Stjernen varsler spilleropprør – NRK-ekspert tror på streik

2 days ago 6



– Vi må ta vare på oss selv, det er vi som spiller hovedrollene i sporten. Eller businessen, det spørs hvordan du ser på det.

Det sa Rodri på en pressekonferanse før Manchester City skal spille sin første kamp i den nye mesterligaen. Gruppespillet er byttet med et seriespill, og hver klubb får to ekstra kamper inn ifra før tilnærmet fullstappet kalender.

Det begynner å nærme seg totalt uforsvarlig, både fysisk og ikke minst psykisk, sier NRKs fotballekspert og VIking-spiller Kristoffer Løkberg.

Nå er pølsa så full at den er i ferd med å sprekke, mener Rodri.

– Med 40 til 50 kamper er det mulig å prestere. Etter det synker nivået, du klarer ikke å prestere like godt. Denne sesongen kan det bli 70–80 kamper, sier Manchester Citys verdifulle midtbanespiller.

 Group B Spain v Italy

SKADE: Rodri ligger på gresset under EM i sommer. Der spilte han samtlige kamper for Spania.

Foto: INA FASSBENDER / AFP

Han tok EM-gull med Spania i sommer. Så bar det rett til sesongoppkjøring med Manchester City. Denne sesongen avsluttes med VM for klubblag, som har finale 13. juli neste sommer.

Tror du det kommer til et punkt der, etter å ha spilt så mange kamper, spillerne kommer til å streike eller nekte å spille når kalenderen er så full?

Ja. Jeg tror vi er nære det, svarte Rodri og utdypet:

Det er lett å forstå. Du kan spørre hvem som helst, og de vil svare det samme. Det er ikke min mening, det er en generell oppfatning blant alle spillerne. Hvis det fortsetter på denne måten kommer vi ikke til å ha noe valg.

Er det blitt for mange kamper i løpet av en sesong?

Kristoffer Løkberg håper spillere står samlet om et felles budskap for å gi beskjed om at nok er nok, og bruker den internasjonale spillerforeningen FIFPro.

Han tror også det hele kan ende med en storstreik blant superstjernene.

– Det er til slutt det eneste virkemiddelet, sier Løkberg.

Kanskje vi ser at spillere oftere takker nei til landslaget. Det er fryktelig trist for landslagsfotballen, men det er fort det første som kommer til å skje.

Kristoffer Løkberg

NRK-EKSPERT: Kristoffer Løkberg.

Foto: Nicolai Eid Trondal / NRK

Maheta Molango er sjef for den engelske spillerforeningen. Ifølge Sky Sports vurderer de nå å ta terminlista for retten.

Dette er året vi kan se på kalenderen og si at «dette funker ikke». Som jeg har sagt før er ikke dette et problem for spillerne. Det er et problem for alle i fotballen, sier Molango ifølge Sky Sports.

Ekstremt hardkjør

Midtbanespilleren Rodri er en ekstremt viktig brikke både for Manchester City og Spania. I fjor spilte han 34 av 38 kamper i ligaen.

Sesongen startet med Community Shield-kamp mot Arsenal 8. august. Én uke senere startet Premier League, og deretter kom turneringene tett:

  • Supercupen
  • EM-kvalifisering med Spania
  • Mesterligaen
  • VM for klubblag
  • FA-cupen
  • EM-oppkjøring med Spania
  • EM med Spania

Alt handler ikke om penger, det er også kvaliteten. Når jeg får tid til å hvile, presterer jeg bedre, sa Rodri.

– Ingen spør oss spillere om å legge til flere kamper. Kanskje vår mening ikke har noe å si. Alle vet hva vi synes, alle er lei av det, sa Liverpools keeper Alisson på en pressekonferanse mandag.

– Vi er ikke dumme. Vi forstår det. Vi forstår at folk ønsker flere kamper, men den fornuftige tingen å gjøre ville vært om alle aktørene (bak turneringene) og folkene som er ansvarlige for kalenderen kan settes seg ned og høre på alle, inkludert spillerne, la Alisson til.

I storform etter pause

Erling Braut Haaland spilte ikke EM i sommer, og har sett sylskarp ut denne Premier League-sesongen. Tidligere storscorer Darren Bent mener Haalands pause er hovedårsaken til at han nå bøtter inn mål.

På tirsdagens pressekonferanse spurte VG om Halaand var et godt eksempel på at en lengre pause mellom sesongene er nødvendig.

– Ja, kanskje er han et godt eksempel. Han hadde en lang pause, siden landet hans ikke kvalifiserte seg til EM. Så en lang pause, og du ser hvordan han presterer nå. Det gir deg en pekepinn på hvorfor vi ber om dette, sa Rodri.

Men også norske spillere kjenner på det tøffe programmet. I mars i år ga Fredrik Aursnes seg på landslaget i en alder av 28 år.

– Jeg føler at jeg ønsker mer tid og frihet til å prioritere andre ting enn fotball i livet mitt, sa Aursnes den gang.

NRK har forelagt kritikken for det europeiske fotballforbundet. De har foreløpig ikke svart, men tidligere har de uttalt dette til NRK om den økende kampbelastningen:

– Uefa har tydelig vist at vi er fullt forpliktet til å respektere sportens grunnleggende verdier og til å forsvare det viktige prinsippet om åpne konkurranser, med kvalifikasjon basert på sportslige meritter, som er helt i tråd med verdiene og den solidaritetsbaserte europeiske sportsmodellen.

Publisert 17.09.2024, kl. 18.12

Read Entire Article