Stor økning i redningsoppdrag i bratt terreng: – Enkelte overvurderer egne evner

2 hours ago 2



Stadig flere oppsøker naturen.

På Reinebringen i Lofoten har det vært besøksrekord, ifølge Peter Andresen i Lofoten Friluftsråd i Moskenes kommune.

Fra 1. januar til 22. august har 208.000 tatt turen opp sherpatrappa i Lofoten.

Ifølge Andersen er økningen på omtrent 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Trykket i Reinebringen har gjort at Moskenes kommune har ansatt stivakter. I sommer har det vært tre stivakter på jobb i 100 prosent stilling.

Blant dem var Elias Martens og Pauline De Macro.

– Det er folk som gjør alt for å få et bilde på toppen, og noen ganger er det kanskje deres eneste motivasjon for å komme dit.

Folk på vei opp og ned sherpatrappa på Reinebringen

Martens og De Macro har fått mange positiv tilbakemeldinger fra folk om at de følte seg trygge under turen. – De visste at det alltid var noen der hvis de trengte hjelp. Mange takket oss for å ha gitt råd på forhånd, fordi de ikke forventet at turen skulle være så krevende.

Foto: Ole Dalen

– Vi ser folk som presser seg langt over sine grenser, lar egoet ta overhånd og setter seg selv i stor fare, spesielt de som aldri har vært på tur før. Noen går centimeter unna kanten for å få det gode bildet.

Martens og De Macro synes det har vært en fin, men utfordrende sommer da det har vært mange folk i sherpatrappa.

– Generelt sett har de fleste på seg gode tursko. Likevel er det mange som har på seg joggesko, som lett sklir på vått underlag. Det er også folk som går i flippflopper, crocs og noen ganger til og med barføtt, uttaler Martens.

Stivaktene tror det gode været i Nord-Norge forklarer mye av trykket som har vært.

Mange hundre turister går daglig opp sherpatrappa til Reinebringen i Lofoten.

Flere tusen turister går daglig opp sherpatrappa til Reinebringen i Lofoten på sommeren

Foto: Rune Stoltz Bertinussen

Samtidig som flere har tatt turen ut i den norske naturen øker pågangen hos redningstjenesten.

Hos Hovedredningssentralen har antall redningsaksjoner i bratt terreng økt med over 40 prosent fra 1. juni til 17. august i fjor sammenlignet med samme periode i år.

– Alpin redning i bratt terreng krever som regel innsats med redningshelikopter eller alpine redningsgrupper. Disse er fjellklatrere med spesialkompetanse på redning i alpint terreng og de samarbeider ofte med både redningshelikopter og luftambulanse. Det er krevende oppdrag.

Det forteller Rune Danielsen, operativ redningsinspektør ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

Andre forventninger

Også Norske alpine redningsgrupper har opplevd en del aksjoner. Hittil i år har de vært kalt ut 50 ganger, hvorav 33 av dem har ført til aksjoner.

Vi har hatt en del aksjoner i år.

Det sier Thomas Horgen, leder for Norske alpine redningsgrupper.

Antall redningsoppdrag har holdt seg stabilt i mange år. Men de siste to årene har det skjedd en endring, forteller leder for redningstjenesten Thomas Horgen.

Thomas Horgen, leder Norske alpine redningsgrupper

Leder Norske alpine redningsgrupper forteller at de hadde 68 utkallinger i 2018. Det var det høyeste antallet. I 2012 ble de kalt ut til 43 oppdrag.

Foto: Anders Haualand / NRK

Horgen tror årsaken til økningen er sammensatt.

– Det er flere folk i fjellet, men det kan også være at enkelte overvurderer sine egne evner og undervurderer kompleksiteten som er forbundet med fjellklatring.

I sommer har Norske alpine redningsgrupper vært på flere oppdrag knyttet til folk som går seg fast, ikke planlegger godt nok og misforstår hvor stiene går.

Indre Troms

Foto: Linda Pedersen

Ifølge Horgen er det tilfeller der utenlandske turister som har andre forventninger til hvordan en sti vil se ut enn nordmenn flest. Flere leter kanskje etter en gruslagt sti med tydelig skilting og oppmerkinger, mens det i realiteten bare er et lite tråkk.

Det trenger ikke nødvendigvis å være tilfelle i den norske fjellheimen. Men hva skal man gjøre dersom man slår seg, går seg fast og trenger hjelp?

Hold deg rolig

Man kan ikke gjøre noe med stedet man er. Men det man kan gjøre noe med, er hvordan man forholder seg til det stedet man sitter fast.

Horgen mener det er viktig at man forholder seg rolig slike situasjoner.

Det kan være en god idé å bare sette seg ned og puste rolig, se seg om og prøve å legge en plan. Kanskje finner man en løsning selv.

Når man blir redd, blir gjerne motorikken og evnen til å god risikovurdering dårlig, forklarer Horgen.

Når man blir redd, så stivner man litt til og så blir man en dårligere utgave av seg selv.

Ring og spør om råd

Det man må huske på, er at når det blir mørkt, så blir det vanskeligere for hjelpen å finne deg.

Jo tidligere man ringer i en situasjon når man innser at man trenger hjelp, desto bedre, sier Horgen.

– Når tiden går og temperaturen faller og sluddet kommer, så kan det bli kritisk dersom man ikke har utstyr til å klare seg selv. Man kan også tenke at man ringer og ber om råd.

Selv om man ringer, så trykker verken Hovedredningssentralen eller Norske alpine redningsgrupper på den store knappen med en gang.

Tomas Ringen, redningsleder i Hovedredningssentralen.

Tomas Ringen, redningsleder i Hovedredningssentralen.

Foto: Hovedredningssentralen

– Bekymrer folk seg for tidlig?

– Vi har ikke noe inntrykk av at folk ringer for tidlig.

Det sier inspektør ved HRS Nord-Norge, Tomas Ringen. Ringen mener at dersom en er usikker, så må man ringe.

– Hvis du får problemer med å komme, så er det bedre å stoppe opp, ringe og gjøre vurderinger sammen med oss, sier Ringen.

En del kan løses over telefon- og videosamtaler, ifølge Horgen.

– Det er veldig enkelt og et bra tiltak som kan løse en del utfordringer for de som sitter fast i fjellet, sier Horgen og legger til:

– HRS vil i samarbeid med NARG evaluere situasjonen med de som ringer. Med en skadd person, så er det alltid lurt å ringe 113

Ikke ta sjanser

Tomas Ringen, inspektør ved HRS Nord-Norge forteller at man ikke bør ta sjanser dersom man kommer ut for et vanskelig terreng.

– Ikke ta sjanser. Vi henter dem ut hvis det er et farlig område. De må vurdere, vær og sikt, og om hvorvidt det er glatt og bløtt.

Ringen sier at redningstjenesten av og til motiverer folk til å prøve selv dersom terrenget er greit.

Dersom vi synes terrenget er platt eller greit, og det er ikke er noe risiko, så motiverer vi av og til vedkommende til å løse situasjonen selv, uten at vi rykker ut.

Publisert 22.09.2024, kl. 08.40

Read Entire Article