Regjeringens testforslag om skattefradrag for tilfeldige utvalgte høster kritikk. Finansministeren mener det er vanlig forskningspraksis.

Publisert 27.05.2025 19:38
Tirsdag morgen ble det kjent at regjeringen ønsker å sette i gang en forsøksordning med skattefradrag for unge mellom 20 og 35 år.
Det kan gi skattefordeler for tilfeldig utvalgte i en stor foreslått test.
Forslaget ble sendt ut på høring tirsdag, og finansminister Jens Stoltenberg står i spissen.
Målet med forsøksordningen er å bidra til en mer kunnskapsbasert politikk for å få flere i arbeid, ifølge regjeringen.
Forslaget har blitt omtalt som «skattelotteri» og høster krass kritikk fra blant annet Frps Sylvi Listhaug.
– Det er helt utrolig at Ap ønsker et skattelotteri der det skal være helt tilfeldig hvem som skal få skattelette. Jeg trodde det var 1. april, men det er visst ingen spøk, sa Listhaug til VG.

Stoltenberg svarer på kritikken i et intervju med TV 2 tirsdag ettermiddag:
– Jeg skjønner at folk kan reagere på det. Men vi må ta inn over oss at ulike regjeringer gjennom mange år har prøvd å gjøre noe med at stadig flere ungdommer kommer på ulike trygdeytelser, sier Stoltenberg.
Vil at arbeid skal lønne seg
En økende andel unge mottar arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd, ifølge regjeringen. Samtidig får mange lite igjen økonomisk for å gå fra trygd til arbeid, mener de.
– Det vi ønsker, er å sørge for at de som er i jobb, sitter igjen med mer. Og da er en eller annen form for fradrag i arbeidsinntekt én måte å oppnå det på, sier Stoltenberg til TV 2.
I forsøksordningen foreslår regjeringen at 100.000 tilfeldige unge mellom 20 og 35 år skal plukkes ut for å teste et arbeidsfradrag som kan gi skattelette på opptil 27.500 kroner årlig.
Deretter følges gruppen i tre til fem år.

Ifølge finansministeren er fagfolkene uenige om hvilke tiltak som fungerer best for å unge i arbeid. Sysselsettingsutvalget skal ha sagt at forslaget ikke virker, mens Skatteutvalget mener det virker, ifølge Stoltenberg.
– Og nettopp for å avklare om det virker, og hva slags utforming vi bør gi dette fradraget hvis vi gjennomfører det, så trenger vi mer kunnskap. Og hele hensikten med et slikt forsøk er å få denne kunnskapen, sier Stoltenberg.
– Nok tull
Regjeringen ber om innspill før høringsfristen 1. august. De første reaksjonene fra opposisjonen er ikke positive.
– Hvorfor er det bare åtte tilfeldige prosent av unge som fortjener lavere skatt og bedre råd? Nå får det være nok tull, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

SVs Freddy André Øvstegård mener at Arbeiderpartiet tar en skarp og usosial u-sving og mener det er høyrepolitikk.
– Det er ingen bevis for at dette er et tiltak som vil hjelpe på sysselsettingen og arbeidstilbudet, og det er derfor en dårlig prioritering av pengebruk. Direkte pengebruk på tiltaksplasser og offentlige investeringer ville vært mye mer målrettet, mener Øvstegård, som er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget.
NHO derimot ønsker forslaget velkommen.
– Vi er positive til initiativet og vil nå bruke tid til å gjennomgå forslaget i detalj. Det er bra at dette legges opp som en prøveordning som skal evalueres – vi trenger tiltak som er treffsikre og får flere i jobb, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.
Mener forskere ofte gjør dette
Finansdepartementet har utredet forsøksordningen i samarbeid med forskere ved Frischsenteret og Norwegian Fiscal Studies ved Universitetet i Oslo.
Slike forsøk med tilfeldig utvalg av deltakere er ikke tidligere gjort på skatteområdet, men Stoltenberg mener det er vanlig praksis i forskningsprosjekter.
– Det er i prinsippet på samme måte man plukker ut folk når man gjør undersøkelser om medisiner eller i arbeidsmarkedspolitikken - hvor man har hatt eksempler på at noen har fått et stipend og andre ikke har fått. Så dette er den type utvalg forskere ofte gjør når de sjekker om et tiltak virker eller ikke, sier Stoltenberg.

– Vi bruker mye penger både på offentlig sektor, men også i ulike skatteordninger, der vi vet altfor lite om det gir den ønskede effekten. Da er det helt avgjørende at når det gjelder noe så viktig som det å få flere i jobb, ikke minst sørge for at flere unge som ellers kanskje havner på trygd kommer i jobb, at vi har best mulig kunnskap før vi tar denne type beslutninger, sier finansministeren.