinerne.

Kom etter Palestina-anerkjenning

Tilbaketrekkingen av de norske diplomatstatusene, har bakgrunn i at Norge anerkjente Palestina som stat i mai. Israels talsperson, David Mencer, sa også til TV 2 at det var som følger av at Norge har tatt stilling i en straffesak mot Israel fra den Internasjonale Straffedomstolen i Haag.

David Mencer, talsperson for Israelske myndigheter.
REFSER NORGE: David Mencer, talsperson for Israelske myndigheter. Foto: AP

– Norge har ført en ensidig politikk i palestinerspørsmålet og vil derfor være ekskludert fra ethvert engasjement på dette området, sa han.

Han hadde også et budskap som han presiserte at var til det norske folk, og ikke Norges regjering.

– Vi må være helt klare på at de som angriper oss og har et ensidig syn mot oss ikke kan forvente «business as usual» med folket og Israels regjering.

Irland og Spania anerkjente Palestina samtidig som Norge, men Mencer forklarer at det ikke vil komme noen sanksjoner mot dem med det første.

– Det vil komme dersom det skulle bli nødvendig, sa han til TV 2 torsdag.

Read Entire Article